29. 05. 2024 Vilma

Noc múzeí a galérií v Martine

14.05.2024 Autor: MS, Foto: snm.sk/mt
Termín: 18.05.2024 Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora

mini Noc muzei a galerii 2024

Netradičná noc plná nových poznatkov, aktivít i zábavy čaká všetkých, ktorí zavítajú do Slovenského národného múzea v Martine počas Noci múzeí a galérií. Na sobotu 18. mája 2024 pripravili program tri jeho zložky – Etnografické múzeum, Múzeum Andreja Kmeťa a Múzeum kultúry Čechov na Slovensku.

Múzeá svoje brány zatvoria neskôr ako obyčajne. Všetky tri môžete navštíviť v rámci jednej zakúpenej vstupenky od 16.00 do 23.00 hod. (posledný vstup o 22.30 hod.).

Etnografické múzeum

Unikátnu módnu prehliadku ľudových odevov vyrobených z rôznych tradičných materiálov predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc o 19.00 hod. Múzejná noc má zvláštnu moc – a preto na jeden večer ožijú figuríny vo vitrínach expozície Človek a odev (17.00, 20.30 hod.). Ak Vám z toho všetkého bude do skoku, nové kroky Vás naučia v tanečnej škole (18.00, 21.30 hod.).

Hlina je úprimný materiál. Ak sa k nej pristupuje s netrpezlivosťou alebo aroganciou, hneď dá najavo svoju nespokojnosť. Svoje o tom vie keramikár Rastislav Haronik, ktorého výstavu Hlinu neoklameš uvidíte aj v rámci podujatia Noc múzeí a galérií. Modelovanie z hliny si budete môcť vyskúšať aj v tvorivej dielni.

Príroda poskytovala našim predkom materiály, ktoré mali bohaté uplatnenie. Nová výstava z výstavného cyklu Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) Tradícia netradične predstaví prírodné pletivá zastúpené v tradičnom i súčasnom remesle v dielach ľudovoumeleckých výrobcov, dizajnérov a študentov. Počas Noci múzeí budete môcť pri práci sledovať košikára, výrobcu slamených ozdôb aj šikovné paličkárky zo združenia Pôvabnica Turca.

Naša krajina je posiata kamennými stredovekými hradmi a na území Turčianskej kotliny ich nájdete hneď niekoľko. Týchto kamenných strážcov Vám predstavíme počas komentovaných prehliadok výstavy Hrady Turca o 18.00 a 20.30 hod.

Tajomstvá muzeálnej záhrady Vám prezradíme počas komentovanej prehliadky od 16.30 hod.

Múzeum Andreja Kmeťa

Noc v Múzeu Andreja Kmeťa nás prenesie do praveku. V „paleodielni“ s OZ Startech – Staré technológie sa pozrieme na niektoré z výrobných postupov z doby kamennej (16.00 – 20.00 hod.).

 Neživú prírodu priblíži výučba ryžovania zlata s Ľubomírom Ballom (17.00 – 21.00 hod.).

Živá výstavka Potvory z našich potokov predstaví obyvateľov – bezstavovcov žijúcich v našich tečúcich vodách (18.00 – 22.00 hod.). Návštevníci si budú môcť z misky vytiahnuť živého vodného bezstavovca a preskúmať ho pod mikroskopom, pričom sa dozvedia informácie o ekológii a biológii daného druhu.

Na noci v múzeu nebude chýbať ani knižná burza.

Múzeum kultúry Čechov na Slovensku

Zastavte sa počas Noci múzeí a galérií v staromartinskej domácnosti manželov Horákovcov. Pri čaji Vám porozprávame o životných osudoch majiteľov domu – osobnej archivárky Tomáša G. Masaryka, historičky Anny Gašparíkovej-Horákovej a folkloristu, akademika Jiřího Horáka. Okrem toho Vám predstavíme výstavu Jan Amos Komenský chcel zmeniť svet.

Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Napíšte komentár