16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Martinské svetlonosenie - sčasti zrušené

04.11.2021 Autor: Claudinka
Termín: 13.11.2021 a ďalšie Mesto:Senica Čas:17.00 hod. Zdroj:stránka organizátora
Martinske svetlonosenie Senica 1121

Zdroj: FB Martinské svetlonosenie Senica

Pripravované podujatie Martinské svetlonosenie je v jeho pôvodnej koncepcii kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii v okrese Senica zrušené - v piatok 12. novembra sme ponechali viacnásobné svetelné a zvukové pripomenutie odkazu patróna mesta sv. Martina (po zotmení vo večerných hodinách), ktoré bude možné vidieť predovšetkým z Námestia oslobodenia, Vajanského a Hurbanova. Sobotňajší (13. 11.) individuálny lampiónový pochod na cyklotrase na voľnom priestranstve za kúpaliskom ostáva zachovaný.

MARTINSKÉ SVETLONOSENIE BUDE INÉ, ROZDELENÉ DO DVOCH DNÍ

Po ročnej prestávke sa opäť vracia tradičné senické podujatie Martinské svetlonosenie. Tento rok bude iné, užiť si ho budú môcť návštevníci počas dvoch dní. Nebude hromadné, no bude obsahovať všetko, čo je jeho hlavnou myšlienkou od začiatku tejto tradície, teda už 12 rokov. Pripomenieme si patróna mesta sv. Martina, chýbať nebude svetelná show a deti vnesú svetlo do ulíc mesta vo svojich lampiónoch. Hra svetiel a farieb v podobe laserovej show sa bude odohrávať na senickom námestí v piatok 12. novembra a lampiónový sprievod vedúci po cyklotrase sa uskutoční v sobotu 13. novembra 2021.

PIATOK 12.11. - LASEROVÁ SHOW

V piatok 12. novembra sa Námestie oslobodenia zahalí do tmy, ktorú rozžiaria profesionálna laserová show a tzv. mapping. Pôjde o projekciu, pri ktorej sa na statické objekty (budovy) premietne 3D obraz a následne sa môže zdať, že tieto objekty ožívajú. Hra svetiel odohrávajúca sa raz na budove Domu kultúry a o chvíľu na budove Daňového úradu priblíži príbeh patróna nášho mesta sv. Martina, ktorého má Senica v mestskom erbe. Prostredníctvom takejto svetelnej show si pripomenieme aj 625. výročia udelenia mestských výsad. Celé svetelné divadlo bude doplnené zvukovými efektami. 

Laserová show a mapping budú na námestí premietnuté viackrát, aby si ich mohlo pozrieť čo najviac ľudí, no pritom sa verejnosť nezhromažďovala vo veľkých skupinkách. Program začne o 17:00 Dychové trio J. Jankoviča. Po ich vystúpení sa občanom prihovorí primátor mesta Martin Džačovský a hneď potom sa spustí show. Tá sa bude opakovať aj o 17.30 a 18:00 hod., aby si ju mohol pozrieť ktokoľvek, kto pôjde cez námestie.

 

SOBOTA 13.11. - LAMPIÓNOVÝ SPRIEVOD

Posolstvo patróna nášho mesta sv. Martina a jeho osud si pripomenieme aj v sobotu 13. novembra prostredníctvom LAMPIÓNOVÉHO SPRIEVODU. Muža, ktorého máme v erbe a z ktorého života nám plynie stále aktuálny odkaz – mať odvahu bojovať tam, kde je to potrebné a ešte väčšiu odvahu nezabudnúť na biednych a bezbranných okolo nás. Svetlo ako posolstvo radosti každoročne prinášajú deti a mládež v lampiónoch na námestie. Tentokrát bude trasa zmenená a večerná prechádzka s lampiónmi povedie po senickej cyklotrase s novým orientačným osvetlením. V čase od 16:00 hod do vyčerpania zásob dostanú malé deti, škôlkari a žiaci I. stupňa ZŠ na cyklotrase za kúpaliskom LED lampión. Aby boli dodržané všetky protiepidemiologické opatrenia, trasu si môžu rodinky s deťmi prejsť hocikedy po zotmení. Pochod odštartujú členovia Študentského parlamentu mesta Senica a počas dvoch hodín si na trase pripravia pre deti viaceré svetelné zastávky.

Sviatok sv. Martina bude teda opäť sviatkom svetiel, ktoré symbolizujú vnútorné svetlo, a to by každý z nás mal nosiť v sebe. Tak ako svätý Martin, aj my by sme sa mali pomocou tohto svetla stávať lepšími.

Napíšte komentár