25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Ako vyberať kvalitné oblečenie pre našich najmenších?

Autor: MS, PR správa

Oblečenie sa dnes dá nakupovať všade a za pomerne dobré ceny. Nikto sa veľmi nezamýšľa nad tým, kde takéto oblečenie vzniká a aký príbeh sa za ním skrýva. Pri deťoch by sme sa, ale mali trochu pozastaviť aj nad týmto aspektom, pretože aj pri oblečení môže číhať mnoho nástrah. Naše oblečenie je totiž vyrábané s použitím naozaj širokého spektra chemických zložiek, ktoré môžu byť pre citlivú detskú pokožku veľmi nepríjemné. Ako vybrať kvalitné oblečenie pre deti?

portrait young family

Zdroj: freepik.com

Na čo prihliadať pri výbere?

Pri výbere oblečenia je podstatné predovšetkým prihliadať na kvalitu materiálu. Detské oblečenie by malo byť pohodlné. Najlepšie je voliť prírodné materiály, ideálne v nefarbenej forme. Napríklad klasická nefarbená bavlna je aj vo veľmi príjemnej neutrálnej krémovej farbe. Kvalitný materiál je základom, avšak aj tu viete vybrať lepšiu alternatívu. Napríklad bio bavlna je pestovaná bez použitia chemických látok, vďaka čomu máte záruku, že materiál bude pre dieťatko naozaj netoxický.

Okrem materiálu je rovnako podstatné prihliadať aj na farbu. Napríklad čierne, červené, či iné výrazné farby môžu obsahovať veľa chemikálií. Najlepšie je voliť neutrálne farby a vyberať si značky oblečenia, ktoré popisujú proces farbenia. Ak dieťaťu kúpite oblečenie, ktoré farbí, okamžite sa ho zbavte. Najopatrnejší treba byť pri výbere spodného prádla a oblečenie, ktoré sa priamo dotýka pokožky.

Ak chcete celú túto tému doladiť na maximum, tiež je potrebné prihliadať aj na kvalitu pracieho prostriedku, ktoré používate. Ideálne je siahať po takých, ktoré nie sú veľmi aromatické a sú vhodné aj pre citlivú pokožku. Napríklad Alza vo svojom sortimente ponúka aj množstvo prostriedkov s označením baby, ktoré sú vhodné aj pre detské oblečenie.  

Koľko deti potrebujú oblečenia?

Ďalšou mylnou predstavou pri výbere oblečenia je množstvo. Rodičia si niekedy myslia, že deti potrebujú každú drobnosť. Je síce pravda, že dieťa denne treba niekoľkokrát prezliecť, pretože sa viackrát zašpiní, no napriek tomu nepotrebuje kilá oblečenia. Treba staviť na kvalitné kúsky, ktoré sa dajú rovnako jednoducho obliekať, ale aj prať a udržiavať. Až potom ako uvidíte, že vám niečo v detskom šatníku chýba, stavte na kúpu niečoho nového. Deti predsa len rýchlo rastú a preto sa neoplatí nakupovať veľké množstvo oblečenia v jednej veľkosti.

Napíšte komentár