26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Hornonitriansky banský skanzen

Autor: Simona, Foto: banskykskanzen.sk
Adresa:Hornonitriansky banský skanzen (HBS - BC) Baňa Cigeľ Telefón:+421 905 522 704 www:stránka organizátora
Hodnotenie:
skanzen1

banskyskanzen.sk

Hornonitriansky banský skanzen baňa Cigeľ patrí medzi TOP 15 turistických zaujímavostí regiónu Horná Nitra. Prehliadková trasa začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2 312 metrov do hnedouhoľnej bane (túto možnosť inde na Slovensku nenájdete). Pokračuje pešou prehliadkou podzemných banských priestorov v hĺbke 80 – 300 m. Prehliadka umožňuje turistom nahliadnuť do útrob zeme a zároveň im ukáže extrémne podmienky, v ktorých baníci denne vykonávajú svoju prácu. Možno ju považovať za určitú formu vzdelávania, rozšírenia obzoru, pohľadu na banícky stav a neposlednej miere aj za jednu z možností využitia voľného času v regióne. VSTUPY: max. 50 osôb na jeden vstup, denne o 10:00 hod. a 14:30 hod. – objednávky v predstihu.

Upozorňujeme, že do skanzenu majú vstup povolený až deti od 6 rokov.

TERMÍN PREHLIADOK utorok - nedeľa (pondelok voľný deň)
ČAS PREHLIADOK dopoludnia o 10:00, popoludní o 14:30
DĹŽKA PREHLIADKY max. 2 hod 30 min.
POČET ÚČASTNÍKOV min. 6 osôb, max. 50 osôb

Vstupné >>

Prostredníctvom sprievodcov Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ (ďalej len HBS-BC) – bývalých baníkov - za využitia statických a funkčných banských technických zariadení je návštevníkovi prezentovaný ľudský príbeh fárajúceho baníka. Príbeh sa odvíja od začiatku prehliadkovej trasy a prehliadka postupne vnáša návštevníka do deja. Prostredníctvom panelov s výkladom a audio-vizuálnej techniky ďalej podnecuje predstavivosť a vytvára v ňom rad nových emotívnych zážitkov.

Cieľom prehliadkovej trasy je poskytnúť návštevníkovi zážitok z prežitia rovnakej cesty, akú denne zažívajú baníci pri svojej práci. Konečným cieľom prehliadky HBS-BC je netradičným spôsobom oživiť banícke tradície na Hornej Nitre, zachovať banské priestory pre budúce generácie v podobe, v akej zostali bezprostredne po dobývaní, umožniť nahliadnuť turistom do útrob zeme a zároveň im ukázať extrémne podmienky, v ktorých baníci denne vykonávajú svoju prácu.
Prehliadku HBS-BC možno považovať za určitú formu vzdelávania, rozšírenia obzoru, pohľadu na banícky stav a neposlednej miere aj za jednu z možností využitia voľného času v regióne.

Hornonitriansky banský skanzen je sprístupnený verejnosti od 2. júla 2003.

Kde nás nájdete?

mapa skanzen

banskyskanzen.sk

Napíšte komentár