28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Bratislavský poludník

Autor: Laura , Foto: sdetmi.com
Adresa:Dvořákové nábrežie, Bratislava Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Bratislavský poludník (iné názvy: Bratislavský meridián, Prešporský poludník, Prešporský meridián) bol poludník, ktorý ustanovil Samuel Mikovíni zrejme v roku 1733 ako nultý (počiatočný, bázický) poludník pre svoje kartografické diela. Jeho sochu nájdete tiež trošku ďalej na Dvořákovom nábreží.

Nakoľko v tom čase ešte neexistoval všeobecný konsenzus na univerzálnom nultom poludníku (dnes používaný greenwichský poludník bol za univerzálny ustanovený až v roku 1854) a rôzni kartografi používali vlastné nulté poludníky (parížsky, berlínsky, viedenský, petrohradský a i.). Východiskovým bodom A pre Bratislavský poludník bola severovýchodná veža Bratislavského hradu. Poludník prechádzal približne 17° 06′ východnej geografickej dĺžky.

20200112 143443

Zdroj: sdetmi.com

 

Pomník, ktorý umelecky stvárnil Andrej Baník, bol osadený vedľa chodníka na ľavej strane Dunaja, 300 m od Nového mosta, smerom k vtedajšiemu Parku kultúry a oddychu alebo RiverParku. Lišta z ušľachtilého kovu označuje pravdepodobný priebeh Bratislavského poludníka a pamätná tabuľa nesie nápis (lomka označuje zalomenie riadka).

V blízkosti sa nachádza detské ihrisko River Parčík, Starý most s vyhliadkou UFO watch.taste.groove. a taktiež aj Slovenská národná galéria.

 

 

Mapa: N 48° 8′ 23″ E 17° 6′ 2″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár