24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Kaštieľ v Dunajskej Strede - Žitnoostrovské múzeum

Autor: Petra V, Foto: Pamiatky
Adresa:Múzejná 2, Dunajská Streda, 929 01 Telefón: +421 31 552 24 02 E-mail:zmds@zupa-tt.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Barokový kaštieľ z 1. polovice 18.storočia obdĺžnikového pôdorysu v meste Dunajská Streda.

Kaštieľ začali stavať na začiatku 18. storočia a dokončili ho až v roku 1770. Hlavným iniciátorom stavby bol biskup Mikuláš Kondé. Pôvodný barokový sloh kaštieľa bol začiatkom 19. storočia upravený klasicisticky. Hlavným a výrazným prostriedkom tohto druhu kaštieľov je prestavba v klasicistickom slohu. V rokoch 1970-1972 do objektu presťahovali Žitnoostrovné múzeum, ktoré bolo v r. 1964-1970 umiestnené vo významnom dunajskostredskom historickom objekte, a to v tzv. Bielom kaštieli. Biely kaštieľ bol postavený v duchu romantických stavieb z konca 19. stor v neskoroklasicistickom slohu. Bola to dvojpodlažná stavba so stredným rizalitom zakončeným tympanónom, v ktorom bol erb. Fasáda bola členená lizénovým rámom, zakončená podstrešnou rímsou so zuborezom. V miestnostiach boli rovné stropy so štukovou ornamentikou. Po presťahovaní múzea budovu zbúrali.

Interiér: Miestnosti na prízemí sú zaklenuté fabiónovým stropom, miestnosti na poschodí sú zdobené štukovou ornamentikou s okrajom.

Exteriér: Je to dvojpodlažná obdĺžnikovitá budova so stredným trojosovým rizalitom, členený pilastrami a zakončený vykrojeným štítom. Na rizalite sú vertikálne pilastre s kompozitnou jónskou hlavicou a mušľou. V rizalite taktiež na bočných stranách sú tri okenné osi. Pilastre nesú kladie, nad kladím je nástavec s erbom v strede a so štukovou ornamentikou. Okná sú od seba oddelené lizénami a majú v supraporte a v parapete rímsu, pod nimi je štukový obrazec. Nadokenné rímsy na rizalite sú prehýbané. Fasáda je členená lizénovým rámom a kordónovou rímsou. Na prvom poschodí nad oknami je štuková ornamentika. Na prízemí a na prvom poschodí sú podkasané lunety, nárožia sú bosované. Portál je segmentovo ukončený kamenným ostením a pásovou šambránu. Strecha je valbová, škridlicová. Pri kaštieli je ďalšia budova s podobnou fasádou.

Súčasný stav: V kaštieli sa nachádza múzeum.

Mapa: N 47° 59′ 40″ E 17° 37′ 20″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár