16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Interaktívna výstava Až naprší a uschne v Bibiane

25.04.2018 Autor: Maria Bodnarova, Foto: Bibiana
Termín: 02.09.2018 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

az naprsi pl a1 tlac

Výstava predstavuje jedinečnosť zemskej atmosféry hravou formou.


Deti sa dozvedia viac o slnečnej sústave, zložení zemskej atmosféry, o cyklónoch a tornádach, kolobehu vody či predpovedi počasia. Vyskúšajú si, ako znie ľudský hlas v atmosfére hélia pomocou hlasového modulátora, ale aj nádherné ticho vo vesmíre, spôsobia malú potopu sveta alebo pomocou dynama zase vyrobia magnetické pole. Jednoducho – čaká na nich množstvo netradičných činností a hier. Tematika atmosféry Zeme je priblížená na príkladoch jej stvárnenia vo výtvarnom umení, hudbe a v kinematografii. Vďaka nápaditému vizuálnemu spracovaniu sa výstava stane mimoriadnym zážitkom nielen pre deti. 

1. Jedinečnosť zemskej atmosféry v Slnečnej sústave
Viete, že Mesiac nemá plynový obal? Že atmosféra  žiadnej z planét sa nepodobá tej našej? Napr. atmosféra Uránu sa skladá prevažne z vodíka a hélia. Ako znie ľudský hlas v atmosfére hélia prezentuje modulátor reči. Vieme, že vo vákuu sa zvuk nešíri, preto je vo vesmíre úplné ticho. Môžeme si ho vychutnať pomocou slúchadiel.    

2. Zloženie zemskej atmosféry
Pred vstupom do ďalšej miestnosti môžeme vidieť na paneli vrstvy zemskej atmosféry  a dozvieme sa o jej histórii, súčasnom zložení a jej dôležitosti  pri ochrane našej planéty pred meteoritmi, ale aj smrtiacim ultrafialovým žiarením. Magnetické siločiary môžu deti pozorovať pomocou magnetu a železných pilín. Dozvedáme sa tu aj to, ako vznikajú jednotlivé klimatické oblasti. Prostredie polárnej klímy predstavuje iglu, ale aj ľadové kryhy. 

3. Pohyb zemskej atmosféry
Témou tejto časti je vznik vetra, cyklónu či tornáda. Beaufortova dioráma umožňuje vidieť pôsobenie sily vetra na vlnách. 

4. Voda v atmosfére
Kolobeh vody v prírode aj to, ako vznikajú oblaky, poznajú deti  zo školy. Tu sa môžu naučiť, ako vznikol systém pomenovania oblakov.  V jednom búrkovom oblaku sa nachádza až 31 000 ton vody. Keby sme ju chceli odviesť, potrebovali by sme 350 cisternových vagónov. Ukážku tu predstavuje hračkový vláčik.

Ľudová meteorológia
Roľníci si už dávno všimli, že niektoré javy na oblohe signalizujú zmeny počasia. Napr. červené zore (červánky) znamenajú silný vietor. Pozorovaním prírody vedeli predpovedať nielen počasie na najbližšie obdobie, ale aj na jednotlivé ročné obdobie aj rok vopred. Svoje poznatky vyjadrili v pranostikách, z ktorých mnohé si tu môže návštevník prečítať. Deti si môžu v „hlásateľni“ počasia vyskúšať, ako to robia v televíznom štúdiu, ale ikonky na našej mape hovoria o tom, kde budú padať fúriky alebo kde budú také horúčavy, že sa bude  topiť zmrzlina.

5. Ochrana atmosféry, klimatické zmeny
Aj zvyšovaním objemu skleníkových plynov v atmosfére vďaka nezodpovednej činnosti ľudstva dochádza k roztápaniu ľadovcov. Ak to nezastavíme, hladina oceánov sa zdvihne o 66 metrov a asi miliarda ľudí príde o svoj domov. Ako dopadne Európa? Stlačením gombíka môžu deti spôsobiť malú potopu.   

Zemská atmosféra je v našej slnečnej sústave jedinečná, musíme si ju chrániť, lebo nie je žiadne iné miesto, kam by sa ľudstvo mohlo presťahovať.

Napíšte komentár