19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom

14.08.2019 Autor: Laura , Foto: sng.sk
Termín: 30.09.2021 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
installation

Zdroj: sng.sk

Interaktívna inštalácia venovaná všetkým, ktorí sa chcú zoznámiť s históriou umenia a nemali sa doteraz koho spýtať! Konečne je tu možnosť zoznámiť sa serióznym spôsobom s vývojom výtvarného umenia a spoznať vybrané osobnosti a diela!

SNG Esterházyho palác na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave.

Profesor Škrečok dejiny umenia vníma inak. Doslova vstrebal koncepcie, fakty i artefakty, aby ich v inteligentnej skratke a priateľsky vyrozprával a prepojil poznanie so zábavou, zbavil návštevníka ostychu pred ikonickými dielami minulosti a vzbudil túžbu dozvedieť sa viac.

Nápad vysvetľovať príbeh umenia formou animovaných videí je len prirodzenou súčasťou ich doterajších aktivít. Zvolený jazyk a výtvarná stránka hravo a zrozumiteľne vysvetľujú na príkladoch známych umelcov a  ich diel, že umenie je tu aj preto, aby sme sa dozvedali, pýtali, reagovali a predstavovali si.

A že je tu rovnaké umenie pre deti, dospelých aj odborníkov. Krátke „spoty" sú venované životu a kontextu diela významných slovenských, ale aj svetových umelcov 20. storočia a súčasnosti. Zamerali sme sa na obdobie, ktoré je všeobecne vnímané ako intelektuálne komplikovanejšie. Životný príbeh maliarky Fridy Kahlo strieda obraz Pabla Picassa Avignonské slečny a snaha tvorcov vysvetliť, na akých princípoch funguje kubizmus. Nie, nie je to maľovanie v kockách. Pomôžu pochopiť, prečo Marcelovi Duchampovi nemusí prekážať, že sa originál jeho pisoára - teda dielo Fontána - stratil, alebo kde si Andy Warhol prvýkrát všimol plechovku od polievky. Dokážeme potom lepšie zaradiť dielo Júliusa Kollera do medzinárodného kontextu? Alebo Romana Ondáka? Autori krátkych snímok sa domnievajú, že áno - a je nutné podotknúť, že my s nimi. Sprievodcom podivuhodnou históriou umenia je však profesor Škrečok", ktorého príbeh, ako sa stal zanieteným obdivovateľom súčasného umenia, celý seriál uvádza.

Hlavnou súčasťou expozícií je aj dlhší, pätnásťminútový interaktívny príbeh venovaný príbehu umenia. Vytvorili sme pre návštevníkov prostredie, kde by sa mali dobre cítiť a nadviazať nekomplikovaný vzťah k dejinám umenia, ktorý môžu (aj pod naším vedením) ďalej kultivovať. Inštalácia je súčasťou dlhodobej stratégie národnej galérie prepájať zbierkové fondy a naše vedomosti o nich so svetom digitálnych technológií. Nadväzujeme na „proroctvo" Waltera Benjamina, ktorý v 30. rokoch. 



20. storočia hovoril, že technológie prinesú prístupnejšie umenie. Našou úlohou sú však aj iné misie, napríklad tá spojená s jeho aurou. Tejto téme sa opakovane venujeme pri vytváraní aplikácií a nových funkcionalít spojených s Webom umenia. Aj táto expozícia je ďalším krokom pri našom hľadaní odpovedí a ciest, ako integrovať digitálne technológie do prostredia múzeí tak, aby vzbudili partnerský a emotívny vzťah k originálu. S dvojicou Fuczik - Kakalík pripravuje SNG aj sériu krátkych animovaných videí, ktorá zábavnou formou predsta- ví slovenské výtvarné umenie a jeho osobnosti. Sprevádzať vás bude opäť profesor Škrečok. Videá sú sprístupnené na webovej stránke www.skrecok.sng.sk a budú postupne pribúdať.

Napíšte komentár