19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Pamätáte si z detstva kartovú hru Kent - Stop?

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
IMG 20210207 182454365

Zdroj: sdetmi.com

Ako deti sme "Kenta" hrávali často, bola to veľká zábava, pri ktorej sme si cvičili pozornosť, sústredenosť, či učili sa odhaliť triky súperov. Zaspomínajte si s nami na obľúbenú hru "Kent - Stop".

Princíp hry je veľmi jednoduchý. 

Počet hráčov: ideálne 4, prípadne aj 6, dôležité je, aby boli páry
Začiatok hry: dva páry si sadnú oproti sebe tak, aby spoluhráči sedeli nakríž k sebe (podobne ako pri sedme z kríža). Rozdajú sa karty po 4 karty každému hráčovi, plus na stôl sa otočia 4 karty z kopy. Zvolaním "Teraz" si karty môžete ľubovoľne meniť z rozdaných 4 tak, že sa snažíte získať na ruku 4 rovnaké karty. 
Cieľ hry: získať na ruku 4 rovnaké karty (napr. 4 kráľov, či 4 sedmičky), následne dať spoluhráčovi znamenie a ten zakričaním slovíčka "Kent" získava 1 bod pre svoj pár. V prípade, že zistíte, že váš súper získal 4 rovnaké karty (pozorovaním hry, prípadne odpozeraním znamenia), je potrebné oznámiť "Stop" a rovnako získate 1 bod. Ak vy aj váš spoluhráč máte po 4 rovnaké karty, zvolaním hesla "Dvojkent" získavate 2 body pre váš tím.
Koniec hry: buď si určíte počet bodov, ktoré je potrebné na výhru získať, alebo skrátka keď vás to prestane baviť :) vtedy vyhráva pár s vyšším počtom bodov.
Detailný popis hry: Kenta môžete hrať s klasickými sedmovými kartami, prípadne môžete použiť aj žolíkové. Pred začiatkom hry si každá dvojica vymyslí nejaké tajné znamenie, ktoré bude označovať to, že jeden z nich získal Kenta (tzn. má na ruke 4 karty rovnakej hodnoty). Znamenia môžu byť slovné napr. určité slovo, fráza, či veta, alebo formou nejakej fyzickej aktivity, napr. poškrabanie, rozdelenie kariet v ruke na dve, žmurkanie, či iné. Kreativite sa hranice nekladú. Následne začína hra, pričom každý si môže vybrať z ponuky kariet na stole (buď tých zo 4 obrátených kariet, alebo tých, ktoré si vymenili hráči a vrátili do hry). V princípe platí, že na ruke môžete mať vždy len 4 karty, t.j. koľko kariet si zoberiete zo stola, toľko musíte vrátiť. Platí pravidlo kto je rýchlejší vyhráva. V prípade, že žiaden hráč si už nevyberá z ponuky kariet, otázkou "Nikto nič?" sa karty odložia a z kopy sa otočia ďalšie 4 karty a hráči vyberajú ďalej.

Náš tip:
Aby hra bola ešte zábavnejšia, môžete používať aj tzv. falošné znamenia, kedy si váš súper bude myslieť, že máte Kent a zvolaním Stop sa vlastne pomýli a jeden bod ide vám. My sme sa s deťmi skvele zabavili a v zlom počasí je Kent-Stop naozaj dobrá zábava.

Pozrite si aj naše ďalšie tipy ako sa s deťmi zabaviť:

Napíšte komentár