20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Do kín prichádza film pre rodiny a mladších teenagerov: Ako som sa naučila lietať

11.04.2023 Autor: MS
Termín: 04.05.2023 a ďalšie Mesto:SR Zdroj:stránka organizátora

plagat Ako som sa naucila lietat 1200x1729

Režisér sa aj týmto filmom snaží motivovať deti, aby si užívali život. Ale tiež poukazuje na fakt, že filmov pre deti vzniká stále málo a treba podporiť tie, ktoré sa podarí vyrobiť. Dobrodružný film pre staršie deti a ich kamarátov (a rodičov) prichádza do kín 13. apríla.

Ani v 12 rokoch nemusia byť prázdniny nudou. Sofia, temperamentné, no plaché 12-ročné dievča, napevno odhodlané dostať toto leto svoju prvú ozajstnú pusu, musí neochotne stráviť prázdniny so svojou panovačnou starou mamou Máriou na chorvátskom ostrove. V schátranom dome akoby zastal čas, a v tejto monotónnosti Sofia nachádza potešenie aj u svojej láskavej pratety Luce. Po počiatočnom znechutení si však Sofia postupne začína užívať chvíle strávené na ostrove a dozvedá sa stále viac o zdanlivo nezaujímavých starších dámach. Snaží sa o vytúženú letnú pohodu, no zároveň presviedča starú mamu, aby konečne zakopala vojnovú sekeru a upevnila rodinné vzťahy narušené dlhotrvajúcim sporom. Jej príjemne rozbehnuté prázdniny sa narušia vo chvíli, keď Luce ochorie a skončí v nemocnici. Sofia zostáva so svojím prastrýkom a rodinou, o ktorej doteraz ani nevedela, že vôbec existuje. 

Ukážka:

Oceňovaná snímka

Film je nakrútený hravou modernou formou podľa knihy srbskej spisovateľky Jasminky Petrović. Snímka získala mnoho ocenení, vrátane hlavnej ceny za Najlepší európsky detský film na festivale BUFF vo švédskom Malmö či Cenu divákov na festivale Lucas IFF.

“Deti dnes potrebujú kvalitný obsah, ktorý je hlbší a zmysluplnejší ako to, čo môžu nájsť vo
svojich telefónoch. Tiež očakávame, že diváci budú chodiť do kina na domáce filmy, ale
neponúkame im tento obsah od útleho veku. Divákov formujeme práve tým, čo im
ponúkame už od detského veku,” myslí si režisér filmu Radivoje Andrić.

Pozitívna motivácia

V dnešnej dobe pribúda čoraz viac detských psychológov a psychiatrov, ich počet je však vzhľadom na dopyt stále nízky. Režisér si v snímke Ako som sa naučila lietať dal za cieľ aj pozitívnu motiváciu.

Hlavné posolstvo pre mladších divákov je, aby si užívali život.” hovorí, “Vytiahnite hlavu z telefónov a vyrazte von! Zoznámte sa naživo s novými kamošmi, skočte do modrého oceána, zažite prvú pusu, navštívte svoju babku - môže to byť zábavnejšie, ako si myslíte. Objavujte, milujte a odpúšťajte."

Napíšte komentár