18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella

Autor: Annie, Foto: planetarium.sk
Adresa:Dukelských hrdinov 21, Žiar nad Hronom Telefón:+42145 670 08 88 E-mail:info@planetarium.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella je kultúrno-výchovné zariadenie prírodovedného charakteru, šíriace poznatky z odboru astronómie a príbuzných prírodných vied. Rozvíja záujmovú činnosť a mimoškolské vzdelávanie.

Hlavným cieľom je formovanie vedeckého poznania, rozvíjanie pozitívneho vzťahu k prírode, zvyšovanie všeobecného, odborného a kultúrneho vzdelania obyvateľov, predovšetkým detí a mládeže. Pôsobenie organizácie sa sústredí na región stredného Pohronia. Mnohé aktivity však majú nadregionálny až celoslovenský dosah.

Paleta ponúkaných programov zahŕňa tematické programy pre školské exkurzie, širokú verejnosť i záujmové krúžky. Sú zložené z demonštrácie astronomických úkazov na umelej oblohe planetária, populárno-vedeckých a odborných prednášok, besied, premietania filmov a audiovizuálnych pásiem, videoprojekcií či pozorovania nebeských telies a úkazov na dennej i nočnej oblohe pomocou astronomickej optiky.

KHaP vykonáva tiež poradenskú, konzultačnú a publikačnú činnosť v predmetných oblastiach. Sústreďuje sa na astronomické krúžky, astronómov amatérov, odbory školstva a kultúry v regióne a študentov so seminárnymi či diplomovými prácami.

Hlavnou dominantou je planetárium alebo Hviezdna sála s kapacitou 56 miest a sférickou projekčnou plochou s priemerom 10 metrov. Donedávna bol vybavený optomechanickým projekčným prístrojom Zeiss Klein Planetarium 2P, vyrobeným nemeckým optickým koncernom Carl Zeiss Jena. V súčasnosti je sála plne digitalizovaná a návštevníkom ponúka na Slovensku jedinečné priblíženie diania na svetovej sfére a premietanie filmov s astronomickou tematikou prostredníctvom dvoch projektorov v režime "fulldome" a v rozlíšení 4K. Obraz na projekčnej ploche je zložený z viac ako 10 miliónov obrazových bodov. Systém planetária dokáže simulovať pohľad na oblohu z ktoréhokoľvek miesta na Zemi, spojnice hviezd v súhvezdiach a ich mytológiu, priblíženie vybraných objektov vzdialeného vesmíru, detaily povrchov telies slnečnej sústavy a mnoho iného. Sála je po obvode vybavená dizajnovým osvetlením a modernou audio sústavou na reprodukciu zvuku.

Astronomická pozorovateľňa ukrýva hlavný ďalekohľad Maksutov-Cassegrain TEC s priemerom zrkadla 202 mm a ohniskovou vzdialenosťou 2200 mm. Používa sa na pozorovanie objektov nočnej oblohy. Cez deň po vhodnej úprave aj fotosféry Slnka. Zážitok z denného pozorovania rozširuje o dynamické javy v slnečnej atmosfére (protuberancie, filamenty) slnečný H-alfa ďalekohľad LUNT s priemerom objektívu 60 mm a ohniskovou vzdialenosťou 500 mm.

UFO sála - sála, v ktorej sa cítite ako na palube mimozemského vesmírneho plavidla. Okrem projekčnej plochy, systému ozvučenia je vybavená tiež glóbusmi, mapami a ďalšími názornými pomôckami, ktoré slúžia najmä pri demonštrácii nebeskej mechaniky a opise nebeských telies. Je určená predovšetkým na interaktívnu komunikáciu s najmenšími návštevníkmi nášho zariadenia. V sále trávia najviac času predovšetkým deti predškolského veku, prvého stupňa základných škôl a z astronomických krúžkov. Kapacita 30-40 miest. 

SCI-FI sála - v suteréne budovy planetária sa nachádza polyfunkčný priestor s výstavnými panelmi a s plochou cca 100 m2. Sála je využívaná ako výstavná plocha a často je dejiskom príležitostných podujatí.

Organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom je aj Hvezdáreň v Banskej Bystrici - Vartovka.

Planetárium ponúka pravidelný program pre širokú verejnosť ako je napr.  obľúbené Planetárium deťom.

Vstupné - TU

Mapa: N 48° 35′ 11″ E 18° 51′ 7″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár