25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Výstava Remeslo má modré dno

23.03.2023 Autor: Annie
Termín: 01.10.2023 a ďalšie Mesto:Brezno Zdroj:stránka organizátora
Modrotlac Brezno plagat 1

Zdroj: horehronskemuzeum.sk

Horehronské múzeum v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach ponúka svojím návštevníkom od 6.6.2023 do 1.10.2023  autorskú výstavu etnologičky Mgr. Ľudmily Mitrovej pod názvom REMESLO MÁ MODRÉ DNO, vernisáž ktorej sa uskutoční v piatok 9.6.2023 o 16.00 hod.

Výstava je tematicky venovaná vývoju a dejinám remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia.  Okrem pestrej škály modrotlačových výrobkov z východného a stredného Slovenska, návštevníci budú môcť vidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú rozmanitými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní (Stará Ľubovňa, Gelnica, Spišská Nová Ves, Spišské Podhradie, Jelšava, Banská Bystrica, Kremnica a Brezno). Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku. Pozornosti návštevníka určite neunikne prepracovanosť a grafická precíznosť motívu zmŕtvychvstania na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov. Z hľadiska výberu motívu na drevených formách upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou.

Súčasťou výstavy budú aj  pútavé sprievodné podujatia zamerané na oboznámenie sa s týmto remeslom, kde si budú môcť návštevníci vyskúšať nie len farbenie látok na modro. V ponuke budú tvorivé dielne, workshopy, prednášky, edukačné a zážitkové podujatia pre rodiny s deťmi a komentované prehliadky.
Modrotlač sa stáva vyhľadávanou a znovu nájdenou tradičnou technikou v 21. storočí. Návštevníci si budú môcť odniesť nie len estetický zážitok z výstavy, ale i hodnotný suvenír vo forme tašiek, odevných módnych doplnkov, šperkov a iných spomienkových predmetov z modrotlače.

Otváracie hodiny:

  • pondelok ZATVORENÉ
  • utorok - PIATOK 10:00 - 18:00 h.
  • sobota - nedeľa 10:00 - 18:00 h.

Vstupné:

  • DOSPELÝ - 2 €
  • ŤZP - DOSPELÝ, ŽIAK, ŠTUDENT, OSOBA NAD 65 ROKOV - 1 €
  • ŤZP - ŽIAK, ŠTUDENT, OSOBA NAD 65 ROKOV - 50 % zľava
  • SPRIEVODCA ŤZP, dieťa do 6 rokov v sprievode rodičov - zdarma
  • RODINNÉ VSTUPNÉ 2 dospelé osoby a deti - 5 €

Napíšte komentár