19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Kaštieľ Oponice - Chateau Appony

Autor: Hanka, Foto: chateauappony.sk
Adresa:Oponice 271, Oponice Telefón:+42138 32 38 111 E-mail:info@chateauappony.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Oponice sú neveľkou obcou medzi Topoľčanmi a Nitrou, jej história je však tak rozsiahla, že sa dotýka hviezd. Dominantou kraja je bez pochýb oponický hrad.


Renesančný kaštieľ šľachtického rodu Apponyiovcov
sa po nákladnej rekonštrukcii premenil na luxusný 4 hviezdičkový hotel so slávnou barokovou knižnicou tohto starobylého rodu. V jedinečnom hotelovom komplexe nájdete veľkorysé sály, štýlové izby a priestorné luxusne vybavené apartmány. Hoci voňajú novotou, priestory kaštieľa skrývajú úžasný príbeh. V minulosti tu prebývali také významné osobnosti ako členovia prezidentskej dynastie Roosveltovcov, Josephine Bakerová, maharadža z Patialy, Thomas Cardeza- jeden z najbohatších pasažierov na Titanicu, albánska kráľovná Geraldina a mnohí iní. Určite neprehliadnite štýlovú reštauráciu Songe, ktorá je pýchou hotelovej gastronómie. K oddychu poslúži našim hosťom moderné wellness centrum s panoramatickým výhľadom do parku priamo z plaveckého bazénu, vírivkou, saunovým svetom a službami maséra. Oázou pokoja je anglický park, v ktorom sú umiestnené dva tenisové kurty s umelým osvetlením. Pýchou kaštieľa je historická Apponyiho knižnica so vzácnymi knihami, ktorá je návštevníkom sprístupnená celoročne.

Kaštieľ, v ktorom sa nachádza aj historická apponyiovská knižnica, vznikol v 16. storočí. Stavebnými úpravami prešiel v 17. a 18. storočí. V polovici 19. storočia ho majitelia, významný uhorský šľachtický rod Apponyiovcov, prestavali v klasicisticko-novogotickom štýle a pristavili ďalší trakt. V ňom je umiestnená knižnica s empírovým interiérom. Objekt pozostáva z troch 2-traktových krídel v tvare U. Je dvojpodlažný, čiastočne podpivničený. Na nárožiach južného krídla sú situované dvoj a trojpodlažné veže baštového tvaru. Súčasťou areálu bola hospodárska budova, kočiareň a kaplnka. Takmer rozpadnutú stavbu sa podarilo počas štvorročnej rekonštrukcie kompletne obnoviť a prestavať na hotel s ubytovacou kapacitou 100 lôžok.

Historická knižnica rodu Apponyi ako súčasť hotelového komplexu je v správe Slovenskej národnej knižnice.  V knižnici sa v súčasnosti nachádza 9000 titulov a 12 000 zväzkov písaných v desiatich jazykoch. Medzi najvzácnejšie z nich patrí aj dielo Sokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1508. Knižnica funguje nezávisle na hotelovom komplexe s vnútorným poriadkom pre bádateľov.

Otváracie hodiny a cenník vstupného do knižnice TU.

Anglický park: Ako oáza pokoja a zelene ponúka dokonalý oddych a relax. Každým nádychom čerstvého vzduchu, každým krokom pomedzi mohutné stromy sa rozpomeniete na prapôvodnú spojitosť s prírodou, ktorej dotyk vráti Vašej mysli stratenú silu a energiu a Vášmu telu zdravie.

Wellness: V hotelovom wellness centre sa nachádza štýlový bazén s panoramatickým výhľadom na park, perličkový kúpeľ, infrasauna, suchá, parná a bylinková sauna, po návšteve ktorých sa návštevníkovi žiada oddať sa do rúk skúseným masérom. V ponuke nová procedúra Apiterapia. Wellness disponuje aj novou terasou.

Novinkou je detský kútik a fitness centrum.

Mapa: N 48° 27′ 50″ E 18° 8′ 54″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Zuzka 31.12.2017, 21:19

    Dobrý večer.
    Kaštiel v Oponiciach je to najromantickejšie miesto, v ktorom som kedy bola.
    Skĺbuje sa tu histórie s modernou. Knižnica je fascinujúce miesto, ktoré je dominantou tohto kaštieľa.

  • Erika Knajbelova 23.12.2017, 12:11

    Nádherné miesto, plné luxusu, s jedinečnou knižnicou. Je to slovenský skvost.

  • Mária 22.12.2017, 13:26

    Krásny kus historie ktorý zostal zachovaný. Špecifické miesto ktoré odporúčam navštíviť. Osobne mám nezabudnuteľný zážitok z dotyku historie ktorý dotvára práve knižnica. Určite je dôležité nevynechat návštevu knižnice pre celkový dojem. Z daného miesta ide obrovká energia/knižnica. rozsiahly park, exkluzívne ubytovanie...../. Celkovo hodnotím veľmi pozitívne!!!

  • Alexandra 09.12.2017, 23:51

    Krasnw miesto na výlet s deťmi.. A ta TOP KNIŽNICA.. :)

  • Andrej 05.08.2017, 13:19

    Ak by som chcel byť veľmi patetický, napísal by som: nehynúca vďaka tým, ktorí sa postarali, aby jeden z historických skvostov Slovenska neupadol do zabudnutia. Anka v príspevku z apríla t.r. píše, že nestihla návštevu knižnice. Verím, že sa v nej zastaví. Je to totiž ústredný bod celého komplexu. Ani park, ani zrenovovaný kaštieľ, ani luxusný hotel a reštaurácia by nemali ten "cveng", keby v pozadí histórie nebol unikát - Apponyiovská knižnica.
    Každý , kto sa rád hrdí kultúrou našej krajiny by mal toto miesto navštíviť.
    Neodpustím si poznámku: Každý, kto do Oponíc smeruje, by sa mal na túto cestu aj pripraviť. Potom bude mať z tej návštevy plnohodnotný zážitok. Je to naozaj dôležité.
    ... a je mi ľúto, že je tu tak málo komentárov. Nie sme príliš pohodlní? Alebo je to tým, že to najdôležitejšie vynecháme a potom nám park aj reštaurácia pripadajú ako iné zámocké parky a reštaurácie ?

  • Anka 16.04.2017, 18:51

    Ani som nevedela, aký krásny je tento kaštieľ. Park je naozaj veľký a rozsiahly. Sú tam aj šmýkalky a hojdačky pre deti. Hoci sme nestihli návštevu knižnice, tá prechádzka v parku, ticho, krásne počasie, púpavová lúka stáli za to :-)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár