29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

TOP 13 EKO vychytávok našej redakcie

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Stránky jednotlivých produktov

banner vychytavky


Vrecko na zeleninu Vejibag

93 17 f 38 kopie

Zdroj: ekonetka.sk

Do obchodov chodievam zásadne už len so svojimi vreckami. Balím do nich pečivo, ovocie aj zeleninu a podľa druhu tovaru mám prispôsobený aj druh vrecka. Vejibag je úplne ideálny na zeleninu. Nie je to však len také obyčajné vrecko. Zelenina v ňom dýcha a vydrží čerstvá až 2 týždne. Namočím ho, vyžmýkam, uložím doň opláchnutú zeleninu a šup s ním do chladničky. Je vyrobený zo 100% organickej bavlny a používam ho azda na všetko - šalát, mrkvu, brokolicu, špenát, baklažán, repu, klíčky či dokonca huby.


Voskovaný obal Bee's wrap

BeesWrap Tandem6034

Zdroj: zivotbezodpadu.sk

Bee's Wrap naozaj milujem. Je tak praktický a univerzálny, že ho viem v kuchyni použiť takmer na všetko - balenie zeleniny, ovocia, syra, desiaty či zakrývanie akýchkoľvek nádob s jedlom. Je vyrobený z organickej bavlny napustenej včelím voskom, organickým jojobovým olejom a živicou zo stromov. Vďaka tomu je fantasticky tvárny, umývateľný a antibateriálny a môžem doň potraviny baliť opakovane bez toho, aby som zbytočne tvorila odpad. Naviac je kompostovateľný, takže dokonale nahrádza celofánovú fóliu aj jednorázové plastové sáčky. 


BIO prostriedok na riad od FARMASi

IMG 20190304 101332

Zdroj: marylyn

Pri umývaní riadu sa okrem vody snažím šetriť životné prostredie aj používaním BIO prostriedku na riad. Ten od FARMASi neobsahuje parabény, ťažké kovy ani iné nebezpečné látky, takže je pre mňa skvelou voľbou. Je hustý, bohato pení a má koncentrované zloženie, vďaka ktorému účinne umyjem aj silne znečistený riad a to v studenej i v teplej vode. Krásne vonia po citrusoch a naviac je jemný k mojim rukám. 


Plátená nákupná taška z biobavlny

4

Zdroj: marylyn

Povinnou výbavou mojej kabelky je vlastná nákupná taška. Mám rada jednoduchosť a preto som si vybrala bielu plátenú tašku z biobavlny od Tierra Verde. Je dostatočne veľká na bežné nákupy a taká pevná, že unesie až 10 kíl! Oproti klasickým plastovým igelitkám vydrží roky a vďaka dostatočne dlhému ušku si ju môžem pohodlne zavesiť aj na rameno. 


Látkové plienky Petit Lulu

53796645 2422144111151316 6669556797293985792 n

Zdroj: Instagram petitlulu_eu

Vedeli ste o tom, že jednorázová plienka sa rozkladá až 250 rokov a jedno dieťa ich požívaním do 3 rokov vyprodukuje vyše tony odpadu? To je neuveriteľný dopad na prírodu. Preto som sa rozhodla používať pri mojom synčekovi Marekovi plienky látkové. Na odporúčanie kamarátky som mu vybrala super savé plienky Petit Lulu z bambusu a bio bavlny. Zapínajú sa na suchý zips alebo patentky, ktoré viem prispôsobiť veľkosti bruška, a sú olemované flisom, takže drobca nikde netlačia a zároveň vďaka nemu nepresakujú. 


EKO gél na pranie z mydlových orechov

IMG 20190206 150228

Zdroj: marylyn

Odkedy som objavila tento prací gél, iný už nechcem. Neobsahuje žiadnu chémiu, je čisto na prírodnej báze vďaka výťažku z BIO mydlových orechov a nádherne vonia vďaka levanduľovej silici. Je hustý, koncentrovaný a perfektne vyperie aj oblečenie z ihriska. :) Vďaka zloženiu ho bez výčitiek môžem používať aj pre pranie detského oblečenia a farebných látkových plienok a nemusím sa báť alergickej reakcie alebo ekzému na citlivej pokožke môjho bábätka. Jedna litrová fľaša vydrží až na 33 praní.


Kovové slamky 

IMG 1857

Zdroj: ecolocco.sk

Moje deti milujú slamky a ja zasa mojito. :) Viem však, že nevinne vyzerajúce farebné slamky síce ozvláštnia nápoj, ale nikdy sa nerozložia a zabijú tisícky živočíchov ročne. Nie je mi to jedno a preto som mala len dve možnosti - prestať ich užívať alebo ich vymeniť za ekologický variant. V ponuke majú rôzne EKO slamky, no moje rozhodnutie padlo na trvácne kovové slamky, ktoré vďaka čistiacej kefke môžem používať roky. A ich kúpou som prekvapivo urobila hneď dva dobré skutky - nezaťažím životné prostredie a časť sumy z predaja bude použitá na konci roka na dobrú vec.

  

EKologická sklenená fľaša EQUA

53814336 224853501709000 7979445780178010112 n

Zdroj: Instagram myequa

Jednorázové plastové fľaše sú pre mňa už dávnou minulosťou. V taške so sebou vždy nosím svoju vlastnú fľašu na vodu. Najviac sa mi osvedčila práve sklenená fľaša EQUA. Je vyrobená zo špeciálneho borosilikátového skla, vďaka ktorému je ľahučká, 100% recyklovateľná a superodolná voči teplu aj rôznym chemikáliám. Nezerový vrchnák perfektne tesní. Fľaša má nádherný moderný dizajn, takže je zároveň aj štýlovým doplnkom. Vďaka silikónovým pásom v spodnej časti je fľaša chránená proti nárazu.


Box z ekologického plastu od Bionely

IMG 20190318 122335

Zdroj: marylyn

Vedeli ste, že existuje aj ekologický plast? Vyrába sa z obnoviteľných zdrojov a jeho základom je cukrová trstina s prídavkom minerálov, rastlinných škrobov a voskov. Boxy od Bionely z EKO plastu sú naše najobľúbenejšie. Sú pevné, odolajú teplotám od -40 °C do +60° C a pri styku s potravinami neuvoľňujú žiadne chemikálie, takže jedlo ostane dlhšie čerstvé. Zvyknem do nich baliť desiate pre staršie deti, rôzne chuťovky pre najmenšieho drobca do kočíka a samozrejme aj zvyšky jedla do chladničky. 


EKO špongia na riad

53357851 778020452559022 1049030708187627520 n

Zdroj: sdetmi.com

Jedného dňa som objavila na internete túto praktickú EKO špongiu na riad Sonett. Špongia je vyrobená z biologicky odbúrateľnej vlákniny a sisalu, čo znamená, že je šetrná k riadu a hlavne k životnému prostrediu. Príjemne sa používa, má nielen dlhú životnosť, ale hlavne nesmrdí a odstráni naozaj všetky nečistoty. Môžete ju aj prať do 60 °C. Za mňa určite top špongia.


EKO plienky babylove

IMG 20190320 092017

Zdroj: marylyn

Pre našu malú Elku som objavila v obľúbenej dmke EKO plienky. Hneď sme siahli po tejto alternatíve, pretože je pohodlná a pritom šetrná k životnému prostrediu. Veľmi ma prekvapila ich mäkkosť a to, že sú absolútne bez vône, čo mi doposiaľ na iných prekážalo. Vďaka pružným pásikom na bokoch a zadnej časti pohodlne sadli aj na dcérkine bucľatejšie nožičky a zadoček. A čo ma potešilo najviac je, že nemusím siahať hlboko do vrecka.


Vlhčené obrúsky Saforelle®

saforelle

Zdroj: marylyn

Vlhčené utierky sú pre mňa skvelým pomocníkom dnešnej doby pre mňa i moje deti, najmä keď nie je poruke mydlo a voda. Dlho som hľadala alternatívu k umelým, v prírode nerozložiteľným obrúskom a našla som. Saforelle® vlhčené obrúsky (nielen) na intímnu hygienu sú 100 % ekologicky odbúrateľné a veľkostne ideálne do kabelky. Obsahujú extrakt z lopúcha väčšieho a alantoín, takže okrem poskytnutej hygieny zmierňujú pocit pálenia, svrbenia či podráždenia pokožky. Navyše sú hypoalergénne a neobsahujú parabény, konzervačné látky, farbivá, klasické mydlo ani alkohol a sú neparfumované.


Detská umývacia pena Bupi

bupi

Zdroj: marylyn

Večerné kúpanie je hra, láskyplný rituál a najmä kopec zábavy. Moje deti ho milujú. V našej kúpeľni je našou najlepšou kamarátkou umývacia pena Bupi BABY s alantoínom. Nádherne vonia, krásne pení a je úžasne jemná k detskej pokožke. Za mňa je top najmä praktická široká dávkovacia pumpička, vďaka ktorej je umývanie hračkou aj pre nášho najmenšieho drobca. Umývacia pena Bupi je naviac bez parafínov, parabénov, sulfátov, éterických olejov, alergénov, alkoholu a farbív a obsahuje prírodné látky. 


Pozrite si aj naše ďalšie vychytávky >>

Napíšte komentár