25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Detský ruksak pre zdravý chrbát - čo treba vedieť?

Autor: MS, PR správa

Deti ruksaky milujú. Vlastný batoh im dodáva pocit dôležitosti a samostatnosti. Poradíme vám vo všetkom - ako vybrať detský ruksak, ktorý zaručene ich vyvíjajúcemu sa chrbátiku neuškodí, ako má na chrbte sedieť a ako ho baliť.

detske batohy

Zdroj: ccc.eu

Rovnako ako dospelí cvičia s činkami a posilňujú, aby nabrali svaly, aj detské telíčko by sa malo trochu namáhať. Primeranú záťaž potrebuje aj detský chrbátik. Silové cvičenie má pozitívny vplyv na tvorenie kostnej hmoty, takže platí - zdravá záťaž v detstve - zdravé kosti v dospelosti. Nebojte sa teda niečo na chrbátik dieťatku dať. Aký je ideálny detský ruksak?

Čo si všímať pred kúpou?

  • Ramenné popruhy sú najdôležitejšie. Určite viete už z vlastnej skúsenosti, že úzke popruhy sú veľmi nepohodlné - omínajú a zarezávajú sa. Najlepšie sa nosia batohy s mäkkými a širokými popruhmi. Väčšina detských ruksakov má nastaviteľné popruhy, aby batoh dobre držal a nebol príliš vysoko ani nízko. 
  • Popruh na hrudi - vďaka nemu nebude batoh padať z ramien. Deti prirodzene viac behajú, skáču, predkláňajú sa... So zapnutým hrudným popruhom zostane ruksak tam, kde má byť. Nájdete ho už aj na bežných detských batohoch - napríklad v sieťach predajní CCC. 
  • Pásový popruh pomôže odľahčiť ramená, váha v ruksaku sa rovnomernejšie rozloží aj na spodnú časť chrbta. Preťažovanie hornej časti chrbtice nemusí spôsobiť len bolesti, ale z dlhodobého hľadiska aj jej poškodenie.
  • Chrbát batohu - ideálny je pevnejší, aby dieťa netlačili tvrdšie veci z ruksaku. Sieťovina alebo priedušný materiál zabránia poteniu pri dlhších výletoch a v teple. 
  • Vnútorné vrecká neslúžia iba na udržanie poriadku. Udržia náklad tam, kde má byť - ťažšie veci sa nepresunú do prednej časti batohu.
  • Nízka váha je pri detských ruksakoch samozrejmosťou. V predajniach a na e-shope CCC nenájdete len obuv, ale aj veľký výber ľahučkých detských ruksakov. 
  • Správnu veľkosť detského batohu zistíte ľahko. Keď vidíte batoh prečnievať spoza chrbta dieťaťa, siahnite po menšom. Nemal by presahovať nad plecia a na zadok. 

Aby ruksak správne sedel

Môžete vybrať ten najergonomickejší detský ruksak, a i tak sa vaše dieťa hrbí alebo nebodaj sťažuje na bolesti chrbta, krku či hlavy? Niečo ste neurobili dobre... 

  • Ak sedí veľkosť batoha, ale dieťa sa pod nákladom prehýba, musíte z neho niečo odobrať. Dieťa by nemalo niesť viac, ako je približne 10% jeho váhy - toto vypočítate ľahko. Možno budete prekvapení, o koľko ste odporúčanú váhu presiahli. 
  • Je batoh vášho dieťaťa vybavený bedrovým pásom? Nastavte najprv ten. Ako už jeho názov napovedá, mal by byť na bedrách, resp. nad nimi. Ruksak nepatri na zadok, ale na chrbát!
  • Následne nastavte ramenné popruhy, batoh nesmie na chrbte "lietať". Nestačí ich skontrolovať raz za čas. Inú dĺžku nastavíte pri hrubej zimnej bunde, inú pri letných šatočkách. Ako zistíte, že sú tak akurát? Mal by sa medzi ne a rameno zmestiť prst. 
  • Ako posledný nastavte pás na hrudi, nie príliš tesne, aby neťahal ramená dieťaťa k sebe.

A ešte jedna dôležitá vec - ťažšie veci ukladajte vždy bližšie k chrbtu a na spodok, nech dieťa náklad neťahá dozadu. Teraz, keď ste už profíci, naučte správne baliť ruksak a nastavovať popruhy aj vaše dieťa - pomôžete nielen jeho chrbtici., ale aj sebavedomiu. Deti sú šťastné, keď za nich nerobíme všetko a viac si potom veria. 

Ak vám chýba detský batoh, navštívte e-shopy alebo predajne siete CCC a vyberte si spolu s dieťaťom krásny kúsok, ktorý vám bude robiť radosť. 

Napíšte komentár