16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Ako učiť deti doma? Vynikajúcou pomôckou je kniha!

Autor: MS

Posledné dni prezrádzajú veľa. O svete aj o nás samých, o tom, čo je naozaj dôležité a ako byť zodpovedný k sebe aj k ostatným. Školy sú zatvorené, no zdá sa, že aj napriek tomu dostávame najväčšie životné lekcie. Ako rodič stojíte pred mnohými novými situáciami a jednou z nich je aj otázka: Ako vyučovať svoje deti doma?

bobor karol a zofka

Zdroj: bux.sk

Nesiľte to. Tak znie rada viacerých odborníkov. Aj preto vám prinášame niekoľko tipov, ako sa s deťmi učiť, udržať si ich pozornosť a zároveň na ne netlačiť.  Vynikajúcou pomôckou je kniha.

kubko

Zdroj: bux.sk

  1. Vyberte si svoju obľúbenú

    ... rozprávku, encyklopédiu, povesť, čokoľvek. Poznáte čitateľský vkus svojho dieťaťa a dôležité je zaujať ho. Čoraz obľúbenejšou vydavateľskou značkou pre deti je Stonožka.
  2. Prečítajte si príbeh nahlas

    Dieťa si tým trénuje hneď niekoľko zručností. Okrem toho, že cibrí samotné čítanie a správne artikulovanie, pracujete s niekoľkými jeho vlastnosťami. Dodá mu to sebadôveru, napomôže prekonať vlastnú hanblivosť a neskôr dokonca povzbudí pri verejnom vystupovaní.  
  3. Napíšte príbeh vlastnými slovami

    ... a máte za sebou slohovanie aj diktát zo slovenského jazyka. Tentoraz je dôležitá trpezlivosť na oboch stranách – rodiča aj dieťaťa.
  4. Nájdi mi odstavec...

    Kde sa hovorí o tom, ako princeznú uniesol drak. Kde našli pokladnicu plnú zlata. Kde psíček a mačička začali piecť tortu. Tých otázok môže byť veľmi veľa, neprestreľte to, aby ste dieťa neunavili alebo nezačali nudiť. Dôležité je zistiť, do akej miery vie vaše dieťa čítať s porozumením.
  5. Precvičme si matematiku

    Prečítaj mi štvrté slovo v treťom odstavci. Ak sa na stranu zmestí 50 slov a príbeh má 5 strán, koľko slov má celá rozprávka? Náročnosť vašich otázok prispôsobte veku dieťaťa.
  6. Čo by si na príbehu zmenil? Nakresli to.

    Rozvíjajte a pracujte s fantáziou dieťaťa, nie je nič krajšie. Pomôžte si aj inými výrazovými prostriedkami – maľujte, spievajte, vymyslite tajničku. Tých možností je naozaj veľa.
  7. Praktické zošity a učebnice

    Mať ich niekoľko doma nie je nikdy na škodu. Ak chcete pracovať s praktickými zošitmi alebo učebnicami, niektoré z nich nájdete aj v ponuke vydavateľstva Príroda. Sú pre rôzne vekové kategórie a so zameraním na konkrétny predmet. Ľahko sa v tom zorientujete.

BUX.sk – Knihy, ktorými žijete
Spracovala Aneta Orolínová
Foto Eva Samcová

Napíšte komentár