28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Sníva vaše dieťa o futbalovej kariére? Zistite, na čo sa pripraviť!

Autor: MS, Foto: newbalance.sk, 123rtf.com, PR správa

snivavasedietaofutbalovejkariere

Futbal vyvoláva nespočetné množstvo emócií, a to rovnako u tých, ktorí sú na ihrisku, ako aj u fanúšikov, ktorí sedia na tribúnach. Chce byť vaše dieťa ďalším Marekom Hamšíkom? Alebo sníva o kariére Ronalda či Messiho?

Fyzická aktivita je dlhodobou investíciou do zdravia a kondície. Preto sa určite oplatí povzbudiť a rozumne motivovať dieťa, ktoré chce začať hrať futbal. Vašou rodičovskou zodpovednosťou je predovšetkým poskytnúť dieťaťu emocionálnu podporu a vytvoriť pozitívne prostredie, v ktorom môže bezpečne zdokonaľovať svoje športové zručnosti a jednoducho si futbal užívať.

Zistite, ako podporiť mladého futbalistu a akými topánkami a futbalovými doplnkami ho vybaviť.

Dieťa a futbal - čo sa dá urobiť, aby to fungovalo?

Chce vaše dieťa začať hrať futbal? Pomôžte mu to uskutočniť svoj sen! Začnite pokojným a vecným rozhovorom o jeho novej vášni a pravidlách, ktorými sa tento jedinečný šport riadi. Zistite, aké sú potreby a očakávania vášho dieťaťa. Ak vaše dieťa doteraz hralo futbal len s kamarátmi na dvore, zistite, ktoré futbalové kluby v okolí vášho bydliska práve robia nábor pre príslušný ročník. Môžete si ísť pozrieť niekoľko zápasov na miestnych ihriskách a vybrať si tím, ktorý na vaše dieťa urobí najlepší dojem.

motivujtesvojedietaabyhralofutbal

Zdroj: 123rf.com

Najdôležitejšie pravidlá, ktoré musíte dodržiavať ako rodič začínajúceho futbalistu:

  • Povzbudzujte, ale netlačte - motivujte svoje dieťa, aby hralo futbal, ale nevyvíjajte naň zbytočný tlak. Mala by to byť predovšetkým zábava a vášeň, nie ďalší zdroj stresu. Zdôraznite, že futbal si vyžaduje odhodlanie a tvrdú prácu, ale pobyt na ihrisku by mal byť pre vaše dieťa zábavou.
  • Prejavte záujem - chodievajte na tréningy a zápasy svojho dieťaťa. Mladý futbalista tak bude nielen cítiť vašu podporu, ale bude mať aj istotu, že sa zaujímate o to, čo je preňho dôležité. Buďte hrdí na úspechy svojho dieťaťa a pomôžte mu vyrovnať sa s neúspechmi. Oslávte spoločne každý pokrok, či už ide o malý alebo veľký úspech.
  • Pomôžte dieťaťu stanoviť si ciele - vaše dieťa bude potrebovať usmernenia a pomoc pri rozhodovaní. Spoločne si stanovte krátkodobé a dlhodobé ciele, ktoré vám uľahčia udržať si vysokú motiváciu.
  • Formujte prostredie s ohľadom na vývoj vášho dieťaťa - nezabúdajte, že vy ste ten, kto s dieťaťom trávi najviac času, a na vašich pleciach je zabezpečiť, aby okolie, v ktorom sa váš mladý futbalista rozvíja, naňho dobre pôsobilo. Nikdy nepodceňujte kompetencie trénera a spolupracujte s učiteľmi, aby ste dieťaťu zabezpečili optimálne podmienky na rozvoj.
  • Poskytnite dieťaťu logistickú podporu - zosúladenie tréningov, školy a domácich povinností môže byť náročné. Spoločne si stanovte a aktualizujte pravidlá, ktoré musí vaše dieťa dodržiavať, aby sa úspešne učilo i trénovalo.
  • Zabezpečte mu špičkové vybavenie - uistite sa, že vaše dieťa má správne športové oblečenie, obuv a futbalové doplnky. Pravidelne kontrolujte a ošetrujte obuv a príslušenstvo, aby ste sa uistili, že ich mladý futbalista môže bezpečne používať.

Ako vybrať futbalové topánky pre vaše dieťa?

Výber správnych kopačiek pre vaše dieťa je veľmi dôležitý z hľadiska bezpečnosti a pohodlia na ihrisku. Futbalové kopačky by mali byť dokonale prispôsobené detskej nohe aj terénu, na ktorom sa hrá.

Futbalové kopačky pre deti  - vyberte si správne!

Pri výbere futbalovej obuvi pre svoje dieťa venujte pozornosť typu materiálu a kvalite vyhotovenia. Detské futbalové kopačky by mali byť vyrobené z kože alebo moderných syntetických materiálov, ktoré poskytujú optimálne prispôsobenie obuvi chodidlu, maximálnu odolnosť a účinné vetranie nôh.

chlapcikopudoloptyvsportovomobleceni

Zdroj: 123rf.com

Uistite sa, že podrážka topánok je správne tvarovaná (aby podporovala prirodzené pohyby chodidla počas hry) a prispôsobená typu terénu, na ktorom vaše dieťa bude hrať (o tom sa dočítate v ďalšom odseku). Konštrukcia obuvi by mala zabezpečiť stabilitu chodidla dieťaťa a minimalizovať riziko poranenia alebo úrazu. Dôležitá je aj veľkosť detských kopačiek - stielka kopačiek by mala byť maximálne o 5 mm dlhšia ako dĺžka chodidla dieťaťa.

Zistite viac: Prvé futbalové topánky pre dieťa - vlastnosti dobrých topánok a odporúčané modely.

Základné typy detských kopačiek

Detské kopačky musia byť pre správne plnenie svojho účelu prispôsobené typu povrchu, na ktorom dieťa hrá. Pre mladých futbalistov, ktorí trénujú na rôznych ihriskách, bude potrebné kúpiť viac ako jeden pár kopačiek!

Moderné detské kopačky sa delia na:

  • Kopačky s hrotmi (štupľami) - ide o obľúbený typ futbalovej obuvi, ktorá poskytuje dobrú priľnavosť na prírodnej tráve. Štuple môžu byť krátke (tzv. na trávu) alebo dlhšie (tzv. Mäkké hroty), aby vyhovovali rôznym povrchovým podmienkam. Vhodne tvarované kopačky so štupľami pomáhajú predchádzať pošmyknutiu a poskytujú stabilitu pri behu a zmene smeru.
    kopackynewbalancefuronv7dispatch

    Zdroj: newbalance.sk

  • Obuv na umelý povrch/turfy - určená na hru na umelých ihriskách (napr. s umelou trávou alebo gumovým povrchom). Majú špeciálne prispôsobené výstupky alebo gumové prekrytia, ktoré zabezpečujú lepšiu priľnavosť a znižujú riziko zranenia na tvrdom povrchu.
  • Topánky na náročné povrchy / so štupľami - topánky vybavené hliníkovými alebo kovovými kolíkmi so špicatými hrotmi pre optimálnu priľnavosť na piesočnatom alebo blatistom teréne.
  • Halová obuv / halovky - Detská halová obuv sa používa na hranie v športových halách a na iných tvrdých a hladkých povrchoch. Halová futbalová obuv má plochú, gumovú podrážku, ktorá zanecháva povrch v hale čistý a zároveň poskytuje dobrú priľnavosť k zemi a optimálne odpruženie. 
  • Viacúčelová obuv - možno ju používať na prírodnom aj umelom trávniku. Majú niekoľko malých zátok a gumových prvkov, vďaka čomu sú vhodné na rôzne typy povrchov.

Všetky typy detských kopačiek sú k dispozícii v rôznych farbách. Veľmi obľúbené sú futbalové kopačky s ponožkami pre deti, ktoré zabezpečujú optimálne priľnutie zvršku k chodidlu. Takáto obuv obopína členok, poskytuje dodatočnú oporu a stabilitu, ale neobmedzuje pohyb.

Futbalové doplnky pre vaše dieťa

Okrem správnej obuvi môže mladý futbalista potrebovať aj rôzne doplnky, ktoré mu zabezpečia pohodlie a bezpečnosť pri hre. Čo máme na mysli?

Futbalové vybavenie vášho dieťaťa by malo zahŕňať kvalitné, pohodlné a správne priliehajúce futbalové ponožky a chrániče holenných kostí.

 

iernefutbalovechranicenewbalance

Zdroj: newbalance.sk

Prečítajte si príručku New Balance o tom, ako vybrať prvé futbalové chrániče pre vaše dieťa.

Pohodlné športové oblečenie na tréningy a zápasy dieťaťu pravdepodobne poskytne klub. Uistite sa však, že máte náhradné tričká a šortky, v ktorých môže vaše dieťa trénovať mimo klubu, napríklad na ihrisku na vašom sídlisku alebo v blízkosti domu.

Investujte aj do kompresných legín, ktoré udržia vaše dieťa v tepelnom komforte počas jesenného a zimného tréningu, zlepšia krvný obeh a pomôžu znížiť svalovú únavu. Ak má vaše dieťa dlhšie vlasy alebo módnu ofinu, bude sa mu hodiť čelenka, ktorá udrží účes mimo tváre a účinne absorbuje pot.

iernefutbaloveleginynewbalance

Zdroj: newbalance.sk

Futbalista hrajúci na pozícii brankára by mal mať vhodné brankárske rukavice, ktoré zvýšia jeho efektivitu a ochránia jeho ruky počas zákrokov. Robustná športová taška vám umožní uložiť a pohodlne prenášať všetko futbalové príslušenstvo na tréningy, pri hre s kamarátmi i na zápasy.

Nezabudnite, že výber doplnkov a príslušenstva závisí od individuálnych preferencií a potrieb každého dieťaťa. Je dôležité, aby sa mladý futbalista cítil pohodlne a bezpečne!

 

Napíšte komentár