16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Chutné a rýchle obedy a večere, ktoré ocenia aj deti

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com

Ak nemáte čas na zdĺhavé varenie, inšpirujte sa našimi tipmi, čo rýchlo doma pripraviť, aby ste si na tom pochutnali vy aj deti. Obed alebo večera v priebehu pol hodinky na stole.


Domáce burito

20210113 182920 FotorNajbližšie, keď budete v obchode, kúpte aj torilla wrapy, do ktorých rýchlo pripravíte mäsko so zeleninkou, ktorú práve máte doma. Mäsko (u nás to bolo morčacie, ale kuracie je tiež super) opražte na cesnaku a olivovom oleji. Osoľte, okoreňte - červená paprika, mleté čierne korenie, mletá rasca, príp. iné. Pridajte obľúbenú zeleninku alebo čo dom dal. My máme radi kombináciu kúsok červenej papriky, na tenké kolieska nakrájaná mrkva, pár rajčiniek, kukurica (mám doma vždy mrazenú) a brokolica. Placku nahrejte, naplňte zeleninou, posypte syrom podľa chuti a zabaľte (na obale je postup, ako na to, aby to nevypadlo :)). Ako oblohu pridajte šalátové listy. Máte rýchly a zdravý obed hotový do pár minút.

 


Fazuľa s omáčkou na spôsob chilli con carne (aj pre vegetariánov)

fazula

 Ak máte radi fazuľu, skúste aj túto rychlovku s mäsom alebo aj bez neho. Dajte si variť ryžu (ja už pár rokov používam ryžovar, takže sa mi nepripáli a nemusím ju strážiť ;)). Medzitým si nakrájajte zeleninku - mrkvu, rajčiny, červenú papriku, cesnak a poduste na panvici s mäskom alebo aj bez neho. Zalejte paradajkovým pretlakom a varte do mäkka. Pridajte uvarenú fazuľu a kukuricu (ak z konzervy, máte to šup šup), kakao, oregano, drvenú rascu a na záver zelené listy - špenát alebo iné podľa chuti.

Recept nájdete tu >>


Kapustové fliačky

fliacky Fotor


Kyslú kapustu v skle sa oplatí mať doma tiež. Okrem toho, že ju radi jeme ako prílohu k jedlu, poslúži aj na prípravu rýchlej večere. Na masti opražte nakrájanú cibuľu a nechajte chvíľu dusiť, pridajte kyslú kapustu, premiešajte, posoľte a nechajte dusiť pod pokrievkou. Uvarte fliačky v osolenej vode. Hotové fliačky potom zmiešajte s kapustou a dobrota je na svete.


 

Ryba so zemiakmi alebo zeleninou

salmon 518032 1920

Zdroj: Pixabay / cattalin

Ryba by v detskom jedálničku nemala chýbať kvôli Omega 3 mastným kyselinám. Preto si ju radi doprajeme aj s deťmi a je to bleskovka. Či lososa, tresku, sumčeka afrického alebo inú rybku, kde nie sú kosti. Odporúčame k nej v šupke uvarené zemiačiky, ktoré sitkom rozkrojíte a opečiete rýchlo na olivovom oleji spolu s hráškom, prípadne čerstvou zeleninkou a troškou cestovinky (kolienok). Rybku môžete pripraviť na panvici, kde dáte olivový olej, umytú a osušenú rybu okoreníte buď korením na ryby alebo čo doma máte - červená paprika, sušená petržlenová vňatka, bazalka, sušený cesnak - a nezabudnite na ňu dať aj kúsok masla a opečiete 5 minút z každej strany. Ak nemám chuť stáť pri panvici, rybku dájte do ohriatej rúry a nechajte piecť cca 20 min na cca 180 stupňov (podľa typu rúry).



Pečený karfiol v rúre so zemiakmi

karfiol v rure FotorSnažíme sa jesť zdravo, takže aj môj obľúbený karfiol som sa naučila pripraviť tak, aby nebol vyprážaný, ale pečený. Pripravte si ho v trojobale - prvá s hladkou múkou, soľou, sušeným mletým cesnakom a červenou paprikou, druhá s vajíčkom a tretia so strúhankou alebo mletými ovsenými vločkami. Upečiete ho v rúre cca pol hodinku na cca 200 stupňov (čas si odsledujte podľa vašej rúry). Medzitým si ošúpte zemiaky a uvarte, zmiešajte s masielkom. Podávajte s obľúbeným šalátikom.

 


 

Šošovicový prívarok

20210130 115016 FotorStačí na noc namočiť šošovicu a ráno pripravíte rýchly obed naozaj rýchlo. Uvarte šošovicu s bobkovým listom do mäkka, zahustite zemiakom jemne nastrúhaným, pridajte pretlačený cesnak, kyslú smotanu, osoľte a jedlo máte rýchlo hotové. Stačí už len uvariť vajce na tvrdo alebo párok pre tých, ktorí vajíčkom neholdujú. Kto ľúbi, dá si chleba alebo pečivo, ja zvyknem aj do prívarku nakrájať a uvariť zemiaky.

 


Zeleninové pšenoto (alebo rizoto)

psenotoPšenu som sa dlho vyhýbala, kým sa mi nenarodilo druhé dieťa. Je zdravé a poteší obsah horčíka, železa či draslíka. Vtedy sme prvýkrát vyskúšali a zistili sme, že sa dá pripravovať nielen na sladko ale aj na slano.My preferujeme tú slanú variantu. Základom je poriadne ho prepláchnuť vriacou vodou, aj viackrát, aby stratilo horkosť. Pod pokrievkou sa bez miešania varí samo. Medzitým si pripravte zeleninku na panvici a olivovom oleji - cesnak, cuketa, paradajky, kukurica a soľ. Keď je pšeno hotové pridajte ho do panvice, zamiešajte a podávajte.Nebojte sa ho vyskúšať aj namiesto ryže :).


 

Knedľa, rohlík alebo chlieb vo vajci

knedla vo vajci FotorSnažíme sa učiť deti, aby sa jedlo nevyhadzovalo. Preto ak ostane starý chleba, rohlík alebo knedľa radi si ho pripravíme vo vajíčku. Dá sa to aj bez množstva olej a vyprážania. Ako? Pridajte do vajíčka trochu oleja, poriadne pretrepte, pootáčajte na ňom knedľu a na sucho opečte na panvici. Viete, že sa dá zapiecť aj v rúre? Vyskúšajte.


Granadír

granadirNa masti osmažte nakrájanú cibuľu, zmiešajte červenú papriku a pomiešajte s nakrájanými zemiakmi. Pridajte soľ, pomiešajte, vodu a nechajte variť pod pokrývkou, kým nezmäknú zemiaky. Zvlášť si uvarte fliačky v slanej vode. Hotové fliačky vmiešajte k zemiakom. Ja ešte zvyknem pokvapkať olejom a podávame s kyslými uhorkami.


 

Palacinky, ktoré sa nepripália
321 palacinky sdetmi Fotor2

Palacinky sú také univerzálne, že si ich radi pripravíme hocikedy počas dňa. Odporúčame použiť recept, kde do cesta dáte aj olej. Potom ho nemusíte pridávať počas opekania na panvici :) Recept tu.


 

Môže vás zaujímať:

 

Napíšte komentár