16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Prejdite sa s deťmi po krásnej prírode Nitrianskeho kraja

Autor: Petula , Foto: jednotlivé podstránky
Adresa:Nitriansky kraj Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Tipy na výlety v prírode s deťmi v Nitrianskom kraji, ktoré určite vyskúšajte. Jednoduché aj náročnejšie trasy vhodné pre staršie deti.

 

Hradisko Zobor

hradis

Zdroj: hradiskozobor.sk

Hradisko Zobor je pamiatkovo chránenou Národnou kultúrnou pamiatkou a tiež archeologickou lokalitou, ktorá je prístupná len pre pešiu turistiku po starostlivo značených chodníkoch. Historický náučný chodník Hradisko Zobor je okruh o dĺžke 1,95 km. Začína a končí na Pyramíde. Vyznačený je jednosmerne v smere hodinových ručičiek. Čas prechodu je cca 3/4 hod. K celej túre je však treba pripočítať výstup a zostup z Pyramídy k MHD.

Viac >>


Svoradova jaskyňa

svoradova

Zdroj: nisys.sk

Na západnom svahu vrchu Zobor sa nachádza malá verejnosti voľne prístupná jaskyňa pomenovaná podľa známeho zoborského pustovníka sv. Svorada. Svoradova jaskyňa je prístupná po značenom turistickom chodníku z Nitry – od zastávky MHD Liečebný ústav Zobor.

Viac >>


 

Rudniansky vodopád

Screenshot 2020 08 26 Obec Uhliska Rudniansky vodopad Regionalna rozvojova agentura Horne Pozitavie2

Zdroj: rrahornepozitavie.sk

Nenáročná prechádzka od obce Uhliská k jedinému vodopádu Štiavnickych vrchov, ktorý vás očarí. Prísť by ste k nemu mali približne za pol hodinu.

Viac >>


Gýmeš

gymes

Zdroj: gymes.sk

 

Na Hrad Gýmeš je najrýchlejšia cesta z priľahlých dedín Kostoľany pod Tríbečom a Jelenec – Remitáž.
Odporúčame žltú trasu z Kostolian, následne sa napojiť z južnej strany na zelenú značku. Odtiaľ je to na hrad už len 10 minút. Celá túra by mala trvať približne 45 minút.

Viac >>


Hrad Hrušov

hrusov2

Zdroj: sdetmi.com

Najjednoduchší prístup k hradu Hrušov je z parkoviska hneď pri hlavnej ceste medzi Topoľčiankami a Skýcovom. Je tu malá odbočka od cesty a hneď potom sa nachádza parkovisko, ešte pred zákazom vjazdu. Pri ceste v tomto bode sa nachádza aj autobusová zastávka. Od parkoviska je to k hradu len cca. 20 minút mierneho, nie veľmi náročného výstupu po asfaltke, alebo skratkou cez les hneď pri informačnej tabuli. Ďalšou z možností prístupu je z obce Skýcov. Na začiatku obce (od Topoľčianok) môžeme odstaviť auto hneď pri prvom dome. Odtiaľ sa vyberieme úzkou cestičkou na začiatku obce popri rodinných domoch, na ktorú odbočíme hneď z hlavnej cesty. Prejdeme cez kovovú bránu a pokračujeme po zelenej turistickej trase. Neskôr nasledujeme červenú trasu, minieme národný žrebčín, až sa dostaneme k hradu. Celá trasa sa dá zvládnuť za 50 minút

Viac >>


Oponický hrad

oponice

Zdroj: sdetmi.com


V súčasnosti poskytuje táto malebná ruina stredovekého hradu návštevníkom najmä prekrásne výhľady do údolia rieky Nitry a v diaľke sa týčiaci masív Považského Inovca. Na hrad vedie v súčasnosti turistický chodník z obce Oponice. Už v obci pri vstupnej bráne do parku veľkého kaštieľa sa nachádza veľká informačná tabuľa o hrade v 3 jazykoch, kde turisti dostanú prvotné info o tejto dominante. Z obce to na hrad rezkým krokom zvládnete za 30 min.

Viac >>


Topoľčiansky hrad

topolciansky

Zdroj: sdetmi.com

V súčasnosti tvorí hradná zrúcanina Topoľčianskeho hradu voľne prístupný stavebný komplex situovaný na sčasti zarastenom skalnom výbežku východných svahov Považského Inovca. Prístup k hradu je z obce Podhradie po vyznačenom chodníku. Z veže, na ktorú je možné vystúpiť aj dnes, je prekrásny výhľad do údolia rieky Nitry, na hrebene Tríbeča a Vtáčnika, ako aj Považského Inovca.

Viac >>


Archeologické nálezisko Valy Bojná

valy

Zdroj: Topoľčany

Slovanské hradisko Bojná - Valy bolo osídlené v 8. - 9. storočí a plnilo dôležitú obrannú, remeselno-obchodnú aj misijnú funkciu.Na hradisku stále prebieha archeologický výskum, ktorý každý rok prináša nové zaujímavé nálezy a poznatky. V roku 2018 bola ukončená výstavba obrovskej slovanskej brány. Hradisko je v tichom lesnom prostredí a poskytuje návštevníkom oddych, relax a možnosť nenáročnej turistickej vychádzky. Vstup je zdarma.

Viac >>


Lesopark Berek

berek 2

Zdroj: Nové Zámky

Lesopark sa nachádza vo Veľkom háji v juhozápadnej časti mesta Nové Zámky na konci Tatranskej ulice. Do lesoparku sa môžete dostať cez most, ale pozor, len peši alebo na bicykli, motorové vozidlá do lesoparku majú vstup zakázaný. Nachádza sa v ňom viacero chodníčkov, asfaltových aj lesných, a čo sa týka ovzdušia, je to najčistejšia časť mesta Nové Zámky. Objavíte v ňom napríklad unikátny vyše 200 ročný dub letný.

Viac >>


Zubria obora

zubry

Zdroj: sdetmi.com


Len na jedinom mieste na Slovensku, v krásnych dubových lesoch južného Slovenska pri Topoľčiankach, máte možnosť na vlastné oči vidieť, prípadne si môžete aj odfotiť, zubra európskeho – najväčšieho európskeho cicavca. Svoj nenáročný výlet začnite v Topoľčiankach. Náučný chodník Zubria obora sa rozprestiera okolo Zubrej zvernice a trasa potrvá cca 1 hodinu.

Viac >>


Očarili vás iné pekné miesta v prírode? Napíšte nám do komentára, radi ich zaradíme :)


Mohlo by vás zaujímať:

 

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Andrea 28.11.2020, 21:14

    Pekné výlety a túry Hrušovský a oponicky hrad.

  • Andrea 28.11.2020, 21:13

    Pekné výlety aj túry Hrušovský hrad a oponicky hrad. boli sme aj na topoľčianskom hrade kde je tiež veľa zaujímavého napr.jaskyna.archeologicke nálezisko Bojná dobrá Malacká ale stálo to zato

  • Jana Husárová 27.11.2020, 05:26

    Navštívili sme zubriu oboru. Je to unikát a majestátnosť zvierat nás ohúrila. Sú nádherné. Určite sa sem ešte vrátime.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár