27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

JARmok na Devíne

06.03.2024 Autor: Laura , Foto: FB
Termín: 30.03.2024 Mesto:Bratislava Čas:9.00-18.00 Zdroj:stránka organizátora
JARmok 4

Zdroj: FB

Príďte s nami privítať jar a otvoriť novú sezónu na hrade Devín. Po zime sa sem opäť vrátili kozy a ovečky, za ktorými sa vyberieme v rámci komentovanej prechádzky. Počas nej sa dozviete nielen o pastve na Devíne. Pripravený je pre vás aj bohatý rodinný program vrátane obľúbeného hľadania veľkonočných vajíčok a mnoho ďalších možností, ako príjemne stráviť jednu z prvých jarných sobôt v areáli hradu. Nebudú chýbať ani ukážky remesiel.

Vezmite rodinu, priateľov a blízkych a príďte sa zabaviť, spoznávať tradície a objavovať zákutia hradu Devín.

PROGRAM
9.00 – 10.00
HĽADANIE VAJÍČOK V AREÁLI HRADU DEVÍN
Vstup zdarma pre všetkých rodičov s deťmi v čase od 8.45 do 9.15.
FB IMG 1710960710140

Zdroj: FB



SPOZNAJ HRAD DEVÍN // rodinný program
10.00 – 11:30
12:15 – 16.00
Spoznajte počas JARmoku na Devíne dlhoročnú históriu hradu Devín s našou interaktívnou mapou! Pozornému oku neujdú ani najmenšie detaily. Samotný hrad vznikol v 13. storočí, čo tu ale stálo pred ním? Kto na tomto mieste býval a kto sa oň v minulosti staral? Nájdi všetky body na mape v areáli hradu podľa piktogramov a stať sa expertom na minulosť.
Program je vhodný pre rodiny s deťmi vo veku 6 – 12 rokov.
Interaktívna mapa pre rodiny s deťmi vznikla v rámci cezhraničného projektu Culture Across – Kultúrne mosty cez rieku Morava, spolufinancovaného z programu Interreg V-A Slovakia-Austria.


PASTVA NA DEVÍNE // komentovaná prechádzka
14.00
Počas JARmoku na Devíne sa v rámci komentovanej prechádzky bližšie pozrieme na pastvu kôz a oviec na hrade Devín. Je len novinkou posledných rokov, alebo boli zvieratá odnepamäti nerozlučne spojené s našou históriou? V okolí osád, ako aj v areáloch hradov a na hradných kopcoch žili kozy, ovce, kravy a kone spolu s ľuďmi už pred stovkami a tisíckami rokov. Okrem toho, že boli zdrojom mlieka, mäsa, kože a vlny, pomáhali aj s udržiavaním čistých trávnatých plôch a nezarastených hradieb. V tom bola krása symbiózy života človeka so zvieratami, na ktorú nadväzujeme aj my.
A tak kozičky, ovečky a niekedy aj fešák somár pomáhajú už veľa rokov s údržbou trávnatých lúk na hrade Devín a šetria tak benzín do kosačiek a svojimi kopýtkami a trusom pomáhajú zlepšovať stav pôdy, na ktorej to potom kvitne a bzučí. Spoločne si prejdeme miesta, na ktorých sa naše zvieratá pasú, a podebatujeme o rastlinách a hmyze, ktorým sa tu vďaka nim darí, ale napríklad aj o menej známych zaujímavých faktoch o ich truse, ktoré vás prekvapia.
Vstupné: 4,00 €. Vstupenky v predaji v pokladnici Hradu Devín

 

Napíšte komentár