30. 04. 2024 Anastázia 26°C Jasno

Archeoskanzen Nižná Myšľa

Autor: Zuzka
Adresa:OZ Collegium Myssl, Družstevná 205/17 Telefón: +421 917 076 579 E-mail:collegiummyssle@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

 

Archeoskanzen je významné archeologické nálezisko z doby bronzovej v celosvetovom meradle. Nachádza sa v obci Nižná Myšľa, cca 15 km od mesta Košice. Do dnešných dní sa tam preskúmalo vyše 800 hrobov a táto lokalita s rozlohou 8 ha bola vyše 300 rokov dominantným strediskom, kde pulzoval život v celej svojej vtedajšej civilizačnej škále. 

Niekedy medzi rokmi 1800 až 1700 pred Kristom bola na území dnešnej obce Nižná Myšľa založená opevnená osada. Na jej vybudovanie si vybrali jej obyvatelia strategicky výhodné miesto, plochú južnú časť vyvýšeniny Várgehy. V blízkosti osady bolo založené aj pohrebisko s kostrovým spôsobom pochovávania. 

Archeskanzen je obklopený krásnou prírodou a je vhodný nielen pre milovníkov histórie, ale aj na každodennú prechádzku, či náhodných výletníkov.

OZ Collegium Myssle je dobrovoľné združenie občanov existujúce ako klub podporovateľov archeologického výskumu v Nižnej Myšli. Pôsobí od roku 1995. Ide o podpornú organizácia pri výskume, konzervovaní, dokumentovaní, financovaní a propagovaní archeologických výskumov v

Otváracie hodiny TU >>

Napíšte komentár