25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Filmový festival Febiofest aj pre deti - ZRUŠENÉ

03.03.2020 Autor: Laura , Foto: febiofest.sk
Termín: 17.03.2020 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
83853028 3519831251392416 3935098725071847424 n

Zdroj: febiofest.sk

Filmový festival Febiofest pozýva do kina aj najmenšie deti s rodičmi: na maškrtných medveďov aj chameleóna z Noemovej archy.                                                                                                             

Aký je zmysel stretnutí tých najmenších a najmladších divákov s čarovnou fantáziou či už hraných a či animovaných filmových príbehov? A prečo je dôležité porozumieť ich poetike aj morálnemu posolstvu? Poodhaliť dôležité témy pre detského a mládežníckeho diváka prostredníctvom sveta filmu, pobaviť, ale aj vyzdvihnúť vzdelávací potenciál filmu. To všetko a viac už od roku 2014 prináša na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest sekcia pre deti a mládež s názvom Filmový kabinet deťom. 

Aktuálny ročník festivalu, ktorý sa koná od 11. do 17. marca v Bratislave v kinách Lumière a Mladosť, prinesie ešte bohatší program pre malých divákov. Ide o kolekciu ôsmich filmov, ktoré bežne v našich kinách nemožno nájsť. Sekcia je tento rok prvýkrát rozšírená aj o premietania pre rodiny s deťmi v popoludňajších hodinách a cez víkend. A tešiť sa môžu aj na tvorivé dielne v sprievodnom programe.  

Kolekciu filmov doplnia slovenské a české snímky. Pre najmenších divákov je prichystaná aj klasická rozprávka Hodinárov učeň, ktorá bude o láske, chamtivosti a malichernosti, ale aj o ľudskej odvahe a šikovnosti. Nad kolískou novorodeného Urbana hovoria dvaja dobrí duchovia osudu o bohatstve a láske, zlá sudička o chudobe a nekonečných strastiach. Čia sudba bude silnejšia? 

Krátky animovaný česko-slovenský film Cez palubu! prinesie príbeh Noemovej archy z trochu iného pohľadu. Tvorcovia tu pridávajú drobný bonus – zvierací pár, ktorý by Noe určite zachrániť nechcel. Tvorí ho spomalený chameleón a prekvapivo rýchly a vrtký kivi. 

Najmenších divákov tiež potešia animované Maškrtné medvedie príbehy. Jeden je veľký a druhý krpatý. Medveď a Medvedík sú stále hladní. Spolu podnikajú tie najbláznivejšie dobrodružstvá, aby si čo najjednoduchšie naplnili večne prázdne brušká. Uvidíte, ako sa títo zábavní chlpáči zoznámili, ako spolu varia alebo ochutnávajú hľuzovky, ako v lete slávia Vianoce, lebo tie skutočné každú zimu prespia, aj ako sa udobrujú po medvedej hádke.

Pre školákov je pripravený dojímavý austrálsky príbeh Chlapec a pelikán o sile priateľstva a lásky. Kingley, úspešný podnikateľ na dôchodku a starý otec si spomína na dávno zabudnuté detstvo, ktoré strávil s otcom na odľahlom morskom pobreží. Rozpráva svojej vnučke príbeh o tom, ako zachránil a vychoval neobyčajného osiroteného pelikána Percivala. Ich pozoruhodné dobrodružstvá a jedinečné puto výrazne ovplyvnilo životy oboch. 

Dôkazom, že aj dieťa vie zmeniť svojím pozitívnym postojom svet, je nemecký film Rocca mení svet. Statočná, zábavná, jedinečná – taká je jedenásťročná Rocca. Jej otec na ňu ako kozmonaut síce dozerá z výšin vesmíru, dole na Zemi však býva sama, len so svojou veveričkou. Po prvý raz v živote chodí do normálnej školy, kde výrazne vytŕča. A keďže spravodlivosť je u nej vždy na prvom mieste, neváha sa postaviť proti triednej šikane. Aj preto sa skamaráti s bezdomovcom Casparom a chce mu pomôcť.

 V nórskej roadmovie Los Bando sa štvorica priateľov vyberie za výhrou na majstrovstvá v rockovej hudbe. Bubeník Grim a gitarista Axel, najlepší kamaráti, majú kapelu Los Bando Immortale. Axelov hlas však nie je najlepší – je otrasný. Grim zatiaľ nenašiel odvahu povedať mu to. Pripravia konkurz, na ktorom sa zúčastní iba Thilda, deväťročná violončelistka. Z miestneho talentovaného jazdca rely Martina zas urobia šoféra, ale netušia, že nemá vodičský preukaz. Partia sympatických čudákov sa vydáva na bláznivú cestu Nórskom a za nimi uháňajú rodičia a policajti.

Emotívny slovenský dokument Kroky na hrane, zaznamenáva šiestich ultrabežcov, ktorí sa vydali na 170-kilometrovú púť z Osvienčimu do Žiliny. V apríli 1944 utiekli dvaja Slováci Rudolf Vrba a Alfred Wetzler z pekla koncentračného tábora Osvienčim v Poľsku. Niesli so sebou dôležité informácie o priemyselnom vyvražďovaní Židov v tábore, aby ich odovzdali svetu. O 73 rokov neskôr si tento skutočný príbeh pripomína šesť ultrabežcov, ktorým beh po autentickej trase úteku zmenil život.

Filmoví fanúšikovia si už teraz môžu zakúpiť festivalový Cinepass, buď osobne v Kine Lumière alebo cez online rezervačný systém. Ten umožní držiteľom online rezervácie na filmy, bez čakania v radoch pri pokladni kín. Cinepass na neobmedzený vstup na bratislavský Febiofest je momentálne v predpredaji za 20 EUR, pre študentov za 18 EUR, víkendový Cinepass stojí 15 eur. Ceny sa počas festivalu zvýšia. Za jednorazový lístok zaplatí návštevník 5 EUR.

 

Napíšte komentár