19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Inšpirácie na desiatu pre deti do školy

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Free fotobanka

Aj vy riešite každý deň dilemu, čo dať deťom na desiatu, aby ste neopakovali každý deň to isté, a aby bola aj kreatívna, zdravá a chutná? Nech sa páči, inšpirujte sa našimi tipmi. :) Môžete deti motivovať a možno si desiatu radi pripravia aj sami, stačí nachystať maslo, pečivo, zeleninku, ovocie, syr či šunku a nechať priestor detskej fantázii.

Obložená bageta

bageta

Zdroj: freepik.com

Klasický "lepeňák" ako ho poznáme môže vyzerať aj chutiť lepšie, ak zvolíte ako pečivo chrumkavú bagetu alebo čerstvý rožok. Vybrať si môžete z množstva druhou rôzneho pečiva - biele, celozrnné, špaldové, semienkové, bezlepkové... Dovnútra uložte detskú šunku, syr, šalát, papriku a uhorku, prípadne iné ingrediencie podľa chuti a zabaľte do tašky.

Toast

toast

Zdroj: freepik.com

Chrumkavý zapečený chlebík s náplňou podľa chuti prekrojte na trojuholníčky, zabaľte do alobalu a potom už len vychutnávajte cez prestávku. 

Wrap

wrap

Zdroj: freepik.com

Desiata v podobe wrapu je zaujímavá a veľmi chutná. Naplniť ho môžete na spôsob kebabu s obľúbeným dressingom alebo aj bez a ingredienciami od výmyslu sveta. My ho máme radi s taveným syrom, šunkou, avokádom a ľadovým šalátom.

Muffin

muffin

Zdroj: freepik.com

Domáce muffinky od maminky dodajú telu potrebnú energiu na celé dopoludnie. Na internete nájdete množstvo receptov na zdravé varianty z ovsených vločiek, celozrnnej múky, orieškov, banánov či iného ovocia, a tiež recepty na slané muffinky z vajíčok a zeleniny. Vyskúšajte. :)

Jogurtový pohár

bowl calcium cereal 414262

Zdroj: pexels.com

Výborným tipom na desiatu je jogurtový pohár, ktorý môžete deťom pripraviť večer vopred, odložiť do chladničky a ráno pred odchodom do školy si ho už len hodia do tašky. Navrstvite do skleneného pohára cereálie, biely jogurt, med a čerstvé ovocie, poriadne uzavrite a dajte do chladu. Nezabudnite si k nemu vziať lyžičku. :)

Nátierky

black background boiled egg boiled eggs 824635

Zdroj: pexels.com

Fantastickú chuť od výmyslu sveta dodajú desiatej nátierky. Pri nich máte takmer neobmedzené možnosti a zamiešať do nich môžete takmer čokoľvek. Na inšpiráciu vám môže poslúžiť aj náš článok s najobľúbenejšími nátierkami pre deti. Kliknite. :)

Hamburger

beef blur bun 1893557

Zdroj: pexels.com

Domáci hamburger s trhaným kuracím masom, syrom a zeleninou určite poteší malého aj veľkého jedáka. :) Namiesto mäsa môžete zvoliť aj šunku či salámu, alebo pripravte jednoduchý zeleninový variant. 

Croissant

croissant

Zdroj: freepik.com

Čerstvé mäkkučké pečivo môžete upiecť doma alebo kúpiť hotové v obchode. Natrite ho maslom a džemom alebo medom a pridajte k nemu do dózy čerstvé ovocie.

Chlebík vo vajci

Zdroj: pixabay.com

Klasika, ktorú sme na desiatu nosievali aj my. :) Pripravte si chlebík vo vajíčku s troškou soli, alebo vyskúšajte sladký francúzsky toast - vo vajíčku rozmiešajte vanilkový cukor a upečte na panvici. Ešte teplý chlieb zabaľte do alobalu, aby ostal teplý, a nezabudnite pribaliť papierové obrúsky na utretie rúk. 

Musli tyčinky

assortment baking bars 3026806

Zdroj: pexels.com

Vedeli ste, že musli tyčinky si úplne jednoducho môžete vyrobiť aj sami doma? Dokonca na ne existuje aj šppeciálny prístroj (lis), ale môžete si ich aj jednoducho upiecť na plechu a nakrájať na tyčinky. Pripravíte ich z ovsených vločiek, sušeného ovocia, medu a orieškov. Samé dobroty na naštartovanie mozgu a energiu. :)

Lievance

berries blackberries books 1024252

Zdroj: pexels.com

Ak máte ráno trocha času, pripravte deťom na desiatu lievance. Oslaďte cesto pred pečením prírodným sladidlom a nebudete na ne potrebovať už žiadnu ďalšiu polevu. Nakrájajte k nim čerstvé ovocie. Vyskúšať môžete aj jednoduchý recept na banánové lievance - stačí rozpučiť banán, pridať vajce a upiecť placky. 

Bábovka

almonds baked baking 3026809

Zdroj: pexels.com

...alebo iný domáci koláč je chutná a zdravá alternatíva kupovaného pečiva. Viete presne, čo tam dáte, môžete si vybrať bežnú alebo celozrnnú múku, kváskové koláče alebo upiecť bezlepkový zákusok pre detičky s intoleranciami. Okrem bábovky deti zaručene nepohrdnú pečenými buchtami, šiškami s džemom, makovkou či vianočkou s maslom. Chutiť im bude aj makový, orechový či tvarohový závin, štrúdľa, suché koláčiky, cookies a slané pagáčiky. 

Smoothie

apple apple juice close up 616833

Zdroj: pexels.com

Deti pre svoj zdravý vývoj potrebujú veľa vitamínov a minerálov, a práve tie im v hojnej miere dopraje smoothie. Rozmixovať doň môžete rôzne ovocie a zeleninu, ktorú má vaše dieťa rado. Nalejte ho do dobre uzatvárateľnej fľaše, aby sa v školskej taške nevylialo. 

Ovocný šalát

antioxidant banana berries 1120581

Zdroj: pexels.com

V školskej taške by nemalo každý deň chýbať ovocie. Banán, jablko, hruška, slivky, marhule, pomaranč či iné - ak ich nakrájate na kúsky, vznikne z nich nádherný farebný a oku lahodiaci ovocný šalát plný vitamínov, ktorý deti s radosťou zjedia. Ak sa vám nechce pripravovať šalát, nakrájajte ovocie na štvrtinky a zabaľte do dózy, alebo ho pribaľte do tašky len tak vcelku. Výbornou "mlskou" sú tiež ovocné výživy v kapsičkách.

Zeleninové tyčinky

5c763e81ff34e2a6865ae26425b14129

Zdroj: Pinterest

My ich doma voláme aj zeleninové hranolky. :) Nakrájaná zelenina je pre deti atraktívnejšia, menšie kúsky sa im ľahko držia v ruke a rýchlo ich zjedia. Vyberajte rôzne farebné druhy, deti sa budú tešiť.

Orechy

almond almonds brazil nut 1295572

Zdroj: pexels.com

Orechy sú pre organizmus dôležitým zdrojom bielkovín, tukov, minerálnych látok, vitamínov a omega 3 mastných kyselín a sú veľmi dôležité pre správnu funkciu mozgu. Doprajte ich deťom každý deň.

Špízy

appetizing barbecue basil 461380

Zdroj: pexels.com

Ak vaše dieťatko nie je práve obľúbencom chlebíka či iného pečiva, pripravte mu na desiatu "bezpečivovú" verziu. Napichnite na špajľu striedavo obľúbené kúsky zeleniny, olivy, syr či šunku a vytvorte krásne farebné špízy.

Napíšte komentár