19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Skalná vyhliadka – Suchý vrch

Autor: Annie, Foto: sme.sk, bbonline.sk
Adresa:Banská Bystrica Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Jedná sa o 820 m dlhý jednosmerný okruh. Začína v n.v. 750 m.n.m. a končí vo výške 810 m.n.m.. Na vrch vyhliadky vystúpame po dnes už kovových rebríkoch (8 rebríkov v celkovej dĺžke 45 m) ukrytých v skalách. Ako odmena za námahu sa nám hore naskytne krásky pohľad na Kremnícké vrchy a Veľkú Fatru.

Približne 7 km od centra mesta je časom zabudnuté rekreačné miestečko, známe ako Suchý Vrch. Nachádzajú sa tu podobné rebríky ako v tiesňavách Slovenského raja. Ešte pred pár rokmi boli drevené, teraz sú kovové. Vedú exponovaným skalným terénom k skalnej vyhliadke. Bystrický „Slovenský raj“ je ukrytý na úbočí Trávneho Ždiaru, neďaleko Suchého vrchu.

V prípade, ak vyrazíte z centra mesta, napojíte sa na asfaltovú cestu na Suchý vrch tesne za odbočkou na prímestskú časť Malachov. Tu zahliadnete aj zelenú značku a starý pútač so šípkou a slabo viditeľným nápisom Suchý vrch. Odbočíte doľava, míňate obytné domy a asfaltkou sa kľukatíte až ku konečnej stanici vleku na "Povstaleckej vatre", odkiaľ je veľmi dobre vidieť celé mesto a ak je dobrá viditeľnosť aj Nízke Tatry. Pokračujete asfaltkou a asi po pol hodinke pozvoľného kráčania míňate prameň na mieste zvané Želiarec. Ešte 5-10 minút a po ľavoboku spozorujete budovu Pony Farmy Suchý vrch a veľmi často aj pasúce sa kone. Miniete rázcestník a cesta je ďalej na pár metrov veľmi strmá. Ak ste autom, po pravej strane je zaručene voľné parkovisko. Bikeri a trekeri pokračujú až kým po pravej strane neuvidia tabuľku, ktorá udáva smer a farbu značky smerujúcej ku Skalnej vyhliadke. Sledujete značku a popri bývalej Chate na Suchom vrchu vojdete do lesa, kde už obďaleč vidíme mohutnú skalnú stenu. Tu sú aj prvé rebríky, po ktorých vystúpite až na vrchol Skalnej vyhliadky (cca 840 m n.m). Ak je dobré počasie, je možné vidieť masív veľkofatranskej Krížnej, časť hlavného hrebeňa Kremnických vrchov.

Ide o jednosmerný okruh, čiže už nezostupujete rebríkmi, ale lesom až prídeme opäť k bývalej Chate na Suchom vrchu.

Ak nemáte náladu cestu k začiatku túry absolvovať po asfalte, vyhľadáte modrú značku. V prvom rade je potrebné nájsť Kyjevské námestie. Odtiaľ vás modrá značka vyvedie z betónovej džungle popri záhradkárskej osade a hrobe neznámeho vojaka až na Želiarec. Ten je nám už známy a pokračujeme rovnako ako pri asfaltovom variante až na Skalnú vyhliadku.

Po asfaltke je pohodlný prístup k lokalite Suchý vrch aj autom (s výnimkou zimného obdobia).

Mapa: N 48° 43′ 12″ E 19° 4′ 1″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Patrícia Križanová 30.11.2020, 21:22

    Krasna priroda, nie je toľko turistov tam. Vrelo odporúčam

  • Veronika 20.12.2019, 09:01

    Malý Slovenský Raj...Super miesto na overenie si, či vaše deti zvládnu rebríky. Náš syn to tam miluje.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár