19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Októbrove tipy a úvahy Matky roka

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com, V spolupráci

Našu rubriku Zápisky Matky roka už isto poznáte. Matka roka píše ironicky a s nadhľadom o strastiach a radostiach mamy, v ktorej sa nájde mnoho z nás. Tu vám naša matka roka každý mesiac prinesie krátke info, čo v danom mesiaci vyskúšala, alebo len chcela vyskúšať, ale nevydalo :) 

Som iná ako ostatné matky. Nevravím, že lepšia ani horšia, len skrátka iná. To, že som iná, akosi hneď pochopili aj moje deti. Keď bol syn menší, akosi automaticky prijal fakt, že nechodíme na ihrisko, keď tam postávajú iné matky. Raz mi cestou okolo zahlásil: "Mami, tam nejdeme, tam sú deti!" Postávanie okolo ihriska a reči o deťoch skrátka neboli moja šálka kávy. Keď som bola von, chcela som sa baviť o niečom normálnom, nie len o deťoch, plienkach a soplíkoch. Zmysluplnejšie rozhovory som viedla aj sama s mojimi deťmi. A na ihrisku sa to jednoducho nedalo. Vždy som prišla odtiaľ s depresiou :)
Dcéra zas minule prišla zo školy a z ničoho nič zahlásila: "Mami, som rada, že si iná ako iné mamy." Čím si hneď získala moju pozornosť a čakala som, čo bude ďalej. " Ty vôbec nič neriešiš!" Hm dobre, to neviem, či je úplne pravda, no s napätím som čakala s čím vyrukuje ďalej. "Paťka mi vravela, že ona sa niekedy normálne hanbí za svoju mamu. Ona furt niečo okolo nej rieši, keď hocikoho stretne. Že aha, ako podrástla, pozri aké má dlhé vlasy, ona je taká šikovná v škole. To kto mal vši v triede?...bla bla bla. No skrátka trapaaas! Ty si taká cool!" Waw, normálne som sa nezmohla na slovo. Zas sa len potvrdilo, že inakosť nie je úplne na škodu. Byť iný je fajn. Bola by to nuda, keby sme boli všetci rovnakí. To sa snažím vštepiť aj mojim deťom, keď riešia hlúposti ako "Mami, ja sa nerada hrám s bábikami, dievčatá si myslia, že som čudná..." alebo "Mami, chalani pozerajú horory, ale ja sa ich bojím, nemôžem potom spať. Jediný som odišiel". Nebojme sa byť iní, buďme sami sebou a nehanbime sa za to! A zas z iného uhla - rodičia boli vždy trápni a nudní, myslím, že aj moja chvíľa ešte príde, ale zatiaľ som rada za to, ako to je a užívam si byť "cool matka".


Inšpiratívne čítanie nielen pre deti :)

Vychytavky VZOR2 1

Ako každá matka na materskej, času na seba mám kriticky málo. Keď sa konečne dostanem von medzi ľudí bez detí, tak môj cieľ je jasný - spomaliť. Najlepšie sa mi to darí za dverami kníhkupectva. Len tak sa tam motám so svojimi myšlienkami bez vedľajších zvukov mojich detí a hľadám inšpiráciu. Naposledy mi padla do oka knižka Mysli ako génius. Samotný názov ma pritiahol ako magnet a to už samo osebe o mne niečo vypovedá haha. Nikomu snáď netreba vysvetľovať, že počas materskej sa moja slovná zásoba dosť obmedzila a génius vo mne odišiel na dovolenku.
Táto fascinujúca knižka čitateľom ukáže, ako sa stať úžasnými vo všetkom, čo si len zaumienia! Hm, presne niečo pre mňa! Pomocou tejto knižky spoznávate 27 géniov z minulosti aj súčasnosti, umelcov aj vedcov, mysliteľov aj spisovateľov. Pomocou hier a nápadov na rôzne aktivity zistíte, ako podporiť svoju tvorivosť, aj ako si posilniť inteligenciu! Ak tiež chcete byť úžasná vo všetkom, čo si zaumienite a naučiť to aj vaše deti, tak neváhajte a kúpte si túto geniálnu knižku. 

Kúpite na www.albatrosmedia.sk


Pripravená na zimu

Vychytavky VZOR2

Deti rady všetko opakujú po dospelých a práve v tejto fáze sa nachádza aj moja dcéra. Našla som ju v kúpeľni, ako stojí na stolčeku a poctivo sa obzerá v zrkadle s nie veľmi dobre rozotretým krémom na tvári :) Chvíľku som ju len tak mlčky pozorovala a usmievala sa na jej pózach, ktoré verne po mne opakovala. Bola z nej už hotová malá kópia mňa. Myslela som, že ju zjem z toľkej lásky. Keď ma zbadala, veselo sa ponúkla, že keďže ideme von, tak "namaľuje" aj mňa. 
Jej obľúbený krémik na toto obdobie je krém do nepriaznivého počasia od značky babylove. Veľmi príjemne vonia po rumančeku a obsahuje aj panthenol, čiže pokožku aj upokojuje a regeneruje. Dobre sa rozotiera a slnečnicový olej chráni pleť pred vysušením.

Kúpite na www.mojadm.sk


Suchý šampón na vlasy ma vždy zachráni

1

Celý týždeň doma pobehujem medzi deťmi ako šialená. Niekedy strácam pojem o tom, kedy som si naposledy umývala vlasy a až pohľad do zrkadla ma vydesí k smrti. Najradšej mám také tie na poslednú chvíľu ohlásené "návštevy". Si doma? Zastavím sa na minútku, mám cestu okolo.... Vtedy stojím pred výzvou v rámci tej jednej minútky dať do poriadku byt aj seba. Záleží od môjho aktuálneho stavu. Niekedy sa na byt vykašlem, však sa nejako vyhovorím na deti a dám prednosť sebe. Nie je nič horšie ako sústrastné pohľady, že "jedin, vybavím ti termín u mojej kaderníčky..." radšej dám prednosť " waw nechápem ako to stíhaš, že vyzeráš tak dobre popri deťoch" :D Ok dobre, to druhé znie asi iba v mojej hlave.
Keďže vlasy sú koruna krásy, tie riešim ako prvé a na to mám môjho záchrancu - suchý šampón! Stačí pár strekov a vychádzam z kúpeľne čerstvá ako po hodinovej sprche :) Pridám ešte balzam na pery, mihalnice prebehnem maskarou a už stojím pri dverách s úsmevom na tvári!

Kúpite vo svojej drogérii 


Na hory vždy s krémom na opaľovanie

4Vedeli ste, že UV žiarenie je na horách ešte silnejšie ako pri mori? Nadmorská výška a odrážajúce lúče od snehu vedia urobiť s našou pleťou svoje. Ak to náhodou poznáte a pozreli ste sa večer do zrkadla po celom dni v prírode a zbadali ružovú tváričku, zistili ste, že sa treba chrániť aj na zimnej dovolenke. I keď nám to možno v prvom momente nenapadne. Pleťový krém Alpin z rady Nivea má ochranný faktor 50 a nič vás v zime nezastaví. Netuším, či sa v zime niekam dostaneme, nakoľko situácia nevyzerá ružovo, ale skôr čierno, ale netreba sa vzdávať.

Viac na nivea.sk


Aj deti majú strie :/

3

Naivne som si myslela, že strie - popraskaná koža s jazvami - trápia iba tehotné ženy. Mne sa počas tehotenstva vôbec nerobili. Syn je práve v puberte a už dlhšie som si všímala, že má na chrbte nejaké červené pásy, ale myslela som si, že to má len odtlačené od stoličky. Keď mu ale začali pribúdať a rozširovať sa na celý stred chrbta, hneď som zašla po radu k Dr.Google. A čuduj sa svete, že sú to strie. Robia sa aj deťom v puberte, keď nadmerne rastú a koža sa nestačí adaptovať. Hneď som nabehla do lekárne a kúpila olejček na strie, ktoré si chvália aj tehotné. Kamoška mi poradila kúpiť aj takú masážnu rukavičku, ktorou ten olejček vtierame do pokožky. A fakt to zaberá! Raz som dokonca na vlastné oči videla, ako niektoré nové strie bledli akoby som ich tou rukavicou s olejom gumovala :) 

Olejček kúpite v lekárni, masážnu rukavičku som kúpila u svojej kozmetičky.


Adventný kalendár aj pre mamičky

5Ževraj mojej pleti neprospieva čokoláda. Najradšej by som nesúhlasila, ale moje okolie by vám povedalo svoje. Najmä v niektorých dňoch mesiaca, však dámy? Čo tak spraviť si každý deň radosť a zažiť prekvapenie v podobe okienka v adventnom kalendári? Už teraz sa teším na 24 kozmetických prekvapení, ktoré mi pleť nezhoršia, ale naopak! Exkluzívne k zakúpeniu v DM drogérii, notino.sk, alza.sk, vivantis.sk od konca októbra 2021, hip hip hurá!

Viac na nivea.sk


Knižka pre malých bojkov

Vychytavky VZOR2 3

Och, tak kto pozná knižky od Iryny Zelyk, vie, že toto bude ďalšia trefa do čierneho. Jej knižky robia zázraky s detskými dušami. Teraz som objavila novú knižku - novú tému: strach. A kto by sa nechcel dostať do školy, v ktorej vás naučia, ako zvládnuť svoj strach? Líštička Umu, vĺčik Blesk, slimák Félix a súrodenci jašteričky Lolo a Lili zažívajú svoj prvý deň práve v takejto v škole života. Zvieratká sú zvedavé a veľmi sa tešia, ale zároveň každé z nich prežíva vo  svojom vnútri strach rôzneho  druhu. Našťastie je tu múdra pani učiteľka, ktorá svojim žiakom pomôže stretnúť sa so svojimi strachmi, spoznať ich a pochopiť. Cez krásny príbeh opäť pomoc pre deti, menšie aj väčšie. Vyskúšajte sa nebáť, je to super :) 

Kúpite na www.irynazelyk.com


Ďalšia kamarátka do kuchyne

Vychytavky VZOR2 2S jesenným obdobím mi skončila chuť na studené zeleninové šaláty a mne sa žiada niečo teplé, čo ma zohreje. Niečo také fakt že chutné... A keďže by som si rada udržala krvopotne zhodené kilá, stále dumám nad možnosťami. Teplovzdušná fritéza Orava Airy bola asi hneď tou prvou a od vtedy fičí naplno. Na lyžičke oleja pripraví neskutočne dobré jedlá od výmyslu sveta a bez veľkého neporiadku. Na dotykovom LED paneli si zvolím jeden z 8 programov o chvíľku mám na stole chrumkavé hranolčeky, šťavnatý kurací steak, hamburger či iné dobroty.

Kúpite na orava.eu


Interaktívne na papieri

2Bývaš na poschodí, máš dvanásť, vonku je búrka, hromy bijú... Je noc a ktosi-čosi ti zvonka klope na okno. Otvoríš mu? Neotvoríš? Vykračuješ si po lese. Je krásny jarný deň. Okolo teba veselo poskakuje priateľský pes. Nechceš síce, ale i tak sa pred tvojimi očami odohrá niečo nanajvýš podozrivé. Čo spravíš? Pôjdeš na políciu? Či radšej nie? Namiesto tabletu dostal náš najstarší do ruky pravdepodobne prvý pôvodný slovenský gamebook plný dobrodružstiev. Je len na ňom, ako sa príbeh skončí... Musí zapájať fantáziu a ponoril sa do knihy tak horlivo, že na tablet nemá ani pomyslenie. :) 


Sponzorovaný obsah - v tomto článku sú umiestňované produkty. Všetky práva vyhradené. Akékoľvek kopírovanie článku alebo jeho časti je povolené výhradne so súhlasom redakcie.

Napíšte komentár