25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Finančná gramotnosť aj zmysel pre zodpovednosť. Pomôžte deťom zlepšovať sa s pravidelným vreckovým

Autor: MS, PR správa
AdobeStock 334004629

Zdroj: AdobeStock365.bank

Ak chceme, aby z detí vyrástli dospelí ľudia so zmyslom pre zodpovednosť, učiť sa jej musia už odmala. Platí to aj v otázke financií. Pravidelné vreckové dostávajú dnes menej ako tri pätiny školákov, najčastejšie len okolo 20 eur mesačne. Hospodárenie s peniazmi vo forme pravidelného vreckového môže dieťaťu priniesť zlepšenie finančnej gramotnosti, budovanie sebavedomia, samostatnosti a zodpovednosti a v konečnom dôsledku prináša benefit aj rodičom, ktorí môžu svojmu dieťaťu viac dôverovať.

Prax učí narábať s peniazmi

Viesť deti v školáckom veku k samostatnému narábaniu s peniazmi rodičom odporúčajú aj odborníci. Deti by si mali uvedomovať hodnotu vecí a peňazí už na prvom stupni základnej školy. Prváci sa na matematike učia počítať peniaze a získavajú základnú predstavu, akú hodnotu napríklad predstavuje 50 centov či 2-eurová minca. Aby však dokázali vedomosti využiť efektívne, najvhodnejšie je zaviesť ich do praxe.

V otázke financií to rodičia môžu u dnešných detí dosiahnuť využitím vreckového na pravidelnej báze. Dnes ho však podľa prieskumu 365.bank deťom dávajú necelé tri pätiny rodičov. Zvyšných 40 % považuje vreckové za nepotrebné, čím však pripravuje deti o možnosť naučiť sa väčšej zodpovednosti. Niektorí z nich sa obávajú, že deti peniaze stratia, iní, že ich minú na nezmyselné veci. To všetko dnes pritom možno vyriešiť digitálnym vreckovým.

Riešením je detská mobilná aplikácia SMARTIE od 365.bank. Vďaka tejto prvej detskej mobilnej aplikácii s platobnou kartou a náramkom na platenie majú rodičia kontrolu nad detskými financiami a deti sa zas lepšie naučia rozumieť peniazom a narábať s nimi. Do konca septembra ju naviac možno získať bezplatne. Aplikácia je dostupná v rodičovskej a v detskej verzii, takže rodičia získajú jednak prehľad o spôsobe, akým dieťa míňa peniaze, ale aj priestor na diskusiu o zdravom hospodárení.

Okrem zodpovednosti za vlastné peniaze je tu však aj ďalší benefit. Rodič vyjadruje svojmu dieťaťu dôveru a tým posilňuje ich vzájomný vzťah a tiež zdravé sebavedomie školáka. Nie je pritom nutné deťom na účet posielať veľké sumy. Podľa prieskumu rodičia dávajú svojim deťom vreckové v priemere 20 eur mesačne. Dôležitá je ale pravidelnosť, aby si deti vytvorili návyk a vreckové predstavovalo určitú formu ich prvej výplaty, s ktorou musia rozumne hospodáriť, a pritom si napríklad sporiť na rôzne ciele.  

Vreckové na účte

Svoj vlastný účet má už dnes na Slovensku každé druhé dieťa navštevujúce základnú školu, no len tretina z nich pravidelne využíva platobnú kartu. Táto forma vreckového je ideálna pre školákov od ôsmich rokov. Mladšie deti by sme mali oboznamovať najskôr s papierovými peniazmi.

 „Fungovanie v digitálnom prostredí je dnes pre školákov úplne prirodzené a platí to aj v otázke peňazí. Vďaka  bezhotovostným platbám, prepojeným s mobilnou aplikáciou a push notifikáciám o každej transakcii majú dieťa aj rodič dokonalý prehľad o  platbách a výdavkoch. SMARTIE zároveň reflektuje aj digitálne bankové trendy, ktoré sú dnes prirodzenou súčasťou života teenagerov. Dieťa sa tak rýchlejšie naučí rozumieť elektronickým peniazom, čo rozvíja finančnú gramotnosť,“ vysvetľuje PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková.

Detská banková aplikácia SMARTIE je určená pre deti vo veku od 8 do 15 rokov a jej súčasťou je platobná karta a náramok. SMARTIE má dve verzie – jedna je pre rodičov a druhá pre deti. Rodič pritom môže aplikáciu využiť pre jedno až tri deti. V aplikácii SMARTIE nájdu deti aj finančné kvízy a hry, zbierajú body, vďaka ktorým si môžu vzhľad aplikácie prispôsobovať, čelia vďaka nej reálnym finančným situáciám a učia sa sporiť. Prostredníctvom aplikácie získajú deti skúsenosti aj v oblastiach, ako je  sporenie, naučia sa čítať výpisy z účtu, porozumieť histórii transakcií, zablokovaniu karty a podobne.

Detská banková mobilná aplikácia od 365.bank je pritom v septembri zadarmo a už dnes sa môže stať učebnou pomôckou a nástrojom na jednoduché a zábavné zorientovanie sa vo svete financií pre deti na základných školách.

Napíšte komentár