23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Mičinské travertíny

Autor: Annie, Foto: sdetmicom
Adresa:Dolná Mičiná-Čerín Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Mičinské travertíny - národná prírodná pamiatka medzi obcami Čerín a Dolná Mičiná. Za národnú prírodnú pamiatku boli travertíny vyhlásené v roku 1979. Územie je výnimočné vďaka unikátnym "živým kameňom" - travertínovým kopám, ktoré stále vznikajú a zanikajú. V súčastnosti sa tu nachádza asi 28 kôp, z ktorých niektoré zarástli.

Travertín je hornina vytvorená vyzrážaním minerálnych vôd obohatených o uhličitan vápenatý. V travetínoch môžete nájsť zachovalé časti rastlín i živočíchov. Kôpky majú rôzne tvary, možno tu nájsť bochníky, misky, nízke kužele či špecifickú formu – tzv. mičinské pramenitové kopy s previsnutým valom a žliabkovitým odtokom.

Pre návštevníkov je vybudovaný aj náučný chodník a mini posedenie.  V rámci areálu nájdete okrem travertínových kôp aj prameň minerálnej vody, kde si môžete vodu pohodlne nabrať či napiť sa.

K travertínom sa dostanete autom, nachádzajú sa hneď pri hlavnej ceste, tabuľu určite neprehliadnete, je tu dostatok miesta aj na parkovanie. Od cesty je to už len naozaj kúsok. 

Len kilometer od travertínov v Čeríne je aj krásny gotický kostolík sv. Martina, ktorý určite stojí za vašu návštevu.

 

Mapa: N 48° 39′ 38″ E 19° 14′ 51″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár