16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Idete na pohovor? Pozrite sa čo sa oplatí nosiť, aby ste sa cítili elegantne a pohodlne

Autor: MS, PR správa
idete na pohovor pozrite sa co sa oplati nosit aby ste sa citili elegantne a pohodlne

Zdroj: answear.sk

Pohovor je prvým oficiálnym stretnutím medzi vami a vašim potenciálnym zamestnávateľom. Práve preto sa kladie dôraz nielen na vaše znalosti, vedomosti, životopis a zručnosti, ale ja na váš vzhľad.

Aj keď vzhľad by nemal pri pohovore v žiadnom prípade predstavovať bernú mincu, všetci sa cítime omnoho sebavedomejšie v peknom, upravenom, elegantnom a čistom oblečení. Ako sa obliecť na pohovor tak, aby ste si pripadali sebavedomo ale tiež aj pohodlne?

Aká je etiketa správneho obliekania ?

V prvom rade je dôležité pri výbere oblečenia na pohovor siahať po viac konzervatívnych kúskoch. V rámci etikety nie je vhodné sa nadmieru odhaľovať a obliekať sa vyzývavo. Kľúčom k voľbe správneho outfitu by mal byť minimalizmus, nadčasovosť a elegancia. Rovnako je to aj s voľbou správnej vizáže. V žiadnom prípade vám neodporúčame experimentovať ani s veľkým množstvo mejkapu, či zaujímavými účesmi. Lepšie je nechať vyniknúť prirodzené črty a zaujať skôr schopnosťami ako svojim vzhľadom.

Pri príprave na pohovor môžete dostať aj zadanie vo forme dress code. Ak je to takto, malo by byť obliekanie pre vás ešte jednoduchšie, pretože si konkrétne tipy môžete nájsť priamo na internete. Najčastejšie používané dress code na pohovor sú business casual, smart casual, či business formal. V tomto článku sa však zameriame na pohovor, kde nemáte striktne určené ako sa obliecť, no chcete zaujať a zároveň sa cítiť dobre.

kosele

Zdroj: answear.sk

Ideálnym príkladom je elegantná blúzka alebo košeľa, ktorú doplníte o spoločenské nohavice alebo sukňu. Dĺžka sukne by samozrejme mala byť minimálne po kolená. Vhodnou alternatívou môžu byť aj rifle so sakom, no v tomto prípade ide už skôr o štýl business casual. Šaty sú taktiež skvelou voľbou, pretože ich stačí doladiť správnymi šperkami a docielite rýchlo a účinne elegantný a nadčasový vzhľad. Tie svoje môžete nájsť napríklad na https://answear.sk/k/ona/oblecenie/saty.

Aké sú chyby pri výbere oblečenia na pohovor?

Medzi najčastejšie chyby pri absolvovaní pohovoru patrí voľba príliš ležérneho oblečenia. Samozrejme vaše oblečenie by sa malo odvíjať najmä od spoločnosti, do ktorej sa chcete zamestnať. Dobré je teda si vždy predom urobiť akýsi prieskum. V každom prípade by ste sa ale mali snažiť na každý pohovor prísť elegantne a slušne oblečení, aby ste vyzerali profesionálne a upravene. Blúzka je ultimátnym tipom no v žiadnom prípade by ste nemali siahať po odhaľujúcich alebo priesvitných modeloch. 

Ďalšou chybou, ktorá ja často súčasťou nesprávneho výberu oblečenia patrí vyzývavosť oblečenia. Dávajte si pozor na hĺbku dekoltu, dĺžku sukne aj na príliš tesné oblečenie. Rovnako vyzývavo môžu pôsobiť aj výrazné a nápadné šperky. Takáto bižutéria sa na pracovný pohovor absolútne nehodí a nie je vhodné ju kombinovať k akémukoľvek outfitu – či už viac alebo menej nápadnému. Celkovo farby outfitu by mali byť skôr neutrálne a formálne. Pri voľbe sukne alebo šiat nezabudnite aj na pančuchy. Nevoľte príliš vysoké podpätky a zaručte aby rovnako oblečenie aj obuv boli čisté a upravené.

Napíšte komentár