28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Zázračná rastlinka Nádchovník

Autor: Danka, Foto: pixabay.com
260002321 691152135112645 8640351558086000561 n 1

Zdroj: sdetmi.com

Poznáte túto zázračnú rastlinku Nádchovník? Práve jeho názov vám už napovedá, že ho využijete hlavne pri prechladnutí. Je to preto, že obsahuje vonné silice, ktorých vôňa vám pomôže uvoľniť upchaté nosné dutiny. Okrem priaznivých účinkov na dýchacie cesty, pomáha nádchovník aj pri bolestiach hlavy, astme, znižuje vysoký tlak, je taktiež prospešný pre trávenie a tiež sa využíva na urýchlenie hojenia drobných rán či popálenín. Zároveň slúži aj ako repelent na odpudenie hmyzu. Vyskúšajte pár receptov práve z tejto zázračnej rastlinky:)


 

Čerstvé listy z Nádchovníka

Ak vás trápi nádcha, alebo ešte len cítite že na vás ide choroba, stačí iba podrviť v ruke pár lístkov a dýchať ich vôňu.


Urobte si čaj z tejto zázračnej rastlinky

Príprava čaju  je veľmi jednoduchá. Stačí ak pár lístkov zalejte horúcou vodou a necháte 5-10 minút lúhovať. Popíjame ho teplý, môžete si ho osladiť medom.


Odvar 

Odvar sa využíva hlavne na urýchlenie hojenia drobných rán či popálenín. Postačí vám polovica šálky listov, ktoré iba zalejete horúcou vodou a necháte vychladnúť. Potom precedíte a týmto odvarom umývate poranené či popálené miesto. 


Sirup z nádchovníka


Potrebujeme:

  • cca 40 lístkov nádchovníka
  • 1 väčší citrón
  • 1 kg cukru
  • vodu

Do hrnca si dáme lístky a zasypeme ich cukrom. Citrón nakrájame na kolieska a pridáme ich tiež do hrnca. Pridáme vodu tak, aby hladina bola cca pol centimetra nad cukrom. Necháme odstáť jeden deň.

Nasledujúci deň sirup varíme cca 3 hodiny za občasného miešania. Po uvarení ho precedíme cez sitko a  sirup ešte horúci naplníme do fliaš a dôkladne ho uzatvoríme. Takto pripravený sirup si dávame do čaju pri prechladnutí a chrípke. 


Masť


Potrebujeme:

  • bravčovú masť (môžete použiť aj kokosový olej, bambucké maslo)
  • čerstvé listy z tejto zázračnej rastlinky

Príprava je tiež veľmi jednoduchá. Rozpustíme si masť vo vodnom kúpeli a primiešame listy nádchovníka,  ktoré trošku podrvíme alebo nakrájame.  Dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.  Takto vychladnutú masť odložíme do chladničky a na druhý deň ju opäť ohrejeme. Následne ju precedíme, aby sme sa zbavili listov a masť dáme do čistého skleneného pohára či nádoby. Dôkladne uzatvoríme a skladujeme v chladničke. Používame ju pri nachladnutí na potieranie nosa či hrudníka. 

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Roman 16.01.2022, 18:54

    Mne sa páči táto rastlina veľmi mne by pomohla ktorí deň by ste mi ju vedeli doručiť

  • Zuzana 25.11.2021, 22:04

    Dostala som rastlinku od maminy. Ďakujem za recepty, určite vyskúšame.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár