25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu

20.12.2019 Autor: Annie, Foto: bdnr.sk
Termín: 29.12.2019 Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
Pozvanka O chlapcovi 29.12.

Zdroj: bdnr.sk

V Bábkovom divadle na Rázcestí sa hrá aj poslednú nedeľu v starom roku.

V nedeľu 29. decembra na vás čaká predpremiérové uvedenie druhej inscenácie sezóny z repertoáru pre deti, rozprávky O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu. Titulu pokračuje v dramaturgickej línii diel renomovaných svetových autorov, autoriek, ktoré témami a originálnym spôsobom spracovania oslovujú deti a rodičov.Autorom námetu rozprávky je populárny švajčiarsky spisovateľ a pedagóg Jakob Streit.

Jakob Streit je známy najmä ako autor rozprávok a príbehov pre deti a mládež. Tematicky je jeho tvorba zameraná na autorské rozprávky, príbehy rastlín a zvierat, legendy a biblické príbehy. Je zároveň autorom desiatky pedagogicko-filozofických pojednaní o vzdelávaní, výchove, niekoľkých rozhlasových a bábkových hier a poézie. V jeho úvahách má dôležité miesto rozvoj detskej fantázie a hry, vyzdvihuje poznanie na základe vnútorného obrazového nazerania – imagináciu, inšpiráciu a intuíciu. Jeho diela boli preložené do viacerých svetových jazykov, aj do češtiny. V slovenskom kontexte je takmer neznámy. Inscenácia v Bábkovom divadle na Rázcestí predstaví vôbec po prvýkrát autorove dielo slovenskému divadelnému publiku.  

Jakob Streit pri tvorbe vychádzal zo svojich mnohoročných skúseností v oblasti edukácie, rozvoja detí a mládeže. Rozprávku o chlapcovi – Františkovi a jeho červenej čapici s brmbolcom vytvoril s podtitulom „proti-klamárska rozprávka“. Veril, že:  „Zlozvyky detí dokážeme lepšie korigovať rozprávkami, než neustálym napomínaním.“ 

Inscenácia vzniká v komornom priestore Teátria divadla. V predstavení účinkujú bábky, manekýni. Adaptáciu námetu vytvorila Emília Hoffmanová. Na návrhoch a tvorbe výpravy a bábok sa podieľa hosťujúca výtvarníčka Mária Bačová. Hudbu tvorí muzikant Martin Geišberg. Účinkuje herečka divadla Anna Hajduková. Inscenačný tím tvorí pod režijným vedením umeleckého šéfa divadla Mariána Pecka.
Inscenácia je určené deťom od 4 rokov.

Predpremiérové uvedenie inscenácie sa uskutoční v nedeľu 29. decembra o 16.00 hodine. 

Vstupné: 3 €

Vstupenky na predstavenie je možne rezervovať: vstupenky@bdnr.sk, 048/412 55 13, www.bdnr.sk. Kúpiť online www.ticket-art.sk alebo v pokladnici divadla.

Napíšte komentár