29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Top 8 tipov na recepty z melóna + BONUS

Autor: Maria Bodnarova
watermelon 846357 1920

Zdroj: Pexels

Melónová sezóna je v plnom prúde. Pripravte si skvelé pochúťky z melóna, ktoré budú chutiť vám i vašim drobcom. :) 


Melón vás vďaka vysokému obsahu vody skvelo osvieži a naviac obsahuje aj veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. Viete, ako si vybrať ten správny? Ten červený by mal mať vysušenú stopku, na opačnom konci by nemal byť mäkký, mal by mať na sebe žltú škvrnu ako znak, že dostatočne dlho ležal na slniečku a po zaklopaní naň by ste mali počuť zvučný, zvonivý zvuk. Ak je zvuk tupý, melón je nezrelý alebo naopak dutý a prezretý. Správne zrelý žltý melón poznáte podľa vône, šupka by mala byť pevná a nie mäkká. 


1. Melónová limonáda s mätou

Nakrájajte si melón na malé kocky, zalejte studenou vodou, pridajte limetkovú šťavu, podľa chuti trocha medu a lístočky čerstvej mäty. Poriadne premiešajte, nechajte chvíľku postáť a podávajte.

shenggeng lin 684773 unsplash

Zdroj: unsplash.com

2. Melónovo - ovocný šalát

Červený, žltý a oranžový melón pokrájajte, pridajte jahody, čučoriedky, hrozno a ďalšie ovocie podľa svojej chuti a pokvapkajte citrónovu šťavou. Namiesto kociek môžete z melónov špeciálnou naberačkou vykrojiť guličky pre krajší efekt. Servírujte v polovici melónovej šupy. 

watermelon 2144111 1280

Zdroj: pxhere.com

3. Melónová dreň

Mrazenú pochúťku môžete pripraviť tak z červeného ako aj žltého melóna, alebo ich pokojne pomiešajte dohromady. :) Rozmixujte melón s cukrom a citrónovou šťavou a dajte zamraziť do dózy na zmrzlinu, alebo do nanukových formičiek. Nezabudnite na paličky.

ice cream 3932592 1920

Zdroj: Pixabay

4. Melónové smoothie

Pripravte si melón, banán a citrónovú šťavu. Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie ovocie. Rozmixujte tyčovým mixérom a okamžite podávajte.

element5 digital 500002 unsplash

Zdroj: unsplash.com

5. Melónové jednohubky s proscuittom

Žltý melón nakrájajte, každý kúsok obaľte šunkou proscuitto, pridajte lístoček bazalky a napichnite na špáradlo. Vyskúšajte na jednohubky pridať mozzarelové guličky, oblížete sa za ušami. :)

melon

Zdroj: freepik.com

6. Melónové Slushy

Kocky melóna zamrazte. Zamrznuté vložte do mixéra, pridajte ľadovú drť, citrónovú šťavu, troška medu a rozmixujte. Podávajte vo vysokých pohároch so slamkou.

table 3220967 1920

Zdroj: Pixabay

7. Melónovo - malinový koktejl

Rozmixujte melón, pridajte vidličkou rozpučené maliny, malinový sirup a pár kvapiek limetkovej šťavy. Ak vám vadia malinové kôstky, prepasírujte ich pred pridaním do koktejlu cez sitko. 

smoothie 3542609 1920

Zdroj: Pixabay

8. Melónová šťava s bazovým sirupom

Melón odšťavte v odšťavovači. Do šťavy pridajte bazový sirup a troška citrónovej šťavy. Podávajte deťom počas horúcich letných dní. :)

melon 2438503 1920

Zdroj: Pixabay

BONUS pre deti - Melónová pizza☺ 

Urobte deťom radosť a pripravte im jedinečnú melónovú pizzu. Odkrojte zo stredu melóna v najširšej časti kruh ako základ na pizzu. Rozkrájajte na 8 častí. Na každú naukladajte kolieska banánov, jahôd, manga, kiwi, pridajte napoly prekrojené maliny a čučoriedky. Posypte strúhaným kokosom.

Rainbow Watermelon Pizza 4

Zdroj: kitchenkonfidence.com

Napíšte komentár