26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Pochovávanie ciagľa

27.04.2017 Autor: MS, Foto: visitliptov.sk
Termín: 01.05.2017 Mesto:Liptovský Ján Zdroj:stránka organizátora

ciagel

Malí, veľkí poďte von! Medzi nás

Čistíme a upratujeme Ján a Jánsku dolinu. Pochovávanie Ciagľa sa uskutoční pri Stanišovskej jaskyni o 14:00. Téma: Turistické retro!

Občerstvenie pre všetkých pomocníkov pri upratovaní.

V Jánskej doline spoja prácu aj so zábavou. V tejto lokalite sa už totiž traduje upratovanie aj so symbolickým ukončením zimnej turistickej sezóny s pochovávaním cencúľa – ciagľa. „Je to už päť rokov čo organizujeme upratovanie doliny. Prvý máj sme si vybrali zámerne. Jednak je to vždy voľný deň a zároveň vo Sviatok práce spravíme niečo pre naše okolie. Rok čo rok nazbierame menej vriec odpadkov. V prvom roku ich bolo štyridsať a minulý ich bolo len desať. Najviac bolo cigaretových ohorkov. Sú síce malé na objem, ale prehliadnuť sa žiaľ nedajú. Prekvapili nás pánske slipy, dámske nohavičky, rošt z postele, dve záchodové porcelánové misy, umývadlo, šesť metrov elektrických káblov aj staré vedrá,“ odhalila Katarína Schrötterová z Občianskeho združenia Jánska dolina.

Dobrovoľníci sa stretnú o 10,00 hod. pri minerálom prameni Kaďa a odtiaľ pôjdu až k Stanišovskej jaskyni, kde okolo 14,00 hod. pochovajú ciageľ. Zberači odpadkov sa rozdelia to troch skupín. Jedni pôjdu popod horu, druhí po pešej zóne a tretia skupinka sa pustí po hlavnej ceste. Zvykom býva, že sa tunajší dobrovoľníci zaodejú do retro kúskov. Ktovie či aj tento rok budú upratovať okolie pionieri a pionierky, turisti v pumpkách či vojaci Československej armády? Dobrovoľníkov čaká okrem práce a zábavy aj malé občerstvenie.

Napíšte komentár