26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Rodinná farma Mašekov mlyn - Požitavské múzeum mlynárstva

Autor: Hanka, Foto: ffmm.sk
Adresa:Mašekov mlyn, 952 01 Vráble Telefón:0915 764 816 E-mail:michaldemes@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Rodinná farma Mašekov mlyn sa nachádza na rieke Žitave, severne od mesta Vráble, v miestnej časti Horný Ohaj. Je vzdialená od mesta Nitry približne 20 km. 


Od roku 1996 sa začal na Mašekovom mlyne realizovať široko zameraný proces revitalizácie, ktorého hlavným cieľom je zachovať formy tradičného hospodárstva na ekologickej báze a celková obnova komplexného a pritom stále sa vyvíjajúceho vzťahu človeka a prírody. Snahou rodinnej farmy Mašekov mlyn je uchovať tento civilizáciou nedotknutý kút prírody, zachovať miestne tradície, remesla a zvyklosti  a dať na začiatku 21. storočia novu náplň tomuto historickému miestu.

Areál Mašekovho Mlyna pri Vrábľoch je osadený do krásneho prostredia žitavskej nivy, kde nezregulovaný tok rieky vytvára prírodné meandre  a tiché zákutia. Budova Mašekovho Mlyna dnes poskytuje vhodné priestory  a stretnutia priateľov pôvodného vidieckeho štýlu života a všetkých ekologicky orientovaných ľudí so záujmom o trvalo udržateľný rozvoj. 

Takmer sedemstoročný život na území dnešnej farmy ponúka historikom, archeológom a etnológom bohatú možnosť sebarealizácie. Pôvodné hospodárske gazdovstvo s jeho bohatými poľnohospodárskymi strojmi je ako stvorené pre muzeálnu činnosť, a preto na farme svojpomocne budujeme živý agrárny skanzen - múzeum v prírode.

Pôvodný meandrujúci tok rieky Žitavy s jeho bohatou flórou a faunou ponúka botanikom a zoológom neskutočné  množstvo inšpirácie pri ich vedeckej činnosti. Chovom oviec - Hortobádskych raciek, získavajú na farme kvalitnú vlnu,  ktorú spracúvajú podľa dobových tradičných postupov. Na rodinnej farme realizujú pečenie a varenie  tradičných požitavských pokrmov. 

Mlyn návštevníkom ponúka:

  • Jednodňové /aj školské/ pobyty pre kolektívy dospelých, aj detí a mládeže. Program: Vitajte na dvore starej mamy! Návšteva vnútorného areálu mlyna spojená s prehliadkou zvierat chovaných na hospodárskych dvorov  našich starých rodičov. Prehliadka môže byť obohatená o ochutnávku domácich špecialít, ukážku tradičných remesiel. Možnosť opekania si na  ohni a realizácie hier v peknom prírodnom prostredí.
  • Víkendové oboznamovacie kurzy pre rodiny s deťmi, alebo malé kolektívy /pre 3 osoby s možnosťou prísteľku/ - pre všetky vekové kategórie. Ako doplnkový šport ponúkame možnosť rybolovu, cykloturistiku. V prípade záujmu po dohode je možne zapojiť sa do života na rodinnej biofarme.
  • Rodinné a spoločenské stretnutia vo vidieckom štýle pre uzavreté spoločnosti do 30 osôb. Ponúkame možnosť obohatenia programu vystúpením jazdcov  a prehliadkou areálu, ochutnávkou domácich špecialít, možnosťou opekania si, grilovania a posedenia pri ohni a možnosťou jazdenia pre pozvaných hostí.
  • Letné detské jazykové a ekologické tábory pre podniky, školy a individuálnych záujemcov. V prípade dostatočného záujmu /10 osôb/ robíme tábory aj  pre dospelých. Programy prebiehajú za každého počasia, vhodný odev a obuv sú podmienkou! Doprava, karimatka, spacák - vlastné. Na farme je možnosť zabezpečenia  polopenzie, pripadne údenín k ohňu.

Zoznam zvierat na farme

Orientačný cenník: 

  • návšteva s prehliadkou:  2,- eur/osoba (deti do 6 rokov zdarma),     
  • individuálne či skupinové návštevy sú možné iba po vzájomnej dohode. 

Ponuka služieb:

  • kurzy pestovania rastlín, chovu zvierat a tradičných ľudových remesiel podľa vzájomnej dohody.
  • stanové tábory v skautskom táborisku v zátoke rieky Žitavy

Ako sa dostanete do mlyna:

  • môžete použiť cestu z Nitry do Levíc cez mesto Vráble. Vo Vrábľoch sa dostanete na križovatku, kde je možnosť odbočiť na cestu do Zlatých Moraviec. Blízko križovatky je čerpacia stanica "OMV". Zo smeru Nitra je stanica po ľavej strane, musíte odbočiť na Zlaté Moravce za čerpacou stanicou.
  • pokiaľ idete zo smeru Levice čerpacia stanica sa nachádza na pravej strane a vtedy musíte odbočiť ešte pred ňou na Zlaté Moravce.
  • ak ste na ceste smerujúcej do Zlatých Moraviec, musíte opustiť Vráble a 800 metrov za tabuľou označujúcou koniec Vrábeľ  uvidíte malú križovatku s možnosťou odbočiť doprava. Cesta smeruje na Mašekov mlyn a po 300 metroch uvidíte farmu po ľavej strane.
  • viac informácii na  tel. čísle : 037 / 7833 598 (Eva Demešová), 0908 371 498 (Magdaléna Demešová).

Mapa: N 48° 15′ 54″ E 18° 18′ 53″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dada 01.01.2020, 23:02

    Boli tu kolegyne zo školy so žiakmi prvého stupňa na exkurzii, pričom sa im veľmi páčilo, odniesli si kopu zážitkov, nemali to ani ďaleko. Páčil sa im skanzen aj ovečky. :-)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár