19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Akú vodu pre bábätko?

Autor: MS

Pokiaľ má mamička dostatok materského mlieka, má o stravu a výživu bábätka postarané. Čo však, keď to tak nie je? Čo, keď prišiel čas prikrmovať? Vtedy treba umelé mlieko doplniť vhodným nápojom. Ale akým... Aká voda je vhodná pre bábätko, aby ho netrápilo bruško? Čítajte ďalej, pomôžeme vám zorientovať sa v množstve mätúcich a protichodných informácií.

Voda z vodovodu, alebo dojčenská voda?

Asi by bolo najjednoduchšie a najpohodlnejšie pre mamičku spoľahnúť sa na pitnú vodu z vodovodu. Tak si poďme povedať za a proti.

Po chemickej i bakteriologickej stránke je voda z vodovodu naozaj bezpečná. Keďže je telíčko dojčaťa (do 1. roka) stále vo vývoji,  niektoré chemické prvky a zlúčeniny ho môžu zaťažovať:

  • Voda z vodovodu obsahuje jednotky až desiatky miligramov sodíka. Nariadenie vlády tvrdí, že liter vody môže obsahovať najviac 200 mg sodíka. Obličky bábätka v dojčenskom veku ale nie sú na takú záťaž pripravené. Pre porovnanie, napr. dojčenská voda Zlatíčko, z prameňa z Lúky, obsahuje len 1,8 mg /liter.
  • Aby pitná voda mohla byť dopravená až k nám domov, je do nej pridávaný chlór kvôli dezinfekcii. Dojčenská voda je bez chemickej úpravy, nie je potrebné ju dezinfikovať.
  • Pre dojčatá do dovŕšenia prvého roka je určená maximálna koncentrácia dusičnanov na 10 mg/l, pretože vysoké množstvá u nich môžu spôsobiť vznik tráviacich ťažkostí, modrastého sfarbenia pokožky, pier a problémy s dýchaním (methemoglobinémia). Dojčenské vody obsahujú menej ako 10 mg/l dusičnanov, konkrétne Zlatíčko iba 6,06 mg/l.
  • „Balenie“ vody z vodovodu a dojčenskej vody je otázkou pohľadu. Možno ste eko pozitívna. No buďme úprimné, väčšina dojčenských fliaš a pohárikov sú z plastu, bez obsahu toxickej látky BPA.
  • Dojčenská voda, rovnako tak ako aj prevažná väčšina potravín, ktoré nakupujeme, sú balené v nezávadnom plaste, ktorý je praktický a ľahký. Je na každej z nás, ako so všetkými plastami v domácnosti naložíme.

A čo mamičky, ktoré už nemôžu dojčiť?

Podľa informácií od odborníkov, je pre bábätká do 12. mesiacov na pitie a prípravu  pokrmov najvhodnejšia dojčenská voda. Takisto je vďaka optimálnemu chemickému zloženiu a najprísnejším kritériám odporúčaná aj tehotným a dojčiacim ženám.

Čas na dojčenskú vodu skôr či neskôr príde. Pretože, ak by sme aj kojiť chceli, nie vždy je to možné. K príkrmu teda automaticky patrí voda. Dojčenská voda je dôležitým doplnkom každého umelého mlieka. Narozdiel od materského mlieka, umelé mlieko nenahrádza pitný režim.

Odborníci preto odporúčajú doplniť bábätku pitný režim v podobe kvalitnej dojčenskej vody.

Ak chcete pre vaše bábätko to najlepšie, spoľahnite sa na mikrobiologicky bezchybnú pramenitú dojčenskú vodu Zlatíčko, vyvierajúcu z podzemia. Môžete byť bez obáv, brušku a zdraviu vášho bábätka určite prospeje.

02 batat flasa

Zdroj: nicolaus.sk

Príkrm pre bábätko

Hokkaido tekvicová kaša s batátom

Ingrediencie: 300 ml dojčenskej vody Zlatíčko, 50 g tekvice Hokkaido, 30 g batátu.

  1. tekvicu zbavíme jadrovníka, batát ošúpeme
  2. obe zeleniny nakrájame na menšie kúsky a povaríme s dojčenskou vodou Zlatíčko domäkka
  3. vodu zlejeme a uvarenú zeleninku rozmixujeme.

Zostáva nám už len zaželať zdravé bruško a dobrú chuť vášmu zlatíčku.

 

Napíšte komentár