29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Hrady a zrúcaniny v Košickom kraji - navštívili ste už všetky?

Autor: Zuzka
Adresa:Košický kraj Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

1. Spišský hrad

spisky hrad nase 1

Zdroj: sdetmi.com

Jedna z najcennejších pamiatok Spiša, národná kultúrna pamiatka Spišský hrad, sa považuje za jeden z najväčších hradných komplexov strednej Európy. Vznikol na konci 12. a začiatku 13. stor. Je zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. 

Viac informácií >>

2. Hrad Krásna Hôrka

krasna horka2

Zdroj: krasnahorka.sk

Krásna Hôrka sa nachádza nad obcou Krásnohorské Podhradie neďaleko Rožňavy. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1333. Hrad je od roku 1961 národnou kultúrnou pamiatkou. Za obcou je architektonicky a umelecky cenné mauzóleum. Hrad spolu s mauzóleom patria k najnavštevovanejším objektom na Slovensku. Hrad Krásna Hôrka je od 10. marca 2012 z dôvodu rekonštrukčných prác až do odvolania zatvorený!

Viac informácií >>

3. Košický hrad 

hrade KE3

Zdroj: sdetmi.com

Nachádza sa severozápadne od mesta Košice v lokalite Hradová. V súčastnosti sa tu nachádza Areál Košického hradu, návštevnícke centrum a prírodný amfiteáter. Ku hradu vedie chodník z parkoviska štátnej cesty Košice – Kavečany. Cesta trvá približne okolo 20 minút. 

Viac informácií >>

4. Turniansky hrad

turniansky hrad

Zdroj: turnanadbodvou.sk

Hrad Turňa je zrúcanina hradu zo 14. storočia týčiaca sa nad obcou Turňa nad Bodvou. Ponúka krásne výhľady a aj vďaka tomu je obľúbenou turistickou lokalitou. Pod hradom sa každoročne usporiadavajú kultúrno zábavné podujatia. Zrúcanina hradu je veľmi dobre dostupná, trasa je nenáročná.  Výstup k hradu trvá približne 45 minút.

Viac informácií >>

5. Obišovský hrad

obisovce severovychod.sk

Zdroj: severovychod.sk

Zvyšky zrúcanín Obišovského hradu ležia v nadmorskej výške (360 m) na kopci zvanom Zámčisko v katastrálnom území obce Obišovce . Ide o prvý kompletne archeologicky preskúmaný hrad. Zrúcaniny sú voľné prístupné nenáročnou prechádzkou z obce Obišovce alebo kratšou trasou z obce Ličartovce. Trasa na hrad je vhodná pre všetky vekové kategórie a jej dĺžka je 2 km.

Viac informácií >>

6. Hrad Sokoľ

sokol

Zdroj: vkabov.sk

Zrúcanina hradu Sokoľ pochádza z 13. storočia a okolnosti jeho vzniku nie sú úplne jasné. Najjednoduchší prístup k ruinám stredovekého hradu je priamo z centra obce Sokoľ, odkiaľ návštevníka nasmerujú oranžové šípky naučného chodníka. K hradu je to asi 4 km a cesta bude trvať 1,5 hodinky. Ak sa Vám nechce šliapať, je možné dôsť autom po asfaltke po doline Uhrinč až k rampe (ďalej zákaz vjazdu), odtiaľ trvá výstup už len hodinku.

Viac informácií >>

7. Viniansky hrad 

hrad vinne muzeumsk

Zdroj: muzeum.sk

Viniansky hrad je zrúcanina gotického hradu z 13. storočia pri obci Vinné v okrese Michalovce.V ruinách hradu bol objavený neporušený vinič, ktorého vek sa odhaduje na približne 200 rokov. K zrúcanine Vinianského hradu sa dostanete z obce Vinné. Z hradného vrchu je výhľad na Východoslovenskú nížinu, vidieť mesto Michalovce a Zemplínsku šíravu. Cesta trvá približne 40 - 45 min.

Viac informácií >>

8. Hrad Tibava 

tibava obec Podhorod

Zdroj: podhorod.sk

 

Hrad Tibava je zrúcanina hradu z 13. storočia. Nachádza sa v obci Podhoroď v okrese Sobrance. Ide o najvýchodnejšiu zrúcaninu hradu na Slovensku, zároveň patrí medzi najmenšie slovenské hrady. Dnes z neho ostali len zvyšky múrov. Je však z neho nádherný výhľad na dedinu a jej okolie. Výstup je pomerne strmý, ale krátky trvá asi len 10 min.  

Viac informácií >>

9. Hrad Veľký Kamenec

slovakia 1820985 1280

Zdroj: Vladimír Ješko Pixabay

Veľký Kamenec je zrúcanina hradu, ktorá sa nachádza pri rovnomennej obci Veľký Kamenec, v tesnej blízkosti maďarských hraníc. Hrad je situovaný na vyvýšenine uprostred obce. Prístup je preto nenáročný, je to skôr jednoduchá a pomerne krátka prechádzka, ktorú hravo zvládnu všetky deti. 

Viac informácií >>

10. Hrad Slanec 

slanec

Zdroj: hradslanec.sk

Zrúcanina hradu Slanec sa nachádza nad obcou s rovnakým menom - Slanec.
Je to gotický hrad z 13. storočia, ktorého dominantou je veža „Nebojsa“ a krásne zachované gotické okno niekdajšej hradnej kaplnky. K hradu Slanec sa dostanete priamo z obce, z ktorej k nemu vedie označený turistický chodník. Cesta trvá 20-25 minút. 

Viac informácií >>

Napíšte komentár