29. 04. 2024 Lea 24°C Jasno

4 tipy, ako cestovať autom s deťmi pohodlne a bezpečne

Autor: Claudinka, Sponzorovaný obsah
child 85321 1280

Zdroj: pixabay.com

Brávate svoje deti často na dlhšie cesty autom? Chcete, aby ich zvládali čo najlepšie, bez plaču či nekonečného vypytovania sa, kedy už budete v cieli? Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád, vďaka ktorým budú aj niekoľkohodinové cesty pre vaše ratolesti príjemným zážitkom.

1. Zainvestujte do kvalitnej detskej sedačky

Niektoré cenovo dostupnejšie detské sedačky majú tvrdé hrany, tenší poťah a ich konštrukcia nie je tak dobre vyladená. Kvôli tomu sa dieťa už po niekoľkých desiatkach minút cesty môže sťažovať, že ho bolí zadok alebo chrbát. Nehovoriac o tom, že takéto sedačky často neposkytujú až tak dobrú ochranu pri náraze. Ak chcete pre svoje dieťa to najlepšie, na detskej sedačke do auta nešetrite. Zainvestujte do modelu od renomovaného výrobcu, ktorý spĺňa najnáročnejšie bezpečnostné kritériá a zároveň poskytuje špičkový komfort.

2. Praktické doplnky do auta

Cestovanie s deťmi dokáže významne spríjemniť niekoľko praktických doplnkov do auta. Pouvažujte hlavne nad nasledovnými.

Kapsy na zadnú stranu predných sedačiek

Tento praktický doplnok rozhodne oceníte pri každej ceste autom. Kapsy na zadnú stranu predných sedačiek majú obvykle viacero vreciek a držiakov, do ktorých si dieťa môže dať fľašku, hračky či jedlo. Všetky dôležité veci tak bude mať na dosah ruky.

Vyklápateľný stolík

Niektoré autá sú už od výroby vybavené vyklápateľným stolíkom, na ktorý si pasažieri sediaci na zadných sedadlách vedia uložiť jedlo alebo nápoje. Menšie deti môžu takýto stolík využiť na hranie sa s autíčkami alebo inými hračkami. Aj keď vaše auto takýmto stolíkom od výroby vybavené nie je, viete si ho domontovať dodatočne. Existujú rôzne varianty, pričom všetky nainštalujete na sedadlo pomocou jednoduchých závesných systémov v priebehu niekoľkých minút.

Slnečné clony

Keď cestujete cez deň, slnko dokáže značne znepríjemniť cestu deťom na zadných sedadlách. Ak vaše auto nie je vybavené tmavými fóliami na zadných sklách, zaobstarajte si slnečné clony, ktoré sa obvykle pomocou prísaviek jednoducho prichytia na vnútornú stranu okna. Zabránia silným lúčom, aby prehrievali interiér a svietili dieťaťu do očí.

Vankúš na krk

Pre deti je často najlepšie, keď počas cesty zaspia a zobudia sa až v cieli. Aby ste podporili ich spánok, môžete im zaobstarať špeciálne vankúše na krk, vďaka ktorým oveľa jednoduchšie zaspia a nebudú sa často budiť na bolesti krčnej chrbtice.

Vnútorné spätné zrkadlo

Pokiaľ často cestujete s menšími deťmi, možno sa vám hodí dodatočné vnútorné spätné zrkadlo. Obvykle sa inštaluje nad alebo pod štandardné vnútorné spätné zrkadlo v aute. Vďaka nemu budete neustále vidieť, čo robia deti na zadných sedadlách a nebudete sa musieť za nimi stále otáčať.

3. Zažeňte nudu

Čím viac sa deti počas cesty nudia, tým náročnejšia bude pre vás celá cesta. Preto sa snažte vymyslieť čo najviac aktivít a zábaviek, ktoré zamestnajú ich myseľ. Cestovanie im ubehne oveľa rýchlejšie.

Slovné hry do auta

Vymyslite si rôzne slovné hry, ktoré zabavia vaše deti. Napríklad, počítajte autá konkrétnej farby, hádajte dopravné značky alebo si vytvorte rôzne kvízy. Možností je veľmi veľa. Dokonca, zaobstarať si môžete aj rozličné stolové alebo kartové hry určené špeciálne do auta.

Obrazovky na operadlá sedadiel

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zabaviť deti aj na niekoľko hodín, je pustiť im ich obľúbený film alebo seriál. V tomto smere je perfektným doplnkom do auta držiak na tablety alebo smartfóny pod hlavovú opierku predných sedadiel. Existujú dokonca aj špeciálne sady obrazoviek do auta. Myslite však na to, že v dôsledku pozerania do obrazovky môže deťom prísť nevoľno. Preto ich radšej zapínajte len vtedy, keď budete cestovať po rovnejších diaľniciach. Určite nie na okresných cestách s množstvom zákrut.

Obľúbené pesničky

Počas cesty púšťajte deťom ich obľúbené pesničky. Dobrou voľbou sú rôzne vtipné skladby pre deti, ktoré ich zaručene zabavia. Ak chcete, aby deti v aute čo najskôr zaspali, uprednostnite pokojnú hudbu s nižšou hlasitosťou.

4. Aj poistenie auta zohráva podstatnú úlohu

Možno by ste to nepovedali, no aj havarijné poistenie alebo PZP vám dokáže významne spríjemniť cestovanie s deťmi. Napríklad ak niečo nepôjde podľa vašich predstáv, pokazí sa vám auto alebo sa stanete súčasťou dopravnej nehody. Keď máte kvalitné poistenie, s veľkou pravdepodobnosťou dostanete náhradné vozidlo. Takže budete môcť komfortne pokračovať vo vašej ceste.

Pri výbere poistky vám dobre pomôžu online porovnávače. Najlepšie havarijné poistenie si vyberiete cez tento online porovnávač, v rámci ktorého si môžete na jednom mieste jednoducho porovnať ponuky všetkých najznámejších poisťovní. Nepozerajte výlučne na čo najnižšiu cenu. Všímajte si, aké krytie dostávate za dané peniaze a vyberte si variant, pri ktorom získate čo najviac hodnoty za čo najmenej peňazí.

Napíšte komentár