18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Prenos z pristátia sondy Perseverance na Marse

Autor: MS

NASA Rover 09 Touchdown 10k 1536x864

Zmeškali ste priamy prenos z prístátia sondy Perseverance na Marse 18.2.2020?
Pozrite si ho aj so skvelým českým komentárom.

„Rover Perseverance, v preklade Vytrvalosť, má hľadať stopy starodávneho mikrobiálneho života. Je nádejou, že zodpovie otázku, či bol kedysi na Marse život, a ak áno, tak v akej podobe,” objasňuje na svojom portáli NASA.

Rover Vytrvalosť je vybavený siedmimi technológiami, ktoré pomôžu pripraviť pôdu pre budúci prieskum Marsu ľuďmi. Robili na nich nielen vedci z USA, ale aj iné národné a multinárodné tímy.

Pristátie vôbec nemuselo dopadnúť dobre,  odborníci to nazývajú aj 7 minút hrôzy. Úspech totiž závisí od množstva faktorov, ktoré musia do seba dobre zapadnúť. Napínavý je nielen prelet atmosférou Marsu, ale aj správne rozvinutie padáka v správnom čase či aktivácia radaru a navigácie, ktoré bezpečnému pristátiu napomáhajú.

Cieľom pristátia rovera Perseverance bol kráter Jezero (s priemerom 45 km), presnejšie miesto, kde sa doň podľa vedcov pred vyše 3,5 miliardami rokov vlievala rieka. Vedci predpokladajú, že toto miesto môže uchovať známky života z troch rôznych prostredí, a to od potokov a menších jazier až po samotné jazero, ktorého existenciu dosvedčujú snímky tohto krátera.

Vzorky zozbieraných materiálov rover nechá na určených miestach, kde ich v roku 2026 vyzdvihne ďalší rover. Uloží ich do sondy, ktorá ich dopraví na obežnú dráhu Marsu, odkiaľ ju prevezme ďalšia sonda a tá sa s nimi vráti na Zem.

Zdroj: https://vedanadosah.cvtisr.sk/

Napíšte komentár