29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Protipožiarna monitorovacia veža IBOvka

Autor: Simona
Adresa:Trenčín Telefón:0908 121 999 E-mail:iborelax@ibo.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:
Snimka

Zdroj: ibo.sk

Protipožiarna monitorovacia veža IBOvka stojí na kóte Čechovka 387 m.n.m., je vysoká 32,5 m a má 10 poschodí. Na 10. poschodí sú technologické zariadenia na monitorovanie požiarov. Sú tam 2 termovízne kamery, ktoré 24 hodín a 365 dní v roku monitorujú zvýšenie teploty v okolí. Na 10. poschodí sa dá prenajať miestnosť na pozorovanie vtáctva a prírody.

Na jednotlivých poschodiach veže IBOvka, v jej okolí, v okolí bufetu a na ceste k veži môžete vidieť množstvo nádherných a zaujímavých náučných a informačných tabúľ. Počas vašej turistickej vychádzky alebo cykloturistiky môžete navštíviť aj bufet IBO Relax. Bufet sa nachádza v lone krásnej prírody a v jeho areáli nájdete aj nádherný pocitový chodník, posedenie s krásnym výhľadom a altánky. V areáli môžete vidieť aj kone. K dispozícii je aj prenájom ohnísk na opekanie. V areáli IBO Relax sa budú organizovať aj rôzne akcie.

Protipožiarna veža IBOvka 

Protipožiarna veža IBOvka sa nachádza na hrebeni pri ceste zvanej Chotárna. Táto cesta delí dva chotáre – Zlatovecký a Istebnícky kataster. V dávnej minulosti tadiaľto prechádzala historická „Trenčínska cesta", ktorá spájala východnú Moravu s Trenčínom a Považím. Táto cesta sa spomína v „Kosmově kronice“ z roku 1101. Tu sa spomína, že jedna cesta prechádza po hrebeni zvanom Čechuvka, priamo oproti Trenčianskemu brodu pod hradom. Dodnes sa toto miesto nazýva Čechovka a historici tvrdia, že „Čechuvka“ znamená v skratke názov „Česká cesta". Túto cestu používal aj Matúš Čák Trenčiansky okolo roku 1310. Koncom 14. storočia tiež po nej chodili do Uher české šľachtici a aj zlínskí „Šternberkové".

Zopár faktov o IBOvke

  • Stojí na kóte Čechovka 387 m.n.m..
  • Bola postavená v roku 2019.
  • Je vysoká 32,5 m.
  • Veža má 10 poschodí.
  • Je postavená na ôsmych základových pätkách.
  • Konštrukcia je kompozitný systém oceľových prútov, styčníkov a drevených hranolov.
  • Je to prvá veža svojho druhu na Slovensku.
  • Veža je v letových dráhach letiska, preto nemohla byť vyššia.
  • Na 10. poschodí sú technologické zariadenia na monitorovanie požiarov. Sú tam 2 termovízne kamery, ktoré 24 hodín 365 dní monitorujú zvýšenie teploty v okolí.
  • Na 10. poschodí sa dá prenajať miestnosť na pozorovanie vtáctva a prírody, ktorá nie je vykurovaná, ale miestnosť je dobre tepelne zaizolovaná a tým poskytuje zaujímavý pohľad človeka z výšky 32,5 m na život vtáctva v korunách stromov a iný pohľad na prírodu a okolie z korún stromov a nie zo zeme.
  • Na vežu vedie 10 poschodí po 14 schodov. To znamená, že kto vyjde na vrch, tak prekoná 141 schodov.
  • Kovová konštrukcia je pozinkovaná.
  • Drevená časť má povrchovú úpravu vyhotovenú materiálmi švajčiarskej firmy „Diotrol“ dodaných spoločnosťou www.alk.sk v množstve približne 415 kg náterových hmôt.

Ako sa sem dostať?

Pozrite si mapku, ktorá vám uľahčí hľadanie. Autom je možné sa dostať až po bufet IBO Relax. S navigáciou vám pomôžu aj Google Mapy, v ktorých nájdete náš bufet IBO Relax, ako aj protipožiarnu vežu IBOvku.

Snimka2

Zdroj: ibo.sk

Mapa: N 48° 55′ 54″ E 18° 0′ 45″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Helena 06.01.2023, 08:42

    Na túto vežu sme chodili už pred tým,ako ju sprístupnili pre verejnosť. Od novembra už sa dá vyjsť až skoro hore, je odtiaľ veľmi pekný výhľad na okolie. Na samom vrchu je dokonca pozorovateľna vtáctva, dá sa po dohode tam dostať. Nechodíme po vyznačenej trase v článku, ale od Zlatoviec, je to nenáročná prechádzka, cesta k veži trva asi 20 minút. Odporúčam.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár