07. 05. 2024 Monika 23°C Prehánky, búrky

Maďarské mestečko Tata a náučný chodník Fényes Tanösvény

Autor: V.Pavle, Foto: vlastné
Adresa:Tata, 2890 Maďarsko Telefón:+3630/592-73-73 E-mail:okokozpont@tataivaroskapu.hu www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Mestečko Tata situované od Bratislavy cca 135km /1hod.22min. autom/sa nachádza v severozápadnom Maďarsku v Komárňanko-ostrihomskej župe.

Po zakúpení maďarskej 10-dňovej diaľničnej známky /cena 13,98EUR/ na hraničnom priechode Čunovo- Rajka ,sa pokračuje po diaľnici M1, ktorá smeruje do Budapešti. V cieľovom mestečku Tata sme zaparkovali na bezplatnom parkovisku na Váralja utca, ktoré sa nachádza oproti vstupu k Starému hradu. Mesto Tata som nazvala pohodové ,prekvapilo ma totiž svojou príjemnou, oddychovou atmosférou. Dominantou mesta je vznešený gotický hrad, rozsiahly park v anglickom štýle, dve väčšie jazerá /Öreg-tó a Cséke-tó/,množstvo mlynov a prameňov. Chvíľami mi pripomínalo Anglicko a chvíľami zase Český Krumlov. Mesto je možné spoznať aj obľúbeným turistickým vláčikom, ktorý tu pravidelne premáva od 10.00 hod. každú celú hodinu, s odchodom od hradu.

Gotický –Starý hrad so štyrmi vežami sa nachádza na brehu jazera Öreg tó /Staré jazero/- je pomenované  podľa svojho veku,  je najstarším umelo vytvoreným jazerom v Maďarsku. Celková dĺžka jazera po obvode je cca 7km. Starý hrad má bohatú históriu a je obklopený priekopou a systémom zátarás a stavidiel, ktorý riadi tok vody do blízkych kanálov. Od začiatku 15.storočia sa s hradom spájajú mená ako kráľ Žigmund, kráľ Matyáš, Vladislav II, Žigmundová dcéra Eliška Luxemburská a aristokratická rodina Esterházyovcov. Spomínaní panovníci v hrade sídlili, prebývali, dali po prestavať alebo obnoviť.

V hrade sa nachádza múzeum Domonkosy Kuny, ktorého interiér ukrýva rôzne umelecké zbierky a výstavy a na poschodí sa nachádza kaviareň Múzeum Pressó, z ktorej si chuť obľúbenej kávy môžete vychutnať spolu s romantickým výhľadom na jazero. V stredoveku slúžilo jazero na ochranu  hradu, v súčasnosti je obľúbeným miestom na plachtenie, surfovanie, prechádzky a bicyklovanie. Na skale vyčnievajúcej z jazera stojí socha sv. Jána Krstiteľa. Veľkou každoročnou, jesennou atrakciou je ukážkový  výlov rýb z jazera, ktorá sa koná s použitím 400 m dlhej vlečnej siete. Spôsob, akým rybári sieť  rozmiestnia a následne stiahnu, je nezmenený už desaťročia.

Poprechádzať sa môžete v anglickom parku, ktorý má veľa zaujímavých zákutí. Park sa rozkladá okolo brehov Malého jazera na ploche 200 hektárov. Jedná sa o chránenú oblasť. Náš tip na výbornú zmrzlinu je v Barta cafe, na Sport u.1. 

Po prehliadke mestečka Tata sme zamierili k prírodnej zaujímavosti- Tatai Fényes Tanösvény, vzdialenej cca 2.6km za mestom Tata. Zaparkovali sme pred vstupom do Tatai Fényes Fürdő és Kemping, na voľnom parkovisku, zatienenom radom stromov. Po prechode okolo pokladne kempu, zabočíte vľavo, je tam aj smerovacia tabuľa, ktorá Vás navedie.

Tatai Fényes Tanösvény- je ojedinelý, ekoturisticky drevený náučný chodník nad úrovňou zalesnených vodných plôch. Vybudovali ho v roku 2015 a má dĺžku 1350metrov. Chodník má osemnásť zastavení, s informatívnymi  popiskami v maďarskom, nemeckom a anglickom jazyku, ktoré interaktívne prezentujú poklady a krásy miestnej prírody. Táto oblasť je domovom unikátnej flóry a fauny. Vzácny ekosystém sa tu obnovil po ukončení ťažby uhlia, ktorá mala za následok rapídne zníženie hladiny vôd a vyschnutia zaplaveného lesného územia. Po ukončení ťažby v roku 1990, sa opäť začala dvíhať voda a postupne sa tunajšie lúky a lesy zmenili na močiar. Vďaka chodníku na pilónoch, môžete vojsť do vodou zaplaveného lesa a kochať sa pohľadmi na krásu vodných rastlín a živočíchov. Z piesčitej pôdy sústavne vyvierajú drobné pramene spodnej vody a vyzerá to tak, akoby voda vrela. Voda v močiari je mierne nasýtená, s teplotou 20-22°C. Chodník je otvorený celoročne, je nenáročný, vhodný aj pre rodiny s deťmi /detský kočík nie je problém/.

Otváracie hodiny:

  • 1.apríl-30.apríl Po-Pia 9:00-15:30, So-Ne 9:00-18:00hod.
  • máj-30.september Po-Ne 10:00-20:00hod.
  • 1.október-31.marec Po-Pia 9.00-15:30hod.

Cena vstupenky:

  • Deti od 3 rokov, študenti a dôchodcovia: leto:900HUF/2,84EUR/,zima:600HUF/1,89EUR/
  • Dospelá osoba: leto:1300HUF/4,10EUR/ zima:900HUF/2,84EUR/
  • Rodinná vstupenka/mama,otec,2deti/: leto 3000HUF/9,45EUR/,zima:2000HUF/6,31EUR/

*prepočet HUF na EUR je podľa aktuálneho kurzu k 07.2019

Napíšte komentár