29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Bratislavský knižný festival BRaK 2018

01.04.2018 Autor: Danka, Foto: kalendarakcii.bratislava.sk/
Termín: 20.05.2018 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

brak

Výnimočné osobnosti domácej a medzinárodnej literárnej scény, knižnej ilustrácie a dizajnu, autorské stretnutia, výstavy, koncerty, kreatívne workshopy a viac ako tri desiatky skvelých vydavateľstiev.


Mnoho zmyslový zážitok z knihy svojim návštevníkom opäť sprostredkuje Bratislavský knižný festival, ktorý sa po dvoch rokoch rekonštrukčných prác na Pisztoryho paláci vracia späť do svojho pôvodného dejiska. V predvečer festivalu (16. 5.) sa navyše v paláci a jeho bezprostrednom okolí uskutoční tradičný čítačkový maratón Noc literatúry.

Piaty ročník najväčšej medzinárodnej prehliadky knižného umenia bude v znamení témy "Jazyky knihy" skúmať vzťahy medzi jazykom textu, ilustrácie, grafického dizajnu, písma a ďalších elementov, ktoré spolu vytvárajú bohatú, polyfonickú "reč" knihy. Festivalová téma našla odraz aj vo vizuálnom stvárnení ročníka, pri ktorom sa jeho autori Kristína Kubáňová a Dávid Soboň inšpirovali princípom tangramu - hry, ktorá vytvára zložené obrazce z limitovaného počtu jednoduchých geometrických tvarov.

Počas Bratislavského knižného festivalu BRaK sme v priestoroch Pisztoryho paláca pripravili viacero tvorivých dielní a aktivít pre deti. Tešiť sa môžete na kamarátov z časopisu Bublina, tajomnú Čiernu pani, spoznávanie rastlín a dokonca sa budú aj strihať knižky!

Detský program na BRaK-u:

  • Sobota 19.5.
    10.00 hod. Bublina naživo: Edu drama – Bookobrazy. 
    Interaktívne čítanie a hry s časopisom Bublina. 
    11.00 hod. Bublina naživo: hudobno - textársky workshop s Vecom, Tomášom Hudákom a Katkou Málikovou. Aj vy si s každou novou Bublinou najskôr vypočujete a zaspievate pesničku, ktorá vznikla špeciálne pre tento časopis? A premýšľali ste niekedy o tom, že by ste si nejakú vytvorili aj sami? Pri jej písaní vám na BRaK-u pomôžu známy raper Vec so stand-up komikom Tomášom Hudákom a pri jej zhudobnení zase skvelá speváčka Katka Máliková. 
  • Nedeľa 20.5.
    10.00 hod. Tereza Říčanová: Čierna pani
    Horor pre deti o živote záhadnej panej s čiernou tvárou, lakovaným kočiarom a dvomi psami s kovanými obojkami. Čiernobiely príbeh, ktorý čerpá z autorkinej knižnej predlohy 12 malých hororov (vyd. Baobab) pobaví deti aj dospelých, pretože koniec dobrý, všetko dobré... Alebo nie? 
    11.00 hod. Tereza Říčanová: Obrazy sveta
    Vyrob si svoj vlastný svet z obrazových máp Terezy Říčanovej! Strihaj, lep a debatuj s ilustrátorkou nad vytvorenými dielami a hlavne si nenechaj ujsť jedinečnú príležitosť rozstrihať cudziu knižku! 
    12.00 hod. Jiří Dvořák: Rastlinopis
    Prečo na akácii žijú mravce, prečo žihľava pŕhli, prečo z cibule štípu oči? Musia mať rastliny korene v zemi? Aká bola prvá rastlina na svete, kto vypestoval mandarínku bez kôstok a je pravda, že najdrahšiu kávu na svete kakajú cibetky? Spýtajte sa autora Rastlinopisu (vyd. Artforum) – krásnej ilustrovanej knižky o flóre okolo nás. 
Vstup na festival je symbolicky spoplatnený sumou 2 eurá, deti do 12 rokov majú vstup zdarma. Kompletný program nájdete na 

Dátum: 17. - 20.05.2018 (štvrtok - nedeľa)
Miesto: Pisztoryho palác, Štefánikova  25, Bratislava

Napíšte komentár