18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Prírodné antibiotikum: Viete, kde rastie medvedí cesnak v okolí Trnavy?

Autor: Claudinka
Kastiel Dolna Krupa Foto Trnava Tourism

Zdroj: Trnava Tourism

V prírode rastie množstvo klenotov a jedným z nich je aj medvedí cesnak. Hovorí sa, že keď sa medveď zobudí zo zimného spánku, tak ako prvé hľadá rastlinu s cesnakovou vôňou. Vedie ho totiž inštinkt, aby si prečistil svoje telo. Práve preto tento cesnak dostal prívlastok medvedí. Túto aromatickú bylinku poznali už naši predkovia pred 1 500 rokmi. Dôvodov, prečo by sme ho mali zaradiť do nášho jedálnička, je hneď niekoľko.

Medvedí cesnak je výborný na imunitu, keďže obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Zároveň znižuje vysoký krvný tlak, cukor v krvi, prečisťuje telo a pečeň, zlepšuje činnosť dýchacieho ústrojenstva, podporuje trávenie či liečbu kožných ochorení. Najlepšie je ho jesť čerstvý a hlavne v tomto období, keď rastie.

Medolandia foto Medolandia

Zdroj: Medolandia

Medolandia kremova polievka cesnak

Zdroj: Medolandia

 

„Medvedí cesnak má všestranné využitie. Môžete si ho dať len tak na chlieb, alebo si z neho pripraviť pesto či rôzne polievky. Naši kuchári ho napríklad skombinovali s medovinovým kaviárom a pripravili tak chutné rizoto či výborné plnené ravioly. V Dolnej Krupej rastie cesnak v rozľahlom kaštieľskom parku i v jeho okolí. Medvedí cesnak, alebo ako sa u nás hovorí „konský“ cesnak, sa tam nedostal prirodzenou cestou. Je výsledkom premysleného sadenia tisícov cibuliek v minulosti so zámerom, aby sa plochy v grófskom parku po zime čo najskôr zazelenali. Žiaľ, park je tento rok až do odvolania zatvorený, no medvedí cesnak sa vždy dá nazbierať aj v jeho susedstve,“ hovorí Stanislav Petráš z Medolandie v Dolnej Krupej, ktorej areál s parkom susedí.

Park v Dolnej Krupej foto Alexandra Galambova 1

Zdroj: Alexandra Galambova

Park v Dolnej Krupej foto Alexandra Galambova 2

Zdroj: Alexandra Galambova

 

Medvedí cesnak rastie napríklad aj pri Horných Orešanoch v časti Majdán. Trhať sa však nedá kdekoľvek. Treba sa preto vopred informovať a ubezpečiť, či nejde o chránené územie s tretím až piatym stupňom ochrany. Do tejto oblasti napríklad spadá aj Katarínka. V oblastiach do tretieho stupňa ochrany si ho môžete nazbierať. Ide o záhrady, lúky, lesy alebo háje. V týchto dňoch platí pravidlo, že treba byť zodpovedný a ísť si ho nazbierať individuálne. Zároveň si zobrať so sebou len toľko listov medvedieho cesnaku, koľko potrebujete.

Napíšte komentár