26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Vysokohorské chaty v Tatrách s deťmi

Autor: Zuzka
Adresa:Vysoké Tatry Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vysokohorské chaty vo Vysokých Tatrách patria k vyhľadávaným turistickým miestam. Ku každej z nich vedie zaujímavá cesta, viac, či menej náročná, ale každá z nich Vám poskytne zážitok v podobe nádhernej prírody a úchvatných výhľadov.


Rainerova chata

rainerka 2

Zdroj: sdetmi.com


Rainerova chata má viacero prívlastkov. Je prvá, najstaršia, najmenšia, ale aj najnavštevovanejšia chata vo Vysokých Tatrách. Počas roka sa tu konajú rôzne podujatia ako napríklad stavba snehového betlehema na Troch kráľov či rôzne nosičské preteky. V chate sa nachádza expozícia z histórie horolezectva a tatranských nosičov.  Túra je vhodná aj pre najmenšie deti.

  • Prevádzka: Otvorená celoročne, ponúka rýchle občerstvenie v podobe nápojov,  bez ubytovania. 
  • Prístup:  Z Hrebienka na Rainerovu chatu je to asi 30 min. Na Hrebienok prídete pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca alebo po vlastných (s deťmi to trvá cca 40min.)
  • Viac informácií >>

Chata pri Popradskom Plese

Popradske pleso

Zdroj: sdetmi.com

Horský Hotel Popradské Pleso je situovaný v Mengusovskej doline na brehu Popradského plesa.  Cesta na túto chatu je nenáročná, je zvládnuteľná dokonca aj s kočíkom alebo na bicykli. Neďaleko hotela sa nachádza aj symbolický cintorín obetí Vysokých Tatier.

  • Prevádzka: Chata je otvorená celoročne. Nájdete v nej reštauráciu, fínsku saunu, wellness kaďu, požičovňu horolezeckých potrieb, lyžiareň, biliard či predajňu suvenírov. Ponúka aj ubytovanie.
  • Prístup: Zo zastávky električky Popradské Pleso k chate 1:15 min., zo Štrbského plesa za 1,5 hod.
  • Viac informácií >>

Zamkovského Chata

zamka my

Zdroj: sdetmi.com

Zamkovského chatu môžeme nazvať aj  "babyfriendly" :). Cesta na chatu je nenáročná, pre deti veľmi zaujímavá a akčná, pretože sa prevezú lanovkou, zážitkom bude pohľad na vodopád, očaria ich nádherné výhľady a na chate ich poteší detské menu s diplomom. Pred chatou nájdu deti šmýkačku, drevené sochy zvieratiek, domček, malú detskú lezeckú stienku s chytmi a vnútri pri jedálni aj kútik s hračkami.Chata poskytuje občerstvenie aj ubytovanie

  • Otvorená celoročne, poskytuje občerstvenie aj ubytovanie.
  • Prístup: Z Hrebienka po červenej značke. Cesta vedie k rázcestiu nad Rainerovou chatou a odtiaľ  k Obrovskému vodopádu a potom na Zamkovského chatu. Cesta od Hrebienka na Zamkovského chatu trvá cca.1,5 hod. Na Hrebienok sa môžete vyviezť lanovkou alebo po vlastných zo Starého Smokovca (po vlastných to s deťmi trvá cca 40min.).
  • Viac informácií >

Skalnatá chata

IMGP8893

Zdroj: sdetmi.com


Skalnatá chata sa nachádza vo výške 1 725 m n. m.v Skalnatej doline na okraji Skalnatého plesa. Hovorí sa o nej, že je to chata príbehov. Stojí už viac ako 175 rokov.

  • Prevádzka: Chata je otvorená je celoročne, poskytuje občerstvenie a možnosť bezplatne sa pripojiť na Wi-Fi. Skalnatá chata neposkytuje ubytovanie. 
  • Prístup je zo Skalnatého plesa, od lanovky:  po červenej značke do 10 minút
  • Viac informácií >>

Majláthová chata

majlatka.sk

Zdroj: majlatka.sk

Chata sa nachádza priamo na brehu Popradského plesa v nadmorskej výške 1500 m.n.m. Trasa je nenáročná, zvládnu aj menšie deti.

  • Prevádzka: Chata je otvorená celoročne, ponúka komfortné hotelové ubytovanie a kvalitnú domácu stravu. 
  • Prístup: Zo Štrbského Plesa po Tatranskej magistrále, po červenej značke 1,25 hod., zo zástavky električky Popradské Pleso, po modrej značke: 1 hod.
  • Bezbariérový prístup: zo zástavky električky Popradské Pleso, terén: asfalt / dĺžka: 4 km / prevýšenie: 250 m
  • Viac informácií >>

Zbojnícka chata

zbojnicka chata

Zdroj: zbojnickachata.sk

Zbojnícku chatu nájdeme vo Veľkej Studenej doline vo výške 1 960 m n. m. Studená dolina je dolina s najväčším počtom plies rôznych veľkostí. Je ich až 26. V letných mesiacoch poteší terasa s výhľadom do doliny, v zime či zlom počasí príjemné posedenie pri krbe v jedálni. 

  • Prevádzka: Chata je otvorená celoročne. Ponúka nocľah na poschodových posteliach. WC je vo vonkajšom priestore za chatou. Kuchyňa je otvorená celoročne pre všetkých návštevníkov. 
  • Prístup: Starý Smokovec – Hrebienok: pešo (40 min) alebo pozemnou lanovkou ( 7 min.) 
    Hrebienok – Rainerova chata -  Zbojnícka chata: po modrej značke cca. 3 hod. 
    Doporučujeme pre staršie deti od 10 rokov. 
  • Viac informácií >>

Chata pri Zelenom plese

chata zelene pleso2

Zdroj: chataprizelenomplese.sk<

Chata pri Zelenom plese je horská chata známa aj ako Brnčalka. Nachádza sa v severovýchodnej časti Vysokých Tatier, v prekrásnom prostredí na brehu Zeleného plesa, ktoré patrí medzi najkrajšie plesá v Tatrách. Nad ňou sa týči Jastrabia veža. 

  • Prevádzka:  Chata pri Zelenom plese je otvorená celoročne. Ponúka bohatý výber jedál a nápojov. Chata ponúka aj ubytovanie.
  • Prístup: Najčastejším miestom nástupu na výstup k Zelenému plesu je zástavka Biela voda, ktorá sa nachádza asi 1,5 km od Tatranských Matliarov a 3 km od Tatranskej Lomnice. Ide o nenáročné stúpanie, trasa je stredne náročná, mierne zdĺhavá, zvládnu ju deti od 6 rokov. 
  • Viac informácií >>


Chata Plesnivec

plesnivec

Zdroj: chataplesnivec.sk

Chata Plesnivec je jediná vysokohorská chata na území Belianskych Tatier. 

  • Prevádzka: Chata Plesnivec je od novembra do mája otvorená iba počas víkendov (sobota, nedeľa) a sviatkov. V chate je reštaurácia a ponúka aj ubytovanie.
  • Prístup: Na chatu sa možno dostať z obce Tatranská kotlina, z Kežmarských Žľabov, alebo z chaty pri Zelenom plese. Najľahší výstup je z Tatranskej Kotliny po zelenej značke.  V ideálnom počasí je to nenáročný výlet, ktorý trvá 1hod. a 20 min.
  • Viac informácií >>

 

Chata pod Soliskom

chata Soliskosk

Zdroj: chatasolisko.sk

Chata pod Soliskom je najmladšia vysokohorská chata vo Vysokých Tatrách a nachádza sa na južnom svahu Predného Soliska vo výške 1840 m.n.m.. Z chaty je  jedinečný výhľad na Kriváň, Podtatranskú kotlinu a Nízke Tatry. V blízkosti chaty sa nachádza turistická trasa na celoročne dostupný vrchol Predného Soliska.

  • Prevádzka: Chata je otvorená celoročne. A celoročne aj poskytuje domácu stravu, nápoje a ubytovanie.  V ponuke nájdete vždy čerstvé domáce polievky, jedlá a dokonca aj koláče. 
  • Prístup lanovkou:  Pre deti môže byť lanovka malým dobrodružstvom aj pohodlnejšou alternatívou. Zo Štrbského Plesa Vás sedačková lanovka za 10 minút minút vyvezie do výšky 1840 m.n.m. kde sa nachádza chata. (Stanica lanovky sa nachádza pod skokanskými mostíkmi, pred Hotelom FIS). Od hornej stanice je chata vzdialená asi 150 metrov smerom nahor.
  • Prístup pešo: Výstup na Chatu pod Soliskom začína na severnom brehu Štrbského Plesa, odkiaľ sa vyberiete po modrej turistickej značke. Trasa je stredne náročná, zvládnu aj deti. Výstup na chatu trvá: 1,5 hod.
  • Viac informácií >>

Sliezsky dom

slizskydom2.sk

Zdroj: sliezskydom.sk

Sliezsky dom je najvyššie položený horský hotel na Slovensku, v nadmorskej výške 1670 m n.m. Sídli priamo pod Gerlachom, najvyšším štítom Slovenska. V blízkosti sa nachádza Velické pleso, okolo ktorého vedie okružný chodník. 

  • Prevádzka:  Hotel je prístupný aj otvorený celoročne.
  • Prístup:  Najlepšia trasa vedie z Tatranskej Polianky.
    T
    atranská Polianka – Velická poľana – Sliezsky dom (čas výstupu 2:30 - zelená značka)
  • Na Sliezsky dom vedie aj asfaltová cesta, ktorá je však dlhšia (6,8 km)  a slúži aj ako cyklochodník. Môžete ju využiť aj na cestu s kočíkom alebo v zime so sánkami.
  • Viac informácií >>

Chata pod Rysmi 

chatapodrysmi.sk

Zdroj: chatapodrysmi.sk

Chata pod Rysmi je najvyššie položená horská chata vo Vysokých Tatrách i na Slovensku. Nachádza sa na južnom úbočí vrchu Rysy (2 503 m n. m.). Je zároveň aj najmladšou vysokohorskou chatou v Tatrách.Len pár metrov od samotnej chaty nájdete veselo pomaľovanú kadibúdku, ktorá je najvyššie položeným suchým WC na Slovensku. Navyše predná stena je presklenná a tak ponúka prekrásny výhľad na Tatry. 

  • Prevádzka: Chata je otvorená iba počas letnej sezóny od 15. júna do 31. októbra. Chata disponuje bufetom a 14 lôžkami.
  • Pristup:  Popradské Pleso - Megusovská dolina - Chata pod Rysmi
    Dĺžka trasy tam + späť: 19 km
    Čas tam + späť:  7 hodín
  • Odporúčaný vek detí: minimálne od  12 r. Odporúčame si dopredu vyskúšať výdrž a kondíciu detí na viacerých kratších túrach v podobnom teréne.

Ide o jednu z najnáročnejších trás na vysokohorskú chatu vo Vysokých Tatrách. Náročnosť je v jej dĺžke aj prevýšení. Niektoré úseky sa prekonávajú iba pomocou reťazí. Vyraziť na túru je nutné skoro ráno, aby vás nezastihli popoludňajšie búrky. Ideálny čas na absolvovanie túry je júl - august. 

Téryho chata

teryho chata2

Zdroj: teryhochata.sk

Téryho chata je najvyššie položená chata s celoročnou prevádzkou. Nachádza sa vo Vysokých Tatrách, v Malej Studenej doline, vo výške 2 015 m. n. m. V bezprostrednej blízkosti chaty sa nachádza päť Spišských plies – Malé, Nižné, Prostredné, Veľké a Vrchné. Z Téryho chaty môžu turisti obdivovať množstvo známych vrcholov ako  Lomnický štít, Pyšný štít, Baranie sedlo, či Ľadový štít. Priamo nad chatou sa týči Prostredný hrot a Žltá stena.

  • Prevádzka: Chata je otvorená celoročne. Ponúka ubytovanie aj jedlá a nápoje počas celého dňa.
  • Prístup:
    Starý Smokovec – Hrebienok: pešo: 45 min, pozemná lanovka: 4 min.
    Hrebienok – Zamkovského chata: po červenej značke, 1 hod. 
    Zamkovského chata – Téryho chata:  po zelenej značke2 hod.
  • Túto trasu odporúčame pre staršie deti cca. od 10 rokov.
  • Viac informácií >>

Bíliková chata

bilikova

Zdroj: sdetmi.com

Bilíkova chata je vysokohorská chata vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa  tesne pod Hrebienkom v 1255 m.n.m. Je to jedna z najľahšie dostupných horských chát vo Vysokých Tatrách. V okolí chaty sa môžete pokochať pohľadom na vodopády Studeného potoka  500 m, Obrvoský vodopád 1 km. Neďaleko sa nachádza aj Rainerova chata 700 m  alebo Zamkovského chata  1,5 km.

  • Prevádzka: Chata je otvorená celoročne, nájdete v nej reštauráciu, ale aj možnosť ubytovania.
  • Prístup:  Z Hrebienka,  vedie na Bílikovú chatu červeno značený turistický chodník so štrkovým povrchom, vhodný aj pre malé deti alebo starších turistov. Na Hrebienok sa môžte dostať asfaltovou cestou, ktorá vedie zo Starého Smokovca až po Hrebienok alebo pozemnou lanovkou. 
  • Viac informácií >>

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarína Porubčanská 25.12.2022, 15:43

    Krásna turistika po tatranských chatách

  • Božena 21.12.2021, 23:06

    Majlathova chata je moja srdcovka zo strednej školy :)

  • Peter 13.12.2021, 14:08

    Vsetky tieto chaty su nadherne, ale aj rozne narocne

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár