27. 07. 2024 Božena 34°C Jasno

Brnenské Vianoce

30.11.2023 Autor: Laura , Foto: brnenskevanoce.cz
Termín: 23.12.2023 a ďalšie Mesto:Brno (CZ) Zdroj:stránka organizátora
371503479 745177557426023 8483958079702709281 n

Zdroj: brnenskevanoce.cz

Posledný piatok pred prvou adventnou nedeľou sa tradične rozsvecuje vianočný strom na centrálnom námestí Slobody. Príďte zažiť tú pravú adventnú atmosféru spojenú s vianočnými trhmi v srdci Brna.

Brnenské Vianoce to sú predovšetkým vianočné trhy a programy na Námestí Slobody, ale aj na mnohých ďalších miestach v Brne – na námestí Slobody a Dominikánskom námestí, Moravskom námestí, na nádvorí Starej radnice, v Radnickej ulici, na Zelňáku alebo v brnenskom podzemí Kapustovým trhom. Desiatky predajcov vám ponúknu výrobky ľudovej tvorby, či už z dreva, skla, keramiky, kovu alebo kože, množstvo cukrárskych pamlskov, zabíjačkové špeciality, horúci punč, medovinu a ďalšie vianočné pochúťky. Vianočné trhy v Brne začnú na všetkých štyroch námestiach 25. novembra, skončia deň pred Štedrým dňom. Najlepšie Vianoce na svete. Hneď po tých vašich doma!


Trhy (24/11-23/12/2023)


námestie Slobody
62 stánkov otvorených do 11:00 do 21:45

Dominikánske námestie
8 stánkov otvorených od 11:00 do 21:45

Gourmet Vianoce na nádvorí Starej radnice
9 stánkov otvorené Po-Št od 15:00 do 21:00, Pi-Ne od 10:00 do 21:00

Kapustový trh
107 stánkov otvorených od 10:00 do 20:00 (v prípade záujmu až do 22:00)
Stánky s tradičnými remeselnými výrobkami a občerstvením nájdete na Kapustovom trhu už od 17. novembra.

Moravské námestie
17 stánkov a otvorené od 10:00 do 22:00

Viac informácií na https://brnenskevanoce.cz/

Vianočné klzisko v Brne
To pravé vianočné klzisko nájdete jedine v parku na Moravskom námestí. Spolu skavárňou Parq a vyhliadkovým bicyklom vytvára útulný kút v novo zrekonštruovanom parku a umožňuje spáliť predvianočné kalórie získané na vianočných trhoch, takže môžete vyrážať znova a znova. Ľadová plocha tvaru elipsy o rozlohe zhruba 800 m2pojme až 120 korčuliarov, tak nabrúsiť korčule a hurá na Moravák!

Brnenský vyhliadkový bicykel
Pozrite sa na svet z vyhliadkového kola vparku na Moravskom námestí. Táto dominanta tunajších adventných trhov dosahuje výšku 33 metrov. Uvidíte nad strechy starého Brna, dohliadnete na námestie Slobody, Špilberk, Petrov ... V kabínkach, ktoré sú osvetlené, sa zvezie naraz až 144 ľudí a na vrchole kola, kam sa záujemcovia pozrú minimálne dvakrát počas jednej jazdy, sú vidieť Maloměřice, Hády, Vinohrady , Juliánov alebo Komárov… S turistickou kartou BRNOPAS sem máte vstup s 50% zľavou.

Vianočná hviezda
Nechajte sa očariť veľkou vyrezávanou vianočnou hviezdou pri kostole sv. Michala. Patrí už k symbolom Brnenských Vianoc a tento rok spolu s Halouzkovým betlehemom tento rok tvorí hlavnú vianočnú výzdobu Dominikánskeho námestia. Vďaka jemnému štýlu vyrezávania pôsobí ako škrajky a jej kúzlo ešte umocňuje to, keď svieti. Spolu skulisou kostola vytvára drevená hviezda rozprávkový kút, v ktorom je radosť pobudnúť spriateľmi či zrodinou. A nezabudnite si urobiť vianočné foto na pamiatku!

Vianočná šalina (električka)
Šalina nie je len obľúbený brnenský dopravný prostriedok a najznámejšie slovíčko hantecu. Šalina je ikona, bez ktorej sa nezaobídu ani Brnenské Vianoce. Je jediným dopravným prostriedkom, ktorý si môže dovoliť pravidelne prerážať cestu davy v centre mesta bez toho, aby vzbudzoval nevôľu. Jej adventná úprava rozjasňuje úsmevy a každý si ju chce odfotiť. A čo potom sa prejsť!

Ježiškova pošta
Aj tento rok bude na Dominikánskom námestí drevená schránka na prianie Ježiškovi. Nájdete ju v hornej časti námestia pri kostole sv. Michala spolu s drevenými zvieratkami a zvoničkou. Tak sem so svojimi prianiami a ratolesťami určite zavítajte, pretože priania sa majú plniť cez Brnenské Vianoce... a niečo si priať môžete aj pri zvonení na zvonček vo zvoničke, ktorá pri Ježiškovej pošte stojí.

Drakove Vianoce
Vďaka intervencii štúdia NAHAKU do verejného priestoru oslavuje tento rok brnenský drak Vianoce. Stáva sa aktívnou súčasťou vianočných trhov, a to nielen pre deti. Inštaláciu tohto štúdia nájdete v priechode u draka na Radníckej, aj vtom smerom guľôčku Mečová, tak sem určite zavítajte a nezabudnite si urobiť fotku. Inštalácia skoncom Brnenských Vianoc zmizne…

Halúzkov betlehem
Halúzkov drevený betlehem so stovkou figúr tradične zdobí Dominikánske námestie. Je ručne vyrezávaný a radí sa medzi najväčšie svojho druhu. Spolu skulisou Novej radnice je vyhľadávaným vianočným fotopointom a je veľmi obľúbený u detí. Figúry sú v životnej veľkosti, a tak si tu vďaka rezbárovi Jiřímu Halouzkovi svoj obľúbený vianočný drink môžete vychutnať s Máriou, Jozefom alebo napríklad s ťavou. V sobotu 2. decembra tu bude pán rezbár Halouzka vyrezávať a pozýva všetkých záujemcov na workshop.

Vianočná dedinka
Vianočná dedinka ponúka na nádvorí Starej radnice program pre vaše deti. Detské workshopy a ďalšiu zábavu vblízkosti legendárneho brnenského draka, dreveného bicykla a gastronomického raja Gourmet Vianoce. Dedinku tvoria zmenšené vianočné stánky a workshopy pripravuje napríklad Zoo Brno, VIDA! science centrum, Moravská galéria v Brne, VESNA – ženský vzdelávací spolok a Kávéeska.

Nádvorie Nové radnice
Navštívte pri svojich potulkách mestom aj historické nádvorie Novej radnice svianočným stromom. Prezriete si renesančné schodisko, slnečné hodiny, obrovskú chrlič alebo fontánu salegóriami dvanástich mesiacov. Nájdete tu aj ukážky historicky cenných portálov zdomov zbúraných v priebehu asanácie historického jadra mesta.

Veža Starej radnice
Užite si zvieže Staré radnice najkrajší pohľad na mesto. Vystúpte po 173 schodoch na 63 metrov vysokú radničnú vežu a užite sinádherný pohľad na mesto. Zcentra Brna do všetkých svetových strán. Zhradom Špilberk a katedrálou sv. Petra a Pavla ako na dlani. 360° výhľad na centrum Brna síce veža poskytuje celoročne, ale ten v dobe adventu, keď je mesto plné svetiel a sviatočnej atmosféry, je jednoducho neprekonateľný. SBRNOPASom máte na vežu vstup zadarmo.

Pokladnička SČK
Prispejte potrebným pri vianočnom strome na námestí Slobody. Tradičná možnosť dobrého skutku ponúka pokladnička Českého červeného kríža, z ktorej potom peniaze putujú tým, ktorí ich potrebujú. Český červený kríž je humanitárne občianske združenie pôsobiace na celom území Českej republiky. Pôsobí najmä v oblasti humanitárnej, sociálnej a zdravotnej. A zazvoňte si v tunajšej zvoničke na zvonček. Hovorí sa, že plní priania.
 

Napíšte komentár