19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Viete na koľko dní dovolenky máte nárok pri svadbe či narodení dieťatka?

Autor: MS, V spolupráci
shutterstock 235834558

Zdroj: Shutterstock

Váš svadobný deň je krásny deň. Narodenie dieťaťa ešte krajší. Oba tieto dni sú nádherné a je jasné, že v tieto dni nebudete v práci, veď ako otecko dieťaťa istotne budete pri matke v pôrodnici ak nastane ten deň „D“.  Na koľko dní pracovného voľna a či s náhradou mzdy, alebo bez náhrady mzdy máte nárok? Čítajte, dozviete sa.

Prvý z krásnych dní - Svadba

V živote človeka ako zamestnanca, vznikajú životné situácie, v ktorých vám Zákonník práce poskytuje pracovné voľno. Právne sa to volá „Prekážky v práci na strane zamestnanca“, a v prípade týchto prekážok, ktoré predpokladá Zákonník práce, máte nárok na pracovné voľno, ľudové povedané dovolenku. Raz s náhradou mzdy, inokedy bez náhrady mzdy. Jedná sa o prekážky v práci, ktoré vám bránia v tom, aby ste boli prítomní v práci. Takýmito prekážkami sú aj spomínaná  svadba či narodenie dieťaťa. Patria tu aj pohreb v rodine, darovanie krvi, účasť na zdravotníckych lekárskych prehliadkach, sprevádzanie člena rodiny na zdravotné ošetrenie a podobne.   

Zákonník práce rozlišuje či ide o účasť na vlastnej svadbe (ženích, nevesta ako zamestnanec) alebo ide o účasť zamestnanca na svadbe dieťaťa alebo rodiča.

  • pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe
  • a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca.

Nie je však vylúčené a ani nikde napísané, že vám zamestnávateľ nemôže pridať o deň či dva dni dovolenky naviac, záleží na dohode.

Aké sú pravidlá pre určenie priezviska dieťaťa ? Čítajte tu

Druhý z krásnych dní - Narodenie dieťaťa

Narodenie dieťaťa si vyžaduje aj to, aby otecko dieťaťa odviezol mamičku do pôrodnice. Patrí mu:

  • pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť.

Viete, aká je výška príspevku pri narodení dieťaťa, tzv. kočíkovné? Dozviete sa tu

Ani v tomto prípade však nie je vylúčené, aby vám zamestnávateľ neposkytol viac dovolenky (pracovné voľno).

Účasť na pohrebe - aj to patrí k životu...

Žiaľ, aj smrť patrí k životu a patrí medzi prekážky na strane zamestnanca, preto sa považuje za prekážku v práci. Čo uvádza Zákonník práce?

  • pracovné voľno s náhradou mzdy na dva dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb,
  • pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na pohrebe rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb,
  • pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka zamestnanca, alebo prarodiča jeho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti, a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb.

Prajeme vám, aby tých krajších dní s pracovným voľnom bolo veľa :)

>> Všetky články z rubriky Právna poradňa 

vizitka

Napíšte komentár