25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Senné (Senianske) rybníky

Autor: Maria Bodnarova, Foto: rancnovazem.sk
Adresa:Senné Telefón:+421 56 6497 205 E-mail:ousenne@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Národná prírodná rezervácia Senianske rybníky sa rozprestiera asi 2 km od Blatnej Polianky a obce Senné.Možnosť nenáročného pozorovania a poznávania vtáctva  z nedávno vybudovaných pozorovacích veží láka na Senné stále viac ornitológov a milovníkov prírody z celého Slovenska aj z Európy

Vtáči raj

Bohatstvo druhového výskytu vtákov (doteraz zaznamenaných výskyt 145 druhov!, z toho 55 hniezdiacich a pre 25 druhov sú rybníky jedinou alebo najvýznamnejšou hniezdnou lokalitou na Slovensku) dalo podnet na zaradenie tejto lokality medzi významné vtáčie územia a v roku 1990 aj medzi Ramsarské lokality.

V rezervácii sa nachádza populácia vzácnych, ohrozených a kriticky ohrozených druhov (5 druhov celosvetovo a 53 druhov celoeurópsky ohrozených). Vzhľadom na kvalitu jej fauny sa v nej pravidelne  vyskytujú značné počty jedincov rôznych druhov vodných vtákov  (napr. potápka striebristá,  kormorán veľký, volavka purpurová, volavka biela, volavka striebristá, lyžičiar, šabliarka modronohá, rybár čierny, rybár bahenný,  kaňa močiarna).

Na území NPR Senné rybníky platí najprísnejší piaty stupeň ochrany.

Po vybudovaní rybničnej sústavy v Iňačovciach, pozostávajúcej z 28 hospodárskych rybníkov sa rybnikárstvo stalo dominantným prvkom v tejto oblasti. Hlavnými chovanými druhmi rýb sú kapor, amur, tolstolobik, sumec, šťuka a iné. Vo vyčlenených rybníkoch si prídu na svoje aj milovníci športového a rekreačného rybolovu.

Náučný chodník vtáčím rajom

Súčasťou prírodnej rezervácie je aj náučný chodník - vtáčim rajom. Chodník začína v obci Iňačovce v zamočiarenej oblast. Súčasťou chodníka je zrekonštruovaná vahadlová studňa, historický kaštieľ Senné a vyhliadková veža, ktorá je ideálnym miestom na pozorovanie vzácnych druhov vtáctva.

Dĺžka: 15 km
Počet zastávok: 10
Nenáročná trasa

Mapa: N 48° 41′ 49″ E 22° 4′ 45″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár