23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Sklabinské hradné slávnosti

19.07.2019 Autor: Annie, Foto: FB Múzeum hradu Sklabiňa
Termín: 17.08.2019 Mesto:Sklabinský Podzámok Zdroj:stránka organizátora
plagat slavnosti 2019

Zdroj: FB Múzeum hradu Sklabiňa

Občianske združenie Donjon Vás pozýva na Sklabinské hradné slávnosti, ktoré sa uskutočnia v sobotu 17. augusta 2019 v predhradí hradu Sklabiňa.
Spoločnosť Fringia zaoberajúca sa obnovou a rekonštrukciou historických bojových umení a tancov pre nás naštudovala tri výpravné scény z dejín hradu a jeho majiteľov Révayovcov zo 17. storočia, ktoré na seba historicky nadväzujú.

Začíname o 13. hodine úvodnou salvou, streleckou prezentáciou, po ktorej nasleduje predstavenie „Daniel Révay—temná história rodu“, ktoré vám vypovie príbeh turčianskeho župana a jeho cestu na popravisko.
O 14. hodine príhovor k 20. výročiu vzniku nášho Občianskeho združenia Donjon a predstavenie foto výstavy k jubileu, 14.30 škola dobového tanca.
Blok o 15. hodine „Imrich Révay—kuruci prichádzajú“ predstaví ďalšieho majiteľa hradu, keď naň zaútočili Thökölyho povstalci v roku 1679.
O 16. hodine nasleduje komentovaná prehliadka hradu, a škola dobového tanca.
Posledný blok o 17. hodine „Imrich Thököly—sen o korune“ vypovie príbeh o nenaplnenej túžbe po moci a zmarených snoch kežmarského grófa stať sa kráľom.
Večer od 18. hodiny sa ponesie na folklórnu nôtu, hrať bude Gajdošská ľudová hudba Dulickí pastieri.
Návštevníci už počas minuloročných slávností mali možnosť vzhliadnuť výstavu o stavebných dejinách hradu v našom suteréne, ktorá bude v tomto roku vynovená a pripravili sme pre vás jej 4 komentované prehliadky o 14.30, 16.00, 16.30 a 18.30.

Počas slávností bude naša sídelná budova z pohľadu od doliny ozdobená desiatimi zástavami s erbami niekdajších hradných pánov.

Nebude chýbať ani remeselný trh, či vodenie detí na koni.

Vstupné: 4,- €
Príďte k nám zažiť nezabudnuteľnú atmosféru dávno stratených čias.
Tešíme sa na Vás.

Napíšte komentár