19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

10 jednoduchých nápadov na jesenné tvorenie s deťmi

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Pinterest

Jeseň je jedným z najkrajších ročných období. Okrem nádherných farebných popadaných listov nám príroda ponúka aj množstvo ďalšieho materiálu na prírodné tvorenie, z ktorého si môžete vyrobiť krásne ozdôbky a dekorácie do izbičky, na poličku, ba dokonca aj na vianočný stromček.

V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov na tvorenie zo žaluďov. Nazbierajte si ich poriadne do zásoby a vytvorte z nich jesenné i zimné dekorácie, ktoré potešia nie len očká, ale aj šikovné ručičky. :) 


1. Postavičky

Postavičky sa dajú vyrobiť nie len z gaštanov, výborne vám na ne poslúžia aj zelené či hnedé žalude, ktoré majú navyše parádnu "čiapočku", takže panáčiky budú pôsobiť o to veselšie a zaujímavejšie. Mamička alebo tatko vám pripravia niekoľko dieročiek na krk a končatiny, či už nahriatou ihlicou, klincom, tenučkým vrtáčikom alebo úplne jednoducho - manikúrovými nožničkami, a môžete tvoriť. Panáčikom môžete z kúsočka látky vytvoriť aj šál alebo plášť, aby im nebola zima. Lepiacou pištoľou môžete na čiapočku pripevniť šnúrku a vianočná ozdoba na stromček je hotová. :)

all1pajkovia


2. Veselé tváričky

Natrite hlavičku a čiapočku akrylovými farbami a tmavou fixkou dokreslite očká, nos a ústa. Môžete si tak vytvoriť tematické tváričky na rôzne príležitosti - tekvičkové alebo Shrekovské na Halloween, Mikulášske, anjelské alebo snehuliačikovské na Vianoce, alebo hoci aj úplne jednoduché na ktorúkoľvek časť roka. :)

b88c16da51f53d8041f9b2d22ff895db


3. Sovičky

S troškou fantázie si zo žaluďov, drobunkých kúsočiek látky a lepidla vytvoríte krásne sovičky, ktoré oživia každú poličku či detskú izbičku. Očká si môžete kúpiť už hotové v kreatívnych potrebách. Ak budete mať chuť, celú soviu rodinku si nalepte lepiacou pištoľou na kúsok konárika a nájdite pre ne čestné miesto, napríklad v kvetináči. Budú sa cítiť ako doma. :)

Bez nazvu31


4. Prívesky či ozdôbky

Radi by ste mali doma originálny náhrdelník, aký nikde inde nenájdete? Prírodný materiál je naň ako stvorený. Oddeľte čiapočku a hlavičku žaluďa, hlavičku pomaľujte akrylovými farbami (výborne kryjú) a nakreslite na ňu tenkou fixkou milú tváričku. Maminka alebo tatko medzitým urobia do čiapočky dve dieročky ako do gombíka, cez ktoré prevlečiete šnúrku alebo špagátik. Zvoľte dĺžku podľa toho, či chcete vyrobiť náhrdelník s príveskom alebo ozdôbku na zavesenie. Čiapočku a hlavičku opäť spolu zlepíte silným lepidlom alebo lepiacou pištoľou. Namiesto tváričiek si môžete vyrobiť aj jahôdkový alebo hríbikový prívesok podľa tipov nižšie. :)

Bez nazvu51


5. Jahôdky

Aj v jeseni si môžete ľahko pospomínať na nedávno prešlé leto, napríklad aj s takýmito krásnymi jahôdkami. Čiapočku namaľujte na zeleno ako lístočky a zvyšok telíčka na červeno. Biele alebo čierne bodky domaľujte fixkami. Dávajte si ale dobrý pozor, aby na ne niekto nedostal chuť. :)

Bez nazvu11


6. Hríbiky

Zahájte hubársku sezónu priamo u vás doma a vyrobte si vlastnú hríbikovú záhradku. Pomaľujte žalude na hnedo alebo si vytvorte hoci aj bodkované muchotrávky. Do malej mištičky alebo plastového tanierika naaranžujte troška machu a nalepte naň vyrobené huby. Do takejto záhradky prídu určite radi bývať aj veselé sovičky. :)

pinterest


7. Svietniky

Vonku je už chladnejšie a tak doma výborne padne teplé svetlo sviečky. Naaranžujte si ju do jednoduchého skleneného pohárika, do ktorého pridáte niekoľko pekných žaluďov. Rovnako dobre poslúži aj jednoduchý malý tanierik alebo tácka.

Bez nazvu2Bez nazvu4


8. Venček

Mamička sa určite poteší krásnemu jesennému venčeku na dvere. V kreatívnych potrebách si môžete kúpiť polystyrénový venček, do ktorého pozapichujete s pomocou špajle alebo drôtika všetko pekné, čo nám momentálne vonku príroda ponúka. Využite žalude, ale aj oriešky, gaštany, šišky a farebné listy. Čo nepôjde napichnúť, prilepte lepiacou pištoľou za asistencie niektorého z rodičov. 

a92e6838acb2f64540f6c256556c0148


9. Jesenná váza

V jednoduchosti je krása. Vyskúšajte si pripraviť zdanlivo obyčajnú, no na oko veľmi peknú dekoráciu, ktorá skrášli vaše príbytky a vnesie do nich vôňu jesene. Do sklenej vázy jednoducho nasypte tie najkrajšie žalude alebo aj iné jesenné plody a pekne naaranžujte. :) 

Bez nazvuBez nazvu5


10. Farebná dúha

Alebo si len jednoducho vyberte zopár pekných žaluďov a pomaľujte ich podľa fantázie. Použiť môžete akrylové farby, ale aj metalické či trblietavé farby pre zaujímavejší efekt. Menšie deti to môžu skúsiť aj nepotrebným lakom na nechty, ktorý im výborne padne do malej ručičky. :) 

DIY fall decor ideas felted acorns

DIY fall decorations painted acorns home quick easy decor ideas

Bez nazvu3zalude1

 

Napíšte komentár