24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Operné predstavenie Aida v SND

25.08.2020 Autor: Maria Bodnarova
Miesto:Nová budova SND, Sála opery a baletu, Bratislava Termín: 29.09.2020 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
aida is4a0018

Zdroj: SND

Premiéra Aidy už čoskoro!

Aida má v storočnej histórii Opery SND nezameniteľné miesto. Každé uvedenie púta nielen romantickým príbehom so strhujúcou hudbou, ale aj výpravou v podobe kostýmov, či scény, ktorá priťahuje nemenej oči ako uši. Nevšedná opera starnúceho majstra Verdiho bola písaná na objednávku pre nove operné divadlo v egyptskej Káhire aj ako súčasť slávnostného ceremoniálu otvárania Suezského prieplavu. Aida bola nakoniec uvedená neskôr, slávnostný charakter však ostal nezmenený. V hudbe Aidy sa stretáva okázalý lesk štátnych a vojenských ceremónií s vypätými okamihmi citových konfliktov ústredných protagonistov a vonkajšková nádhera masových scén so zbormi a baletnými číslami s intímne ladenými pasážami lyrických osobných vyznaní.

Aida je niektorými hudobnými znalcami považovaná za vyvrcholenie Verdiho celoživotného operného diela. Na doskách SND 26.9.2020 a 29.9. 2020 sú pripravené premiéry tohto operného Verdiho skvostu. Tešíme sa na vás, že budeme opäť spolu.

 

Napíšte komentár