21. 05. 2024 Zina 25°C Prehánky, búrky

Goralské folklórne slávnosti

10.08.2023 Autor: Zuzka
Termín: 13.08.2023 a ďalšie Mesto:Bachledova dolina Zdroj:stránka organizátora

24013 bachledka full

Kedy: 11.8.2023 - 13.8.2023 

Goralské folklórne slávnosti v Ždiari vznikli ako podujatie, ktoré má za cieľ zachovať a prezentovať tradičnú goralskú kultúru, zvyky, tradície a remeslá.  

Slávnosti ponúkajú možnosť spoznať rôzne goralské zvyky a tradície, ako napríklad pastierske hry či tradičné remeslá a spôsob života v horských nehostinných podmienkach. 

Tešiť sa môžete na bohatý program. Na pódiu s nezabudnuteľnými výhľadmi sa predstavia Peter Bič Project a Štefan Štec, Iconico, Sima Magušinová  a iný známi umelci. Pre najmenších sú pripravené predstavenia Paci Pac, Spievankovo, Fíha Tralala a bohatý sprievodný program.

Počas pestrého sprievodného programu uvidíte výrobu nádherných ždiarskych čepcov a svadobnej party. Výrobu ždiarskej valašky-čupagy ukáže Jozef Pitoňák. Určite si nenechajte ujsť ani remeselníka, muzikanta a naslovovzatého znalca ždiarskej histórie Jozefa Bachledu, člena zoskupenia Plickovci Ždiar, ktorý návštevníkom predstaví výrobu najhodnotnejšej časti ždiarskeho kroja- serdoka, ždiarskych súkenných papúč, sukmany, či kurtky. Každý, kto na Bachledku príde zažije výrobu hrablí, kožených zápästkov, či družbovských klobúkov a ešte oveľa viac.

V programe zažijete aj goralské folklórne vystúpenia miestnych, ale aj zahraničných súborov. A vrcholom celého podujatia bude vystúpenie profesionálneho Slovenského ľudového umeleckého kolektívu SĽUK.

program goralske slavnosti full

 

Napíšte komentár