20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici

Autor: Annie, Foto: ssmuzeum
Adresa:Námestie SNP 4 , Banská Bystrica , 97401 Telefón:048 / 412 58 95 - 6 E-mail:ssm@ssmuzeum.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Stredoslovenské múzeum bolo založené v roku 1889 a dnes je najstaršou kultúrnou inštitúciou v meste. V roku 2009 sa múzeum stalo nositeľom najprestížnejšieho ocenenia vo svojom obore – Múzeum roka 2009. V súčasnosti má v prevádzke 3 stále expozície, v ktorých sa počas celého roka koná rad kultúrnych, vzdelávacích a odborných podujatí.

Matejovom dome bola v roku 2009 otvorená nová interaktívna expozícia venovaná histórii mesta Banská Bystrica, ktorá je v súčasnosti považovaná za jednu z najmodernejších na Slovensku. V expozícii sa nachádza väčšina najvzácnejších zbierkových predmetov múzea, je ozvučená hudbou banskobystrických autorov, je v nej využitá audiovizuálna prezentácia a infokiosky s množstvom informácii k téme, ktorá je obsahom jednotlivých miestností.

Thurzov dom je jedným z najvzácnejších objektov na Námestí SNP a je sídlom  regionálnej expozície, ktorej podstatu tvorí história stredoslovenského regiónu a baníctva. V Thurzovom dome sa počas roka koná rad kultúrnych, vzdelávacích a spoločenských podujatí, ktoré sa tešia veľkej obľube návštevníkov.

Tihányiovský kaštieľ v Radvanije sídlom prírodovednej expozície s názvom "Príroda stredného Slovenska", ktorá poskytuje ucelený obraz o prírodných pomeroch stredného Slovenska. Člení sa na 8 celkov prezentujúcich krajinu tohto regiónu, jedna miestnosť je ozvučená zvukmi a hlasmi živočíchov, ktoré si môžu návštevníci sami zapínať podľa výberu na paneli. Celoročne sa tu koná rad sprievodných podujatí, animačných programov a tvorivých dielní, veľmi populárny je cyklus pod názvom Cestovateľské utorky, ktorý ponúka okúzľujúce pohľady na slovenskú i svetovú prírodu očami cestovateľov.

Adresy objektov:

  • Matejov dom: Námestie Štefana Moyzesa 20, Banská Bystrica, 974 01
  • Thurzov dom: Námestie SNP č. 4, Banská Bystrica, 974 01
  • Tihányiovský kaštieľ: Radvanská 27, Banská Bystrica, 974 01

Otváracie hodiny a vstupné - TU

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Renata Kašinská 08.01.2018, 19:24

    Coby sme to boli za bystricanov, keby sme nenavstivili muzeum. Super su aj nedelne dielnicky. Vzdy velka spokojnost.

  • marianaBB 21.11.2015, 16:07

    navstevujeme velmi casto ci uz expozicie alebo nedelne dielnicky, vzdy spokojne

  • Alexandra 03.12.2014, 23:53

    Samozrejme, plný počet hviezdičiek :-)

  • Alexandra 03.12.2014, 23:52

    Nikdy by ma nenapadlo, že deti si budú návštevu múzea užívať. A stalo sa. V Tihányiovskom kaštieli sa kochali vystavenými zvieratkami, obdivovali stopy medveďov a nakukli aj do tvorivých dielničiek. Z Thurzovho domu sme ich museli z výstavy LEGO odnášať s prísľubom, že zajtra zas prídeme. Pevne veríme, že výstava s týmito populárnymi hracími kockami sa čoskoro zopakuje.

  • Natália 21.11.2014, 08:58

    pekný výlet, múzeum sme navštívili iba s priateľom - páčilo sa nám :-)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár